Tai kas įvyko Europos automobilių rinkoje – gniaužia kvapą: besitęsiantis dyzelinių krytis ir toks elektrinių šuolis, kokio dar nematėme  (18)

2019-ieji Europos automobilių rinkoje buvo labai įdomūs metai. Statistika rodo, kad tik trys įprasti hibridiniai automobiliai vis dar išlaikė lyderių pozicijas Europoje, tačiau „Tesla Model 3“ labai sparčiai prie jų artėja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis „JATO Dynamics“ duomenimis, per praėjusius metus Europoje (27-iose šalyse) iš viso buvo įregistruota 15 757 412 naujų transporto priemonių ir tai yra 1,1 proc. daugiau nei prieš metus bei pats geriausias rezultatas nuo pat 2007-ųjų.

Dar įspūdingiau atrodo elektra varomų transporto priemonių skaičiai.

„JATO Dynamics“ statistika rodo, kad 2019-aisiais Europoje visų elektra varomų transporto priemonių (HEV, PHEV ir BEV) įregistruota buvo 1 277 908 vienetų arba net 8,1 proc. nuo bendro naujų įregistruotų automobilių kiekio.

Lyginant visų elektra varomų transporto priemonių 2018 ir 2019 skaičius matyti, kad metinis didėjimas siekia net 35 proc.

Tuo tarpu benzinu varomų transporto priemonių skaičius per metus padidėjo 5 proc., o dyzelinu varomu sumažėjo net 12 proc.

Detaliau pažvelgus į elektra varomų transporto priemonių sektorių matome, kad čia labiausiai dominuoja hibridiniai automobiliai, tačiau, atsižvelgiant į spartų „plug-in“ tipo automobilių augimą, tikėtina, kad šių metų viduryje jie perims lyderio pozicijas:

  • BEV (viso 356 300 vnt.): 28 proc. nuo visų elektra varomų transporto priemonių rinkos (2018-aisiais dalis sudarė 21 proc.) ir 2,3 proc. nuo visos automobilių rinkos;
  • PHEV: 16 proc. (2018-iaisiais dalis sudarė 19 proc.);
    • iš jų „plug-in“ tipo automobiliai sudaro 44 proc;
  • HEV: 56 proc. (2018-aisiais dalis sudarė 59 proc.).

Tolesnė duomenų analizė atskleidžia, kad 2019-iaisiais Europoje buvo įregistruota 94 495 „Tesla Model 3“ elektromobiliai.

Ir tai ne tik pats perkamiausiais BEV (vien baterijomis aprūpintas elektromobilis), bet ir ketvirtas perkamiausias elektromobilis tarp viso tipo elektra varomų transporto priemonių. Tik trys Japonijos hibridiniai automobiliai buvo perkami labiau.

Ši statistika, turbūt, yra geriausias argumentas, kodėl visame pasaulyje ir Lietuvoje tiek daug kalbama apie elektromobilius ir konkrečiai – „Tesla“ kompaniją.

„Tesla yra pagrindinis žaidėjas, dėl kurio matome tokius puikius (elektra varomų transporto priemonių) rezultatus“, - teigiama „JATO Dynamics“ ataskaitoje.

„Model 3 jau per pirmuosius metus pasiekė didžiulę sėkmę ir tapo geriausiai parduodamu vien elektra varomu automobiliu.

Tesla Model 3 elektromobilių Europoje buvo įregistruota daugiau nei 95 000 vienetų ir tai šiai markei leido užimti 51 vietą tarp visų tipų automobilių.“

Verta pažymėti, kad ir kiti „BEV automobiliai 2019-aisiais taip pat spindėjo: Renault Zoe, BMW i3, Hyundai Kona, Audi e-tron ir Jaguar I-Pace“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(42)
(3)
(39)

Komentarai (18)