Ar tikrai ir šunys gali užsikrėsti pasaulį išgąsdinusiu naujuoju koronavirusu?  ()

Antraštės užduodamas klausimas atrodo visiškai beprotiškas – juk sergame ir slogomis, ir gripais, ir bronchitais, bet mūsų šunys dėl to nepradeda karščiuoti ir sloguoti. Mūsų virusai yra mūsų, jų virusai – jų. Bet pranešimas iš Honkongo apie šuns išskyrose rastą mažą kiekį viruso visgi reikalauja į šį klausimą atsakyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vasario 28 dienos pranešimas apie šunų seilėse rastą „žemą infekcijos lygį“ per kai kurias žiniasklaidos priemones (ypač – britiškas) išplito smarkiai išpūstu pavidalu. „Ekspertai patvirtino koronaviruso plitimą iš žmonių gyvūnams“, skelbė „Telegraph“. „Honkongo koronaviruso pacientės šuo UŽSIKRĖTĖ liga“, gąsdino „Daily Mail“.

Nuosaikesni informacijos šaltiniai siūlė kur kas mažiau rėksmingas antraštes, kurios labiau svarstė klausimą, ar apskritai toks viruso šokinėjimas iš gyvūno žmogui ir iš žmogaus kitokiam gyvūnui yra įmanomas.

O sensacijų ir gąsdinimo siekiantys leidiniai labai patogiai „pamiršo“ pridėti vieną pastraipą iš oficialaus Honkongo administracijos pranešimo spaudai: Šiuo metu AFCD (Žemės ūkio, žvejybos ir gamtos apsaugos departamentas) neturi įrodymų, kad augintiniai gali užsikrėsti COVID-19 virusu ar gali būti žmonių užsikrėtimo šaltinis. Departamentas ir toliau atidžiai stebės minėtąjį šunį bei rinks jo mėginius norint patvirtinti, ar šuo iš tiesų yra užsikrėtęs virusu, ar viruso dalelės šuns burną iš nosį užteršė iš aplinkos. Bus atliekami pakartotiniai tyrimai ir šeimininkei šuo bus grąžintas tik tuo atveju, jei vėlesnių tyrimų rezultatai bus neigiami.

Jutos medicinos universiteto (JAV) išplatintame pranešime spaudai nurodoma, kad šiuo metu JAV ligų ir kontrolės centras nemano, jog kokie nors gyvūnai JAV galėtų užsikrėsti COVID-19 ar būti infekcijos šaltiniais, tačiau vien iš atsargumo rekomenduojama, kad susirgus šeimininkams būtų karantinuojami ir jų augintiniai, kurie turėtų būti 14 dienų stebimi ir jiems turėtų būti atliekami tyrimai, tačiau be vieno konkretaus atvejo Honkonge jokių žinių apie augintinius, kurių COVID-19 tyrimai būtų teigiami, nėra.

Naujienų agentūra AP kovo 5 dieną publikavo žinutę, kurioje cituojamos naujausios žinios iš Honkongo AFCD: skelbiama, jog šio departamento specialistai įsitikinę, kad augintiniams žemo lygio infekcija gali būti nustatyta tyrimais, tačiau jokie simptomai jiems pasireikšti negali. Taip pat augintiniai negali užkrėsti kitų žmonių.

„Augintinių šeimininkai turėtų tiesiog laikytis geros higienos praktikos. Nėra priežasties perdėtam susirūpinimui ir jokiomis aplinkybėmis nereikėtų apleisti savo augintinių“, – sakė AFCD atstovas spaudai.

Kita vertus, šunys iš tiesų gali užsikrėsti kitais koronavirusų šeimos virusais, tačiau šie virusai iš esmės yra izoliuoti ir perduodami tik iš šunų šunims ir su COVID-19 be savo morfologinės išvaizdos nelabai teturi ką bendro.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Vaidas Neverauskas
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()