Kiek pasaulyje yra žemynų? Manote, kad tik septyni? Greitai mokysimės ir apie aštuntąjį  ()

Visuose vadovėliuose mokykloje skaitėte, kad pasaulyje yra 7 žemynai. Tačiau gali būti, kad ateityje visus šiuos vadovėlius teks perrašyti – kadangi vienas pretendentas siekia tapti aštuntuoju žemynu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tą daro Naujoji Zelandija – žemynas, kuris beveik visas paniręs po Ramiojo vandenyno pietrytine dalimi.

Mokslininkai sako, kad Zelandija atitinka žemyno kriterijus ir ėmėsi aktyvių veiksmų, kad ji būtų oficialiai pripažinta žemynu.

Straipsnyje, kuris buvo publikuojamas leidinyje „Geographical Society of America‘s Journal“ mokslininkai teigia, kad Naujosios Zelandijos plotas siekia 5 milijonus kvadratinių kilometrų – o tai yra du trečdaliai kaimyninės Australijos ploto.

Tačiau maždaug 94 procentai Naujosios Zelandijos žemyno yra po vandeniu, o virš vandens stūkso vos kelios salos ir dar trys didesni žemės plotai – Naujosios Zelandijos šiaurinė ir pietinė salos bei Naujoji Kaledonija.

Galima pamanyti, kad buvimas virš vandens yra svarbus kriterijus siekiant žemyno statuso suteikimo – tačiau mokslininkai analizavo visai kitus kriterijus, kuriuos visus Naujoji Zelandija atitinka. Mokslininkai išskyrė šiuos kriterijus: iškilimas virš supančios aplinkos, savita geologija, tiksliai apibrėžta teritorija ir pluta, kuri yra storesnė nei įprastas vandenyno dugnas.

Pagrindinis tyrimo autorius geologas iš Naujosios Zelandijos Nickas Mortimeris sako, kad mokslininkai tyrė duomenis siekiant Naująją Zelandiją pripažinti žemynu jau daugiau nei du dešimtmečius.

Mokslininkai aiškina, kad Naujosios Zelandijos pripažinimo žemynu mokslinė vertė yra didesnė nei papildomas pavadinimas žemynų sąraše. Tai, kad žemynas yra paniręs po vandeniu, tačiau nesusiskaidęs, yra naudinga tyrinėjant žemyninės plutos glaudumą bei irimą.

Tad kaip įtraukti Zelandiją į žemynų sąrašą? Ar vadovėlių autoriams vertėtų sunerimti? Juk visai neseniai Plutonas buvo išbrauktas iš Saulės sistemos planetų sąrašo, dėl ko buvo pakeistos ir žinios, įgytos mokykloje.

Tiesą pasakius, nėra mokslinės organizacijos, kuri formaliai pripažįsta žemynus. Todėl visa tai galėtų pasikeisti tik su laiku, moksliniams tyrimams pripažįstant Naująją Zelandiją žemynu – todėl ilgainiui mums teks mokytis, kad pasaulyje yra ne septyni, o aštuoni žemynai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(10)
(1)

Komentarai ()