Be fosforo Žemėje nebūtų gyvybės, bet tai labai retas elementas kosmose - kodėl Žemėje jo tiek daug?  ()

Fosforas yra vienas iš svarbiausių elementų visai gyvybei Žemėje. Tačiau jo Visatoje yra gerokai mažiau, nei kitų penkių, irgi būtinų gyvybei – vandenilio, azoto, anglies, deguonies ir sieros. Paukščių Take fosforo atomų yra mažiau nei vienas iš šimto tūkstančių, o žmogaus organizme – vienas iš šimto. Ilgą laiką buvo visai neaišku, kaip fosforas atsirado Saulės sistemoje ir Žemėje, kad juo nuo pat atsiradimo gana gausiai galėjo naudotis gyvi organizmai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame tyrime, apjungiant žvaigždėdaros regionų ir kometų stebėjimų duomenis, pasiūlytas fosforo kelionės į Žemę modelis.

Stebėdami žvaigždėdaros regioną AFGL 5142, astronomai nustatė, kad jame formuojasi daug fosforo monoksido ir fosforo nitrido molekulių. Jos susidaro molekulinio debesies tuštumų, egzistuojančių aplink jaunas masyvias žvaigždes, pakraščiuose. Greičiausiai tai reiškia, kad besiformuojančios žvaigždės kuriamoje ertmėje smūginės bangos suardo dulkes, kuriose buvo fosforo, o vėliau ultravioletinė spinduliuotė paskatina fosforą jungtis su deguonimi ir azotu. Fosforo monoksidas formuojasi efektyviau, jo gausa viršija fosforo nitrido gausą visame žvaigždėdaros regione.

Tada astronomai išnagrinėjo kometos 67P/Čuriumov-Gerasimenko duomenis ir nustatė, kad joje tikrai yra fosforo oksido. Tai pirmas kartas, kai ši molekulė aptikta kometoje.

Šis atradimas pasiūlo tolesnį paaiškinimą apie fosforo kelionę: molekulinio debesies ertmės pakraščiuose medžiaga yra suspaudžiama ir ten formuojasi naujos žvaigždės. Fosforo monoksido molekulės virsta ledu ir dalyvauja planetų formavimosi procese – prikimba prie įvairių grumstų, kurių dalis vėliau tampa kometomis. Kometos atneša įvairius elementus bei junginius į planetas – greičiausiai tai nutiko ir Žemėje. Taigi ne tik vanduo, bet ir fosforas turbūt atkeliavo į Žemę kometų dėka.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(17)
(2)
(15)

Komentarai ()