P. Korėjoje atliktas tyrimas parodė, kas du kartus labiau paspartina nuplikimą: tai ne tik genetika ir galima gerokai sumažinti plikimo greitį  ()

Nors pastaruoju metu vis dažniau filmuose kietus vyrukus įkūnija tokie žavūs beplaukiai aktoriai, kaip Dwayne'as Johnsonas ar Bruce'as Willisas, dalies stipriosios lyties atstovų tai neguodžia. Juos erzina net ir truputį praretėję galvos plaukai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Deja, dažnai nuplikimas yra genetiškai paveldėtas, bet paspartinti plaukų slinkimą gali lemti ir gyvenimo būdas.

Interneto portalas „Daily Mail“ neseniai paskelbė apie Pietų Korėjos mokslininkų atliktą tyrimą, kurio rezultatai parodė: vyrai, per savaitę darbui skirdavę daugiau nei 52 valandas, dukart labiau buvo linkę nuplikti, nei dirbantys mažiau nei 40 valandų.

Tokios išvados buvo padarytos, atlikus daugiau kaip 13 tūkstančių dirbančių vyrų stebėjimą. Manoma, kad tai yra pirmasis tyrimas, kuriame vertinta, kaip ilgos darbo valandos veikia galvos plaukų netekimą.

Tyrimą atliko Seulo Songgjunguano universiteto Medicinos mokyklos tyrėjai, ištyrę 13 tūkst. 391 Pietų Korėjos gyventoją, kurių amžius svyravo nuo 20 iki 59 metų. Tyrimas buvo atliekamas 2013-2017 metais.

Tirti vyrai suskirstyti į tris grupes: „normalių“, dirbusių po 40 valandų per savaitę, „ilgai dirbančių“, dirbusių nuo 40 iki 52 val. per savaitę ir „daug ilgiau dirbančių“, kurie darbe praleisdavo daugiau nei 52 val. per savaitę.

Atsižvelgta į vyrų šeiminę padėtį, išsilavinimą, mėnesio pajamas, ar jie rūkė ir koks buvo jų darbo grafikas.

Pastebėta, kad su alopecija, tai yra nuplikimu, ypač buvo susijusios ilgos darbo valandos.

Nuplikimo išplitimas „normalių“ vyrų grupėje tyrimo pabaigoje buvo 2 procentai, „ilgai dirbančių“ – 3 procentai, o daugiausia – 4 procentai – buvo nuplikusių „daug ilgiau dirbančių“.

Mokslininkai tai sieja su persidirbo nulemtu stresu. Dėl to pasikeičia hormonų pusiausvyra ir skirtingose organizmo dalyse gali kilti chaosas.

Ankstesni tyrimai parodė, kad stresas skatina imuninę sistemą atakuoti plaukų svogūnėlius dėl kol kas nežinomų priežasčių.

Taip pat manoma, kad dėl streso plaukai pereina į vadinamąją katageno fazę, kuomet sustoja jų augimas ir sudedamųjų dalių gamyba.

Kadangi nauji plaukai šios fazės metu neželia, jeigu senieji iškrenta, toje vietoje nuplinkama.

Tyrimui vadovavęs Kyung-Hun Sonas sakė: „Šio tyrimo rezultatai parodė, kad ilgas darbo laikas smarkiai siejosi su padidėjusiu dirbančių vyrų alopecijos išsivystymu.

Darbo valandų ribojimas, siekiant apsisaugoti nuo alopecijos, gali būti reikalingesnis jaunesniems darbuotojams, įžengusiems į trečiąją ar ketvirtąją dešimtį, nes tada pradeda reikštis plaukų slinkimo simptomai“.

Tyrimą atlikę akademikai skatina įstatymų priėmėjus riboti darbo laiką.

Šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnale „Annals of Occupational and Enviromental Medicine“.

Tyrime nebuvo apžvelgtos moterys ir galimos jų plaukų praradimo sąsajos su ilgomis darbo valandomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(3)
(11)

Komentarai ()