Lietuvoje netikėtas siurprizas: gyventojai kviečiami sužinoti, kiek kainavo jų gydymas  (17)

Trečiadienį Valstybinė ligonių kasa (VLK) per „Sodrą“ daugiau nei milijonui žmonių išsiuntė kvietimus pasitikrinti, kiek per metus iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų buvo sumokėta už jų sveikatos paslaugas ir vaistus. Anot VLK, valstybės išlaidos yra du su puse karto didesnės nei draudžiamųjų įmokos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

VLK teigimu, sveikatos draudimą turintys asmenys į valstybės biudžetą užpernai sumokėjo beveik 499 mln. eurų, kai išlaidos už juos per tą patį laikotarpį siekė 1 mlrd. 240 mln. eurų arba bemaž du su pusę karto daugiau. Žmonės, norintys pasitikrinti, kiek kainavo jų gydymas ar vaistai, tą padaryti gali asmeninėje „Sodros“ paskyroje. Pasak VLK vadovo Gintaro Kacevičiaus, ši priemonė leis žmonėms geriau suprasti, kam naudojami jų mokami pinigai ir kaip vykdomas solidarumo principas.

„Sužinoję, kiek žmonės sumoka, jaučiasi tvirčiau, nesijaučia kažkoks neturtingas giminaitis, priverstas vos ne atsiprašinėti, kad jis susirgo. Norime sustiprinti paciento statusą, žinojimas tą turėtų padėti“, – sakė jis.

Taip pat, jo teigimu, tikimasi, kad informacija prisidės prie korupcijos apraiškų mažinimo sveikatos apsaugos sistemoje. „Matomi bus ne tik duomenys, kiek buvo sumokėta iš PSDF, bet ir kiek patys pacientai sumokėjo oficialiai į gydymo įstaigos kasą už savo gydymą. (...) Manome, kad kai pacientas matys, kiek jis sumokėjo, tada galbūt kils mažiau noro dar mokėti neoficialiai“, – pažymėjo vadovas.

Pasak G.Kacevičiaus, galimybė sužinoti, kiek valstybei kainavo žmonių gydymas, nėra nauja. Tą anksčiau buvo galima padaryti pateikus prašymą teritorinei ligonių kasai ar savivaldybei, arba kreipusis tiesiai į VLK per elektroninius valdžios vartus.

Dabar ši galimybė yra supaprastina. G.Kacevičiaus teigimu, įmokas bus galima pamatyti ne tik už praėjusius, tačiau ir už ankstesnius metus.

VLK duomenimis, praėjusiais metais vidutiniškai gyventojas poliklinikoje lankėsi 11 kartų, o gulėjo ligoninėje – kas ketvirtas.

Gydymas asmeniui gali siekti ir 125 tūkst. eurų

Ligonių kasos teigia, kad žmonės dažnai nesuvokia, kiek iš tiesų kainuoja jų gydymas. Anot įstaigos, pavyzdžiui, kataraktos operacijos su lęšiuku kaina siekia 400 eurų, apendicito – nuo 850 iki 1 500 eurų, tulžies pūslės akmenų pašalinimas laparoskopu – nuo 1 100 iki 2 000 eurų.

VLK tikinimu, širdies operacija gali kainuoti nuo 5 600 iki 13 000 eurų. Insulto ir kitų galvos smegenų sutrikimų gydymas gali atsieiti iki 11 000 eurų, inksto transplantacija ir gydymas – 22 000, o širdies transplantacija – 125 300 eurų.

Pernai vidutinė vieno dirbančiojo įmoka buvo 998 eurai, savarankiškai įmokas mokančio asmens – 432 eurai. Už pensininkus, vaikus ir kitus valstybės draudžiamuosius į PSDF vidutiniškai įmokėtas 321 euras.

Šiemet PSDF sudaro 2,3 mlrd eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Lukrecijus Tubys
(8)
(6)
(2)

Komentarai (17)