Teisingai užsidėti respiratorių nėra taip jau paprasta: ar darote tai taisyklingai? (Video)  ()

Nors apsaugai nuo viruso perdavimo visiškai pakanka paprastos chirurginės kaukės, pakanka vien pereiti Vilniaus gatvėmis, kad paaiškėtų, jog žmonėms jos atrodo „nepakankamai geros“ – daugybė žmonių naudoja FFP2 sertifikatą turinčius respiratorius. Nepaisant to, kad tai, vertinant situaciją, yra jau per rimta apsaugos priemonė. Ir nepaisant to, kad medicinos profesionalams, tiesiogiai kontaktuojantiems su sergančiaisiais koronavirusu, tų kaukių kritiškai trūksta. Ir nepaisant to, kad veikiausiai tos kaukės žmonių net nesaugo, nes jas teisingai užsidėti nėra taip jau paprasta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pradėkime nuo to, kaip turi atrodyti šias kaukes naudojančio asmens veidas. FFP2 respiratorių efektyvumą užtikrina glaudus kontaktas su veido oda. O tai reiškia, kad nenusiskutus barzdos toks respiratorius tiesiog nebus efektyvus. Kiek besistengtumėte. Nes sukuriate gausybę oro tarpų, per kuriuos įkvepiate oro, o barzdos plaukai yra visiškai neveiksmingas viruso dalelių filtras.

Bet net ir visiškai neplaukuotas veidas dar nereiškia, kad kaukė iškart tiks idealiai. FFP2 kaukės būna su dviem gumelėmis. Užsidedant kaukę apatinę gumelę reikėtų nuleisti praktiškai iki sprando, viršutinę – pakelti tiek, kad ji būtų maždaug tarp pakauškaulio ir momenkaulio. Tokiu būdu užtikrinamas geriausias kaukės stabilumas ir nesmukinėjimas, dėl ko taip pat gali nukentėti efektyvumas.

Atrinkome geriausius pasiūlymus apsauginėms kaukėms iš Aliexpress ir Gearbest: viskas iš Europos sandėlių, maksimaliai greitas pristatymas į Lietuvą (Ribotas kiekis, labai greitai išperkama)

Visų FFP2/N95 kaukių viršutinėje nosį dengiančioje dalyje yra plona, lanksti metalinė juostelė – ją reikia išlankstyti taip, kad kaukė prie veido prisiglaustų tiek, kad oro srovės pro tą pusę neitų nei įkvepiant, nei iškvepiant. Tą gana paprasta patikrinti su akiniais: jei akiniai bent šiek tiek rasoja – kažką padarėte negerai. Ir apskritai oras negali eiti pro jokį kaukės kraštą – tik per elektrostatinį krūvį turintį plaušo sluoksnį, kuris pritraukia viruso daleles. Pasitaisyti kaukę galima arba keičiant metalinės juostelės išlankstymą, arba sutrumpinant tvirtinimo gumeles, arba sukeičiant viršutinės ir apatinės gumelės užnėrimo vietas, nors pastarasis pasirinkimas taikomas tik kraštutiniu atveju.

Medicinos profesionalai taip pat yra publikavę ne vieną mokomąjį vaizdo įrašą, kaip reikėtų tinkamai užsidėti N95 ar FFP2 respiratorių:

Net naudoti konkretaus modelio kaukes gerai apmokytų medicinos profesionalų kaukės panaudojimo efektyvumo testai pateikia ganėtinai prastus rezultatus. Pavyzdžiui, kokybinis iraniečių medikų tyrimas parodė, kad tik vos daugiau nei 10 proc. tiriamųjų sugebėjo tinkamai užsidėti FFP2 ir N95 sertifikuotas kaukes. Prancūzijoje atliktas tyrimas parodė, kad tinkamai kaukes užsidėjo mažiau nei trečdalis medikų. Pietų Korėjoje atliktą kaukės prisiglaudimo testą sėkmingai įveikė beveik trys ketvirčiai tiriamųjų.

Dėl skirtingo kaukių ir respiratorių efektyvumo bei virusinės saugos skirtingose aplinkose poreikių paprastiems piliečiams veikiausiai galima būtų rekomenduoti sandėliukuose sukauptus FFP2 ir N95 respiratorius nunešti į artimiausią gydymo įstaigą bei iškeisti juos į paprastas chirurgines kaukes (kurias taip pat reikia mokėti tinkamai užsidėti) – medikai, dirbantys priešakinėse kovos su COVID-19 linijose, už tai būtų labai dėkingi.

Viskas, ką reikia žinoti apie koronovirusą ir jo sukeliamą ligą COVID-19: pagrindiniai simptomai, kaip plinta, kaip naikinti, ką daryti susirgus, kiek laiko būna ant paviršių ir organizme, apsauginės kaukės, dezinfekcija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Vaidas Neverauskas
(1)
(3)
(-2)

Komentarai ()