Istorinis įvykis artėja: NASA skelbia, kad naujasis marsaeigis drauge pasiims ir pirmąjį Marso sraigtasparnį – taip Raudonosios planetos iki šiol dar netyrinėjome (Video)  (1)

Vyksta paskutinieji pasirengimo darbai ir naujasis NASA marsaeigis „Atkaklusis“ savo kelionę į Marsą pradės dar šių metų vasarą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusią savaitę NASA mokslininkų komanda surinko marsaeigį, dar kartą atliko galybę testų ir pripildė „Atkakliojo“ kuro bakus.

Taip pat mokslininkai prie marsaeigio jau pritvirtino ir Marso sraigtasparnį (angl. Mars Helicopter), kuris leis į Raudonąją planetą pažvelgti ir ją tyrinėti taip, kaip iki šiol dar nesame darę.

Kol „Atkaklusis“ keliaus per Marso paviršių ir tirs jos geologiją, aplink marsaeigį skraidys sraigtasparnis.

NASA tikina, kad Marso sraigtasparnis galės skraidyti šioje planetoje. Mokslininkai 1,8 kg sveriantį sraigtasparnį jau išbandė JPL kosminiame simuliatoriuje, kuriame buvo sudarytos tokios sąlygos, kaip Marse.

Mokslininkai sugebėjo atkartoti Marso atmosferos bei traukos sąlygas ir šis sraigtasparnis sugebėjo sklandyti. Sekantį kartą jis tą darys nuskridęs į Marsą.

NASA komanda, dirbanti su „Atkakliuoju“, šių metų balandžio mėn. 6 dieną prie jo pritvirtino šį sraigtasparnį.

Tvirtinama, kad sraigtasparnis, prisijungęs prie marsaeigio, sugebės įkrauti savo baterijas ir taip jam perduos surinktus duomenis.

Įdomu yra tai, kad Marso sraigtasparnis tik iš pradžių naudos „Atkakliojo“ energiją, o vėliau aktyvuos turimus saulės fotoelementus, kurie ir pagamins jam reikalingą energiją.

Nusileidę ant Marso paviršiaus, Jezero krateryje, „Atkaklusis“ ir Marso sraigtasparnis drauge laikysis apie 2,5 mėnesio, o vėliau sraigtasparnis taps nepriklausomu ir galės skraidyti atskirai nuo naujojo marsaeigio.

Planuojama, kad „Atkaklųjį“ nešanti raketa turėtų pakilti iš NASA kosminio centro Kanaveralo kyšulyje Floridoje kažkur tarp šių metų liepos 17-osios iki rugpjūčio 5-osios.

Tuo metu bus palankus laikotarpis skrydžiui, nes Žemė ir Marsas bus arti vienas kito. Numatoma, kad „Atkaklusis“ su Marso sraigtasparniu nusileis Marse ateinančių metų vasarį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(46)
(0)
(46)

Komentarai (1)