Mažose grupelėse esame kvailesni? Pasirodo, intelektas priklauso ir nuo socialinio konteksto  ()

Naujas provokuojantis tyrimas parodė, kad nedidelės žmonių grupės dinamika gali sumažinti jautresnių žmonių intelekto koeficiento išraišką. Kitaip tariant, tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad intelekto koeficientas turi tamprų ryšį su socialiniu kontekstu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo metu mokslininkai iš Virdžinijos technologijų kariliono tyrimų instituto išsiaiškino, kad tokiose situacijose kaip žiuri svarstymai, kolektyvinės derybos bei kokteilių vakarėliai, gali sumažėti žmogaus kognityviniai gebėjimai.

Tyrimui vadovavęs Žmogaus neurovizualizavimo laboratorijos ir skaičiavimų psichiatrijos padalinio direktorius Dr. Readas Montague sako, kad galima juokauti, jog komitetų susirinkimai žudo smegenis – tačiau atlikti tyrimai rodo, kad tokie susirinkimai iš tiesų turi neigiamos įtakos mąstymui.

Kad ištirtų kaip smegenys apdoroja informaciją apie socialinį statusą mažose žmonių grupėse – ir kaip toks statuso suvokimas veikia žmonių kognityvinių galimybių išraišką – mokslininkai panaudojo funkcinį magnetinio rezonanso atvaizdavimą.

R.Montague pasakoja, kad mokslininkai tyrimus pradėjo su žmonėmis, kurių intelekto koeficientas yra panašus. Tačiau, anot jo, patalpinus juos mažose grupėse, įvertinus kognityvinių užduočių rezultatus, palyginus juos su kitų tyrimo dalyvių užduočių rezultatais ir pateikus šiuos vertinimus patiems dalyviams, buvo pastebėtas dramatiškas kai kurių tyrimo dalyvių galimybių spręsti problemas nuosmukis.

Tyrimui taip pat vadovavęs Dr. Kennethas Kishida sako, kad jų tyrimas pabrėžia netikėtas ir dramatiškas pasekmes – netgi subtilūs socialiniai signalai žmonių grupėse turi įtakos individualaus žmogaus kognityvinėms funkcijoms. Jis tęsia, kad pasinaudojus neurovizualizacija, mokslininkai sugebėjo užfiksuoti itin stiprius nervinius atsakus, kuriuos iššaukia socialinės užuominos.

Tyrimo metu mokslininkai pasitelkė standartinį testą, kad nustatytų tyrimo dalyvių bazinį intelekto koeficientą. O tyrimo dalyviai buvo iš dviejų universitetų pasitelkti studentai.

Nors visi tyrimo dalyviai turi panašų bazinį intelekto koeficientą – 126, kai JAV vidurkis yra 100 – tyrimo dalyvių intelekto koeficientas sumažėjo ar buvo paveiktas dėl jų statuso mažoje grupėje.

Mokslininkai taip pat norėjo išsiaiškinti, kaip žmogaus smegenys pasikeičia, kai intelekto koeficientas trumpam sumažėja.

Tyrimo dalyviai buvo padalinti į dvi grupes pagal jų intelekto koeficiento testo rezultatus – kurių rezultatai viršijo vidurkį ir kurių rezultatai buvo mažesni už vidurkį. Dviejų asmenų iš kiekvienos 5 asmenų grupės smegenys tada buvo patikrintos su funkcinio magnetinio rezonanso atvaizdavimu – kol šie atlikinėjo užduotis.

Tiesa, K.Kishida sako, kad mokslininkai nežino, kokį poveikį visa tai turi realaus pasaulio sąlygomis.

Mokslininkas ir jo komanda tiki, kad turint omenyje potencialiai neigiamus socialinio statuso užduočių efektą, ateityje turėtų būti daugiau skiriama dėmesio siekiant išsiaiškinti, ką konkrečiai visuomenė yra linkusi atsirinkti konkurencingo mokymosi ir darbovietės aplinkose.

Bendraautorius Dr. Stevenas Quartzas sako, kad šis tyrimas sufleruoja, jog intelekto koeficientas yra patikima priemonė ją vertinant atskirai nuo kitų, tačiau ji yra iškreipta vertinant socialinių santykių kontekste. Negana to, anot jo, tai rodo, kad socialinių ir kognityvinių procesų smegenyse atskyrimas yra sukeliamas dirbtinai – kadangi abu šie procesai sąveikauja vienas su kitu ir yra tampriai susiję.

K.Kishida sako, kad didžioji dalis mūsų visuomenės bendrauja mažose žmonių grupėse. Jis tęsia, kad tai, kaip mūsų smegenys reaguoja į socialinio bendravimo dinamiką, yra svarbi sritis, kurią mokslininkai ateityje ketina tyrinėti išsamiau. Mokslininkas sako, kad reikėtų nepamiršti, jog socialinė dinamika veikia ne tik mokymosi ir darbovietės aplinkas, bet taip pat ir nacionalines ir tarptautines politines organizacijas – tokias kaip JAV kongresas ar Jungtinės Tautos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(3)
(0)

Komentarai ()