Islandijoje – unikalus užsikrėtimo koronavirusu atvejis ir čia turbūt pirmasis toks atvejis per istoriją  ()

Oficialiai patvirtinta, kad asmuo, kuriam Islandijoje nustatytas COVID-19, serga net dviem to paties viruso atmainomis vienu metu. Antroji atmaina – originaliojo viruso mutacija. Manoma, kad šis atvejis – pirmasis toks istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai pranešė Islandijos nacionalinis transliuotojas RÚV.

Neįprastos infekcijos faktą patvirtino biofarmacinės bendrovės „deCODE“ vadovas Kari Stefanssonas. Matoma, kad antroji koronaviruso atmaina gali būti dar pavojingesnė, nes visiems asmenims, užsikrėtusiems nuo minėtojo islando, buvo diagnozuota būtent antroji viruso atmaina.

Jeigu taip yra iš tikrųjų, tai reiškia, kad virusas gali mutuoti ir darytis vis pavojingesnis ir lengviau plintantis. Nepaisant to, K. Stefanssonas negali šios hipotezės patvirtinti ir spėja, kad tai gali būti paprasčiausias sutapimas.

K. Stefanssonas taip pat pabrėžia, kad mutacija, aptikta dviem infekcijos atmainomis užsikrėtusio paciento mėginyje, kol kas nustatyta tik Islandijoje. Tai patvirtina ir tarptautinės duomenų bazės.

Tai tik vienas iš nuostabą keliančių „deCODE“ atradimų, analizuojant genetines keturiasdešimties COVID-19 atmainų sekas Islandijoje. Anot vadovo, genetinių sekų įvairovė, aptikta COVID-19 mėginiuose, paimtuose būtent Islandijoje, leidžia daryti išvadą, kad virusas į salą atkeliavo iš įvairesnių teritorijų, nei manyta iki tol.

Dauguma Islandijoje nustatytų COVID-19 atvejų – atvežtiniai iš Italijos, Austrijos ir Jungtinės Karalystės. Septyni asmenys Islandijoje susirgo po futbolo rungtynių Jungtinėje Karalystėje.

K. Steffansono teigimu, šiuo metu užsikrėtę 1 proc. Islandijos gyventojų. Seniau atliktos patikros parodė, kad infekuotųjų gali būti tik 0,5 proc., tačiau, eksperto teigimu, tikrasis infekcijų skaičius gali būti žymiai didesnis, nes nemažai atvejų – be jokių ryškesnių simptomų.

Islandijai gali pasigirti vienomis geriausių tyrimų galimybių visame pasaulyje, nors šiuo metu ir stinga specialių ėminiams skirtų tamponėlių, o tai reiškia, kad artimiausias savaites tyrimai vyks vangiau. Islandijoje jau paimta per 10 tūkst. ėminių.

Islandijos sveikatos apsaugos institucijos antradienį pranešė, kad mirė vyresnė nei 70 metų pacientė, kuriai buvo diagnozuotas susirgimas COVID-19 – ji tapo pirmąja pandeminio koronaviruso auka šioje valstybėje.

Remiantis Islandijos nacionalinės universitetinės ligoninės pranešimu, ši islandė taip pat sirgo kita lėtine liga. Tai yra pirmasis oficialiai patvirtintas mirties nuo koronaviruso atvejis šalyje.

Pasak vietos žiniasklaidos, praėjusios savaitės pradžioje taip pat mirė turistas australas, kuriam buvo diagnozuotas užkratas. Tačiau vyras turėjo ligai COVID-19 nebūdingų simptomų, o medikai dar nenustatė tikslios mirties priežasties.

Trečiadienį subarktinė sala valstybė pranešė apie 737 patvirtintus užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejus. Savaitgalį vyriausybė paskelbė apie virtinę naujų priemonių, skirtų užkirsti kelią infekcijos plitimui, įskaitant įmonių uždarymą ir didesnių nei 20 žmonių susibūrimų draudimą. Islandijos universitetai ir vidurinės mokyklos yra uždarytos nuo kovo 16 dienos, tačiau pradinės mokyklos ir darželiai tebeveikia.

Viskas, ką reikia žinoti apie koronovirusą ir jo sukeliamą ligą COVID-19: pagrindiniai simptomai, kaip plinta, kaip naikinti, ką daryti susirgus, kiek laiko būna ant paviršių ir organizme, apsauginės kaukės, dezinfekcija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(9)
(9)

Komentarai ()