Du vyrai pasidarbavo metalo detektoriumi ir surado rekordinį monetų lobį  ()

Dviejų vyrų Džersio lauke (sala Lamanšo sąsiauryje prie Prancūzijos krantų, Britanijos karūnos priklausomybė, bet neįeina nei į Jungtinės Karalystės, nei į Europos Sąjungos sudėtį) surastas didžiulis ikikrikščioniškų monetų lobis pripažintas rekordiniu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keltiškas monetas 2012 metais atrado du ieškotojai su metalo detektoriais – Regas Meadas ir Richardas Milesas. Patvirtintas monetų skaičius siekia 69 347 – ir tai yra didžiausias geležies amžiaus monetų kolekcijos rekordas, skelbia BBC.

Kai lobis buvo atrastas, numanoma jo vertė siekė 10 milijonų sterlingų (apie 12 milijonų eurų).

Kai kurios monetos, surastos salos rytuose, eksponuojamos „La Hougue Bie“ muziejuje Džersyje.

„Jersey Heritage“ archeologijos kuratorė Olga Finch teigė: „Nesistebime šiuo pasiekimu ir džiaugiamės, kad toks įspūdingas archeologinis radinys buvo aptiktas, iškastas, ištirtas ir dabar eksponuojamas Džersyje.

Lobis, datuojamas 50-aisiais metais prieš mūsų erą, buvo rastas vos metro gylyje.

R.Milesas teigė, kad prisireikė 30 metų, kad surastų monetas – po to, kai devintajame dešimtmetyje vieną tokią monetą jis gavo moters, kuri teigė, kad lauke pastebėjo kažką, kas buvo panašu į sidabrines sagas.

Šis lobis dabar oficialiai priklauso Didžiosios Britanijos karūnai.

Iki šio atradimo didžiausias Britų salose rastas lobis buvo Cunetio lobis (pavadintas pagal kadaise egzistavusią romėnų gyvenvietę), kuris buvo iškastas 1978 m. Viltšyro grafystėje. Jame buvo 54 951 mažos vertės vario monetos, pagamintos III a.pr.m.e.

Didžiausias pasaulyje monetų lobis buvo 1908 m. atrastas Briuselyje – ir jį sudarė 150 000 viduramžių sidabrinių pinigų iš XIII a.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(3)
(14)

Komentarai ()