Kokie yra respiratorių tipai, kodėl medicinines kaukes reikėtų klijuoti su lipnia juosta, kokį respiratorių pirkti sergantiems, o kokį norint apsisaugoti nuo ligos (Video)  ()

Ar tikrai respiratorius turi būti kone visą veidą dengiantis daiktas? Ką reiškia N95, P100, FFP2 ir kiti ženklinimai? Kaip jie skiriasi skirtingose šalyse? Ir kokią apsauginę kaukę, respiratorių geriausia pasirinkti? Į šiuos bei kitus klausimus apie apsaugines kaukes bei respiratorius atsako su šiais produktais gerai susipažinęs ir juos išbandęs apžvalgininkas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip neapsigauti ieškant respiratoriaus?

Apžvalgininkas iškart įspėja, kad ieškant tinkamo respiratoriaus – reikia būti labai atidiems. Dabar internetinėse parduotuvėse yra daugybė įvairių apsaugos priemonių pasiūlymų ir reikia atidžiai žiūrėti į jų ženklinimą.

Kai kurie pardavėjai daiktų aprašymuose nurodo, kad respiratoriai atitinka vieną ar kitą tarptautinį standartą, bet nebūtinai tai yra tiesa. Geriausia yra pirkti respiratorius iš gerai žinomų gamintojų bei pardavėjų.

„Jei produktas neturi reikiamo ženklinimo, jo nauda tokia pati, tarsi prie veido būtume prisidėję kokią skarelę ar medžiagos skiautę.

Be to, jei ieškote konkrečiai respiratoriaus – jis nebūtinai turi būti kaip didžiulė veido kaukė su šone keičiamais filtrais. Respiratorius gali atrodyti, kaip vienkartinė kaukė. Štai toks, kokį laikau savo rankoje (2:10 min.).“

Kodėl reikėtų vengti vienkartinių medicinoje naudojamų apsauginių kaukių?

Apžvalgininkas primygtinai rekomenduoja vengti tokių kaukių, jei norime apsisaugoti nuo koronaviruso.

„Jei kažkas serga bei kosėja – jiems reikia naudoti tokias kaukes ir taip bus sumažintas viruso plitimas. Bet sveikam žmogui jos duoda labai mažai naudos.

Tai yra geriau nei nieko ir tai tik galbūt. Tiesiog tokios kaukės nepriglunda prie veido ir jūs reikalingą orą traukiate per kaukės šonus, tad jei neturite nieko geriau, kaip tik tokias vienkartines kaukes – tada rekomenduoju jos šonus prisiklijuoti prie veido su medicinine juosta (apžvalgininkas tai sako rimtai aut. past.).

Akivaizdu, kad tai nieko nežavintis pasiūlymas ir net tokiu atveju vienkartinės kaukės neprilygs reitingą turinčiam respiratoriui.“

Kaip skirtingose šalyse žymimi respiratoriai ir ką tas reitingas reiškia?

Apžvalgininkas teigia, kad skirtinguose pasaulio regionuose šis ženklinimas yra skirtingas, tačiau visi jie yra patvirtinti Pasaulinės sveikatos organizacijos.

Amerikoje reitingo sistema atrodo taip:

  • N95 – sulaiko iki 95 proc. dalelių;
  • R99 – sulaiko iki 99 proc. dalelių;
  • P100 – sulaiko iki 99,97 proc dalelių.

Europoje reitingo sistema atrodo taip:

  • P1 arba FFP1 – sulaiko iki 80 proc. dalelių;
  • P2 arba FFP2 – sulaiko iki 94 proc. dalelių;
  • P3 arba FFP3 – sulaiko iki 99,95 proc dalelių.

Pietų Korėjoje reitingo sistema atrodo taip:

  • KF80 – sulaiko iki 80 proc. dalelių;
  • KF94 – sulaiko iki 94 proc. dalelių;
  • KF99 – sulaiko iki 99 proc dalelių.

„Tad siekiant apsaugoti save nuo virusų sveikatos organizacijos rekomenduoja naudoti tokias kaukes ir respiratorius, kurių reitingas yra N95, KF94, Europoje P2/FFP2 ir aukštesnis.

Ką reikia žinoti apie respiratorius: ar žinote, ką reiškia žymėjimas FFP1, FFP2 ir FFP3?

Amerikoje respiratoriai ir kaukės su R99 bei P100 reitingu yra skirtos tiems, kurie dirba su naftos produktais, dažais, pesticidais ir panašiai.

Ir niekur nemačiau, kad jos oficialiai būtų rekomenduojamos naudoti žmonėms, siekiantiems apsisaugoti nuo virusų. Tam užtenka produktų ir su N95 reitingu.“

Svarbios pastabos:

  1. „nesvarbu koks respiratoriaus bei kaukės reitingo lygis bebus, bet jie neduos jokios naudos jei nenusiskusite barzdos. Yra būtina veidą švariai nusiskusti, nes net ir nedidelė barzdelė jau trukdo tinkamai apsaugos priemonei priglusti prie veido ir taip ji neduos reikiamo efekto. Tiesiog per kaukės ar respiratoriaus šonus trauksime užterštą orą.
  2. Kuo aukštesnis reitingas – tuo sunkiau kvėpuoti. Traukiamas oras yra labiau filtruojamas ir jo patekimas tampa lėtesnis. Taip ir turi būti. Esant su kauke ar respiratoriumi ir neturi būti labai lengva kvėpuoti. Tad iš principo pilnai užtenka ir respiratoriaus su N95 (Europoje P2/FFP2 aut. past.), nebent būsite ypatingai užterštoje aplinkoje.“

Kokios formos bei dizaino respiratorių pasirinkti ir kokios jų kainos?

Apžvalgininkas savo rankose turi dviejų tipų respiratorius (7:33 min.). Vienas jų atrodo, kaip paprasta kaukė nuo dulkių, tačiau tai yra respiratorius ir atitinka N95 standartą.

„Šis 3M kompanijos respiratorius labai paprastai užsidedamas ir turi papildomą metalo juostelę prie nosies, tad galima respiratorių reguliuoti ir jis ties nosimi priglunda tvirčiau.

Visgi, tai nėra geriausias pasirinkimas, nes respiratoriaus šonai prie veido nepriglunda taip gerai, kaip norėtųsi. Šį daiktą galima naudoti, bet tik jei neturime ko nors geriau.“

„Kitas mano rankoje esantis respiratorius yra kur kas masyvesnis ir jau su keičiamais filtrais. Jis atitinka P100 reitingą, tad apsaugo praktiškai nuo visko.

Jei man reikėtų keliauti į vietą, kur yra sergantys žmonės – aš be jokių dvejonių rinkčiausi vieną iš tokių masyvių respiratorių ir štai kodėl:

  • patogesnis ir užtikrintas pritvirtinimas;
  • galima lengvai patikrinti ar oras nepatenka pro kurį nors kraštą ir ar tinkamai užsidėjome respiratorių. Tereikia užsidėti respiratorių, delnu uždengti oro vožtuvą (-us) ir pabandyti įkvėpti. Jei oro neįtraukėme – vadinasi respiratorius uždėtas tinkamai.

Kokie tokių respiratorių trūkumai? Jie yra kur kas brangesni. Vien respiratorius – be filtrų – kainuoja apie 20 eurų. O kiekvienas filtras kainuos dar po 6-10 eurų.

Visgi, visiškai paprasti respiratoriai, kaip kad šis (žiūrėti nuotrauką aukščiau aut. past.), be dezinfekcijos yra skirti panaudoti vienam kartui. Brangesnius respiratorius galima naudoti ilgesnį laiką.“

Kuriam laikui galima bus naudoti daugkartinį respiratorių priklauso ir nuo to, kaip dažnai jį naudosime, kokiomis aplinkybėmis, kiek bus užteršta aplinka.

Vienas iš tokių masyvių „3M“ kompanijos respiratorių minusų yra jų svoris. Apžvalgininkas teigia, kad juos dėvėti ilgą laiką yra gana sunku – „po keleto valandų nuolatinio dėvėjimo jau pradėsite jausti nuovargį. Tad atsižvelkite į šį faktorių.“

Kalbant apie vienkartinių respiratorių kainas, tai apžvalgininkas šių „3M“ kompanijos respiratorių nusipirko dar 2016 metais ir tada už 30 vnt. mokėjo 17 eurų. Jų galiojimo laikas siekia iki 5 metų.

„Dabar panašūs N95 standarto vienkartiniai respiratoriai JAV kainuoja nuo 47 eurų ir pakuotėje gausime tik 10 vnt. Plius, teks pirkti iš kitų pardavėjų, nes oficialių gamintojų parduotuvėse jie yra tiesiog išpirkti.

Jei norite masyvaus respiratoriaus – jų dar galima rasti gamintojo puslapyje, bet jo kaina bus taip pat aukšta.“

Kitas variantas - tokius respiratorius įsigyti Kinijoje:

  • daugkartinės apsaugos Chemical mask 6800 su akiniais kainuoja € 31,40
  • o štai analogas be akinių su keičiamais filtrais - vos 2.40€

Kodėl kaukių kainos dabar tokios aukštos ir dar keli pastebėjimai?

„Viena iš priežasčių yra masinė psichozė dėl koronaviruso, bet kainas taip pat kelia ir tokie žmonės, kaip šis (13:20 min.).

Sietle (JAV) esančioje parduotuvėje jis kone vienu ypu iššlavė visas apsaugines kaukes ir dabar jas perpardavinėja bei taip siekia užsidirbti. Mano asmenine nuomone – tai yra šlykštu. Bet ką jau padarysi, juk jų nesustabdysi. Nors kai kurios parduotuvės (Amerikoje aut. past.) ir įvedė parduodamų kaukių bei respiratorių limitus.

Atrinkome geriausius pasiūlymus apsauginėms kaukėms iš Aliexpress ir Gearbest: viskas iš Europos sandėlių, maksimaliai greitas pristatymas į Lietuvą (Ribotas kiekis, labai greitai išperkama)

Dar norėčiau atkreipti dėmesį, kad be apsauginių kaukių, reikėtų dėvėti ir kokius nors akinius bei taip apsaugoti akis. Esu matęs, kad kai kurie žmonės netgi dėvi nardymo akinius. Mintis įdomi.

Taip pat būtinai plaukite rankas. Jei to nedarysite – nepadės ir pats brangiausias respiratorius.“

Kokias ir kada rinktis apsaugines kaukes bei respiratorius?

Vienkartinės medicininės kaukės

Vienkartinės kaukės iš neaustinės medžiagos su FFP2 standarto filtru. Skirtos tam, kad dėvintis žmogus neapkrėstų aplinkinių, todėl jas pirmiausia nešioja gydytojai ir sergantys. 

Nors kaukėse esantis filtras apsaugo nuo dulkių ir bakterijų, visiškai sulaikyti virusų jis negali. 

Kaukės pigios, nelabai gerai priglunda prie veido, tad pro tarpus praeina didesnis kiekis nefiltruoto oro. Nėra labai gerai tinkamos apsaugai nuo išorinio poveikio, idealiai tinka sergantiems, kad neapkrėstų aplinkinių.

Rekomenduojama keisti kas dieną, bet tinkamai dezinfekavus ir jei kaukė nesuplyšta, galima naudoti pakartotinai.

  • AliExpress - 8,49 €;
    • nuo 10 vnt., vieneto kaina 0,849 €, perkant daugiau - pigiau;

    • iš Ispanijos ir Jungtinės Karalystės sandėlių.

  • AliExpress - 27,70 €;
    • 50 vnt., vieneto kaina 0,55 €.
  • AliExpress - 6,66 €;
    • 10 vnt., vieneto kaina 0,66 €.

Daugkartinės kaukės be keičiamo filtro ir be oro vožtuvo

Daugkartinės iš neaustinės medžiagos be keičiamo filtro, FFP2 standartas. Jos labiau skirtos žmogaus apsaugai nuo išorės poveikio ir tuo pačiu apsaugo aplinkinius, jei jas dėvi sergantis žmogus.

Iš esmės tai tos pačios FFP2 standarto vienkartinės kaukės, tačiau turi papildomai iš neaustinės medžiagos sustiprintas sieneles, todėl jos išlaiko veido formą, kur kas geriau priglunda, yra atsparesnės fiziniam poveikiui, pro kraštus praleidžia mažiau oro.

Dėl didesnio tvirtumo skirtos naudoti ne vieną kartą.  Tačiau yra 3-5 kartus brangesnės nei vienkartinės. Tinkamai dezinfekuojant galima naudoti savaitę ir dar ilgiau.

  • AliExpress - 15.66 €;
    • 10 vnt., vieneto kaina 1,56 €, perkant daugiau - pigiau;
    • FFP2 kaukės, iš Ispanijos/UK sandėlių.
  • AliExpress - 328,75 €;
    • 100 vnt., vieneto kaina 3,28 €.
  • AliExpress - 15,95 €;
    • 10 vnt., vieneto kaina 1,59 €.

Daugkartiniai respiratoriai su keičiamu filtru ir dažniausiai, su oro vožtuvu

Jie pagaminti iš neaustinės medžiagos su keičiamu filtru, FFP2 standartas. Tamprūs, todėl užtikrina maksimalų prigludimą ir apsaugą nuo aplinkui skraidžiojančių virusų, bakterijų, oro taršos, dulkių, smėlio ir t.t.

Jie praktiškai visada turi vožtuvą, dėl to lengviau iškvėpti orą - jis pašalinimas apeinant filtrą. Tad idealiai tinka tuo atveju, kai reikia žmogų apsaugoti nuo aplinkos, bet nelabai tinka, jei norima, kad sergantis žmogus neužkrėstų aplinkinių.

Žmogui vienam sezonui užtenka 1-2 respiratorių ir keliolikos keičiamų filtrų.

Patį filtrą reikią keisti vos kas 30 dienų, jei respiratorius yra naudojamas itin retai. Jei daug laiko praleisite labai stipriai užterštoje vietoje ir pastebėsite, kad filtras pradėjo keisti spalvą - stipriai patamsėjo - tada jį reikės pakeisti greičiau.

Įprastai naudojant respiratorių, virusų ar bakterijų prevencijos tikslais - t.y. kasdien ją dėvint - be dezinfekcijos filtrą rekomenduojama keisti kas 2 dienas, su dezinfekcija tada, kai jis patamsėja. O patį respiratorių galima rankomis nuplauti šiltu vandeniu - prieš tai, žinoma, išėmus joje esantį filtrą.

  • AliExpress - nuo 5,07 € (FFP3 standartas, 1 filtras, galima papildomai užsisakyti filtrų);
    • 1 vnt., vieneto kaina 5,07 €;
    • iš Ispanijos/Prancūzijos sandėlių.
  • AliExpress - 6,23 € (ROCKBROS KN95, su apsauginiais akiniais, papildomai galima įsigyti iki 30 vnt. filtrų);
    • 1 vnt., vieneto kaina 6,23 €.
  • AliExpress - 6,23 € (ROCKBROS KN95 + 1 filtras);
    • 1 vnt., vieneto kaina 6,23 €.

Dar daugiau apsaugos priemonių ir visą informaciją apie COVID-19 rasite mūsų straipsnyje:

Viskas, ką reikia žinoti apie koronovirusą ir jo sukeliamą ligą COVID-19: pagrindiniai simptomai, kaip plinta, kaip naikinti, ką daryti susirgus, kiek laiko būna ant paviršių ir organizme, apsauginės kaukės, dezinfekcija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()