Tuomet daugelis ekspertų sakė, kad Iranas įsigijo ne gyvūnus, o slaptus sovietinius ginklus: daugelio pamirštas, bet vandenyne labai pavojingas ginklas  ()

Dabar pasaulis intensyviai aptarinėja galima karinį konfliktą su Iranu. Skaičiuojamos Irano raketos, naikintuvai, bombos ir kariai. Bet ar nepamirštame delfinų? O gal jie visi jau negyvi?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sovietų sąjunga ruošėsi Šaltojo karo perėjimui į tiesioginį konfliktą, todėl intensyviai kūrė įvairius ginklus. Pačioje savo gyvavimo pabaigoje Sovietų sąjunga taip pat mokė įvairius jūrų žinduolius, įskaitant delfinus, banginius ir vėplius, pulti NATO laivus bei narus. Delfinai su prie nugarų pritvirtintais harpūnais turėjo medžioti JAV narus ir juos tempti į paviršių, kur juos būtų galima sulaikyti. Kiti delfinai turėjo iki priešiško laivo nešti sprogmenis, kurie turėjo galėjo paskandinti karinį laivą. Tai buvo išties pavojingi ginklai, nes laivynas į gyvūnus dažniausiai nekreipia dėmesio - niekas nepastebėtų delfino kuprinės.

Ši programa tęsėsi iki pat 1991-ųjų. Tuomet šie gyvūnai liko Sevastopolyje. Dalis jų vėliau iškeliavo į kitus delfinariumus, dalis nugaišo, dalis 2000 metais buvo parduota Iranui. Tuomet žiniasklaida citavo ekspertus - Iranas įsigijo ne gyvūnus, o slaptus sovietinius ginklus.

Tuomet buvo teigiama, kad delfinai buvo taip gerai apmokyti, kad sovietinius ir amerikietiškus povandeninius laivus atpažindavo iš sraigtų keliamo garso. Koviniai delfinai yra sunkiai atpažįstami nuo paprastų. Tiksliau - visiškai neatpažįstami. Net jei povandeninio laivo įgula ir pastebėtų netoliese plaukiojantį gyvūną, niekas negalėtų pasakyti, ar jis taikus, ar juos bandys susprogdinti laivą. Ir atsakyti į tokias grėsmes sunku.

Tačiau tas pardavimas įvyko 2000 metais, tie delfinai jau seniai negyvi, tiesa? Mes nežinome. Skirtingų rūšių atstovai gyvena 40-60 metų, todėl teoriškai tie delfinai galėjo išlikti. Bet ar iraniečių rankose išlaikė kovinę parengtį? Greičiausiai, kad ne, nebent Iranas sulaukė vienos iš savo partnerių pagalbos.

Rusija, beje, iki šiol ruošia karinius delfinus. Manoma, kad jie naudojami žvalgybai, tačiau gali būti, kad jie galėtų būti naudojami ir kovinėms operacijoms. JAV jūrų žinduolius karo reikmėms bando pritaikyti dar nuo septintojo dešimtmečio. Delfinai buvo mokomi filmuoti povandeninius objektus, pervežti krovinius ir net sugrąžinti pamestus daiktus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()