Pirmą kartą eksperimentinė vakcina nuo pandeminio koronaviruso suleista 4 savanoriams  ()

Kaip praneša naujienų kanalas BBC, pirmadienį Sietle, Vašingtono valstijoje (JAV) atlikti pirmieji bandymai su žmonėmis, siekiant kuo greičiau sukurti veiksmingą vakciną kovai su pandeminiu koronavirusu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eksperimentinė vakcina, pavadinta mRNA-1273, tyrimų laboratorijoje suleista keturiems savanoriams.

Tikinama, kad vakcina jokiu būdu negali sukelti COVID-19, tačiau jos sudėtyje yra nekenksmingas genetinis kodas, identiškas tam, kurį turi ligą sukeliantis koronavirusas. Mokslininkai tvirtina šį kodą nukopijavę nuo tikrojo ligos sukėlėjo.

Ekspertai teigia, kad tikrai veiksmingai vakcinai sukurti ir išbandyti prireiks ne vieno mėnesio.

Pirmoji savanorė, kuriai buvo suleista eksperimentinės vakcinos, buvo 43 m. Jennifer Haller – dviejų vaikų motina, gyvenanti Sietle.

„Man tai yra puiki galimybė padaryti ką nors svarbaus“ – teigė ji naujienų agentūrai „Associated Press“.

Šį pirmąjį eksperimentą, atliktą su žmonėmis, finansuoja Nacionalinis sveikatos institutas. Eksperimentas išskirtinis tuo, kad jis nevyksta įprasta eiga, kai naujai sukurti preparatai pirmiausia išbandomi su gyvūnais. Šiuo atveju tai nėra padaryta – nėra įsitikinta, kad vakcina sukels gyvūnų imuninės sistemos reakciją.

Vakciną sukūrusi biotechnologijų kompanija „Moderna Therapeutics“ išplatino pranešimą, kad vakcina buvo sukurta moksliškai išbandyto ir patikrinto proceso metu.

Karališkojo Londono koledžo profesorius-epidemiologas, užkrečiamųjų ligų ekspertas dr. Johnas Tregoningas sako, kad vakcinai sukurti buvo pasitelkta ne nauja, bet jau ne kartą išbandyta ir pasiteisinusi technologija.

„Vakcina pagaminta pagal pačius aukščiausius standartus. Mes esame tikri, kad ji yra visiškai saugi – todėl ji išbandyta iš karto su žmonėmis, praleidžiant bandymų su gyvūnais etapą. Eksperimente dalyvavę 4 savanoriai bus nuolat ir labai atidžiai stebimi“, – sako profesorius.

„Taip, viskas vyksta labai greitai, bet to reikalauja susidariusi situacija. Šiuo atveju, nėra jokios konkurencijos tarp mokslininkų, kuris pirmasis sukurs tikrai veiksmingą vakciną. Dirbame visi kartu visos žmonijos labui“, – teigia dr. J. Tregoningas.

Įprastomis sąlygomis vakcinos, pvz., vakcina nuo tymų, gaminamos iš paties viruso: susilpninto ar nukenksminto. Tačiau mRNA-1273 vakcina nėra pagaminta iš viruso, sukeliančio COVID-19.

Jos sudėtyje yra nedidelė dalis genetinio kodo, nukopijuoto nuo paties koronavisuso sukėlėjo ląstelės.

Tikimasi, kad ši sudėtinė dalis taip paveiks organizmo imuninę sistemą, kad ji įstengs pati sėkmingai nugalėti tikrąją infekciją.

Eksperimente dalyvavusiems savanoriams buvo suleistos skirtingos naujosios vakcinos dozės. Antrą kartą tiems patiems žmonėms vakcina bus suleista po 28 dienų.

Net jeigu pirmieji bandymai patvirtins, kad vakcina yra veiksminga, praeis daugiau nei 1,5 metų, kol ji taps visuotinai prieinama.

Parengta pagal BBC

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()