21 tūkstančio vaikų tyrimas rodo, kad dažnas gydytojų patarimas yra neteisingas: aiškėja kokį pieną verta gerti, o kokio geriau vengti  ()

Ar vaikystėje gėrėte karvės pieną? Kokį - šviežią, nenugriebtą iš parduotuvės ar liesesnį? Pasirodo, nuo to priklauso ir jūsų galimybės išlaikyti sveiką kūno svorį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai Kanadoje peržiūrėjo kelis tyrimus, įtraukusius 21 tūkstantį vaikų. Tie tyrimai nagrinėjo vaikų ir pieno santykį - kokį pieną jie gėrė. Žinoma, nekalbama apie mamos pieną. Mokslininkai domėjosi tik gyvulinės kilmės pienu ar jo produktais.

Nei vienas iš tyrimų neparodė lieso pieno naudos sveikam kūno svoriui. Nei vienas. Tačiau tai nestebina. Pats pienas savaime žmonių neliesina, tai kodėl jo gėrimas turėtų padėti išlaikyti kūno svorį? Kita vertus, 18 iš 28 tyrimų parodė, jog tie žmonės, kurie vaikystėje gėrė nenugriebtą pieną, vėliau žymiai rečiau susidūrė su viršsvoriu.

Nenugriebtas pienas - tai 3,2-4 % riebumo pienas. Jis gali būti pasterizuotas, tačiau išlaikoma aukštesnė riebalų koncentracija. Tai yra visiškai subjektyvus standartas, mažai ką bendro turintis su pieno gamybos procesais. Tai yra, JAV riebesnis nei 3,25 % pienas yra laikomas nenugriebtu, nors jo riebalų koncentracija ir yra akivaizdžiai sumažinta. Tuo tarpu Jungtinėje Karalystėje šiuo vardu galima puošti tik riebesnį nei 4 % pieną.

Šie tyrimo rezultatai, beje, yra labai reikšmingi. Daugelis vaikų pieną vartoja kasdien. Jiems tai - vienas iš pagrindinių riebalų šaltinių. Todėl gydytojai dažnai pataria rinktis liesą pieną, nes taip, kaip iki šiol buvo manoma, galima lengviau išlaikyti žemą kūno svorį. Pasirodo, tai nėra tiesa - viršsvoris dažnai kamuoja ir tuos, kurie gėrė liesą pieną.

Kodėl taip yra? Parodys tolimesni tyrimai. Tačiau gali būti, kad jaunas organizmas tų pieno riebalų dėka išmoksta skaidyti riebalus. Tai galimai paveikia metabolizmą ir ateityje šie vaikai yra labiau pasiruošę nereguliariai suaugusiųjų mitybai.

Bet tai nėra galutinis paaiškinimas. Visko gali būti, kad tie vaikai, kurių tėvai perka liesą pieną, valgo daug kitokio nesveiko maisto - tai gali būti sutapimas. Kita vertus, nenugriebto pieno mėgėjai gali būti šiek tiek fiziškai aktyvesni. Vėlgi, tai sužinosime tik jei bus atlikti tolimesni tyrimai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(8)
(10)

Komentarai ()