PSO užkulisiai, apie kuriuos mažai kas žino: ar teisinga Trumpo kritika PSO atžvilgiu ir kokius slaptus žaidimus žaidžia Kinija  (5)

PSO nesuvaldė koronaviruso plitimo kritiškai svarbiu momentu


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Balandžio 7 dieną JAV prezidentas D. Trumpas sukritikavo Pasaulinę sveikatos organizaciją, apkaltindamas ją padarius „daugybe klaidų“, „veikimu Kinijos interesais“ ir pavėluota reakcija į krizinę situaciją. Trumpas pažadėjo, kad Amerika šios struktūros nebefinansuos, tačiau beveik iš karto savo žodžių atsisakė – atsakydamas į žurnalistės klausimą, ar ji iš tiesų rengiasi sustabdyti pagalbą PSO pandemijos metu, jis pasakė ketinantis tik „ištirti jos veiklą ir pažiūrėti, ar tai atlikti įmanoma“.

Taip painiai kritikuodamas PSO, Trumpas pabandė perkelti ant jos dalį savo kaltės dėl slegiančio masto koronaviruso epidemijos JAV. Kaip bebūtų kai kurie jo kaltinimai visai pagrįsti – daugelis organizacijos poelgių pandemijos metu atrodo mažų mažiausiai ginčytini.

Ilga reakcija

Pirmasis apie naują mirtiną virusą, sukeliantį pneumoniją, pranešė kinas gydytojas Li Wenliang – gruodžio 30 jis draugams ir kolegoms išsiuntė informaciją apie ligą ⁠WeCha tinklu ir perspėjo nesilankyti Uhano žuvų turguje, kurį jis teisingai įvardijo kaip užkrato šaltinį.

Žinia kaip mat pasklido Kinijos socialiniuose tinkluose, ir kitą dieną apie „paslaptingąją Uhano ligą“, galinčią tapti epidemijos priežastimi, jau rašė kai kurios Vakarų žiniasklaidos priemonės, o pats Li buvo iškviestas į Municipalinę sveikatos apsaugos valdybą skubiai atsiskaityti dėl gautų duomenų. Vakare Uhanyje buvo paskelbta apie ligos protrūkį, tačiau miesto valdžios atstovai, kurie veikiausiai jau turėjo duomenų apie naujojo koronaviruso užkrečiamumą, pareiškė, kad liga nuo žmogaus žmogui nepersiduoda.

Sausio 3 dieną pas Li Wenliangу atėjo policijos darbuotojai, kurie pareikalavo „nustoti skleisti melagingus gandus“. Sausio 7 dieną kinų virusologai atrado COVID-19, o po trijų dienų daktarui pasireiškė naujojo susirgimo simptomai ir jis buvo paguldytas į ligoninę, apie ką parašė socialiniuose tinkluose, pasiguodęs, kad Kinijos valdžia tebetvirtina, kad niekas iš medicinos darbuotojų nėra užsikrėtęs.

Užuot patikrinusi grėsmingą informaciją, pirmosiomis epidemijos dienomis PSO savo oficialiais kanalais transliavo Kinijos vyriausybės pranešimus. „Apie naująjį koronavirusą žinome nepakankamai, kad galėtume pateikti galutines išvadas apie perdavimo kelius, klinikines susirgimo ypatybes ar paplitimą, o jo šaltinis vis dar nežinomas“, – rašė organizcijos atstovai oficialioje Twitter paskyroje sausio 16 dieną, praėjus savaitei po Li Wenliang hospitalizavimo.

Ir tik sausio 20 dieną, kai visoje Kinijoje jau buvo tūkstančiai užsikrėtusių, Pekinas oficialiai pripažino, kad liga visgi gali persiduoti nuo žmogaus žmogui. Tačiau PSO direktorius Tedros Ghebreyesus ir po to gyrė greitą Kinijos administracijos reagavimą į naują epuidemiologinę grėsmę, „neperdedant, naują reagavimo į epidemijas standartą“, „suteikusį pasauliui laiko“. Apie šias pagyras nesivaržydama rašė Kinijos vyriausybinė žiniasklaida.

„Nors vis daugėjo blogo Kinijos tvarkymosi su protrūkiu požymių, ir augo pasipiktinimas šalies viduje vyriausybine cenzūra, Tedros tai ignoravo“, – pažymi Michael Collins, JAV tyrimo centro Council on Foreign Relations mokslo darbuotojas. Kai vasario pradžioje kai kurios šalys, o būtent, JAV, Australija ir Singapūras, ėmė sporadiškai uždaryti keleivinius reisus į Kiniją, Tedros tokias priemones pasmerkė, vadindamas jas priešlaikinėmis ir nepagrįstomis. Per dvi savaites po šio pareiškimo, koronavirusas pasklido po Artimuosius Rytus, Centrinę Afriką ir Lotynų Ameriką.

Cholera ar diarėja

Tokia PSO pozicija labai skiriasi nuo jos elgesio SARS atipinės pneumonijos metu 2003-aisiais – tuomet organizacijos valdžia negailestingai kritikavo Kinijos vyriausybę, kuri taip pat stengėsi nuslėpti informaciją ir sumenkinti grėsmę, ir ilgai kovėsi su Pekinu dėl galimybės atlikti nepriklausomus tyrimus labiausiai nukentėjusiuose regionuose.

„PSO generalinis direktorius Tedros Adhanom Ghebreyesus pademonstravo aiškų šališkumą, priimdamas Kinijos poziciją už gryną pinigą, dėl ko tarptautinė reakcija buvo pavėluota, – mano François Godement, politikas, politologas, Carnegie Centro ekspertas ir Montaigne instituto Paryžiuje vyr. patarėjas Azijos klausimais. – Ir visa tai, nepaisant labai nežymaus Kinijos indėlio į PSO finansavimą – tai demonstruoja šios valstybės rimtą įtaką JTO struktūroms“.

Tedros Ghebreyesus pradėjo vadovauti PSO 2017 metais, kai postą paliko Etiopijos užsienio reikalų ministras. Turėdamas biologo išsilavinimą, jis tapo pirmuoju šios organizacijos vadovu, neturinčiu medicininį išsilavinimą patvirtinančio diplomo. Prieš jį išrenkant, spauda aktyviai rašė, kaip gimtinėje anksčiau jam teko meluoti apie epidemijų prigimtį ir mastą.

 

PSO taisyklės leidžia tik transliuoti nacionalinės valdžios poziciją

2006, 2009 ir 2011 metais, kai Ghebreyesus buvo Etiopijos sveikatos apsaugos ministru, PSO ir kitų JTO struktūrų ekspertai pranešė apie stambius choleros protrūkius kai kuriuose šalies regionuose. Nepaisant neabejotinų laboratorinių duomenų, o taip pat įrodytų masinio užsikrėtimo cholera atvejų su Etiopija besiribojančiuose Somalio regionuose, Ghebreyesus dar ilgai viešai neigė ligos egzistavimą šalyje, o tai, kas vyko, vadino nedideliais ūmios vandeningos diarėjos protrūkiais. The Guardian ir The Washington Post pasakojo, kad Etiopijos valdininkai spaudė juos, reikalaudami reportažuose nenaudoti žodžio „cholera“. Dėl to PSO ilgai negalėjo pranešti apie epidemiją šalyje, nes organizacijos taisyklės leidžia tik transliuoti nacionalinės valdžios poziciją, dėl to vakcina nuo choleros į ligos apimtus regionus pateko tik po kelių mėnesių nuo choleros pasireiškimo.

 

Pirmininko Xi afrikietiškos ambicijos

Choleros protrūkio skandalas gerokai susilpnino Ghebreyesuso pozicijas, tačiau jis visgi buvo išrinktas organizacijos vadovu. Vienas iš pirmųjų sprendimų naujame poste – PSO geros valios ambasadoriumi paskirtas Robert Mugabe – buvęs Zimbabvės prezidentas. Mugabe pelnytai vadinamas vienu iš žiauriausių savo kartos diktatorių – jis išgarsėjo savo karo nusikaltimais ir nacionalinės ekonomikos sugriovimu, dėl ko kilo 89 sekstilijonų procentų infliacija, sunaikinta valstybinė sveikatos apsaugos sistema ir įvyko keli mirtinos choleros epidemijos protrūkiai.

 

Spaudžiant pasaulio bendruomenei, naujasis PSO direktorius paskyrimą galiausiai atšaukė. „Spėjama, kad Tedroso sprendimas paskirti Mugabe buvo kaip atlygis Kinijai, nenuilstamai besidarbuojančiai užkulisiuose, kad Tedrosas nugalėtų Didžiosios Britanijos kandidatą Davidą Nabarro, – tuomet rašė The Washington Post apžvalgininkė Frida Ghitis. – Tedroso pergalė buvo ir Xi Jinpingo pergalė, kurio vienas iš tikslų yra padėti Kinijos sąjungininkams užsienyje. Pekinas ryžtingai palaiko Mugabe, kad šis padėtų Kinijai susilpninti afrikiečių spaudimą, kritikuojančių KLR už Afrikos gamtinių išteklių eksploatavimą“.

 

PSO prieš Taivaną

Kaltinantys PSO išskirtiniais ryšiais su Pekinu nurodo ir jos poziciją Taivano atžvilgiu. Organizacija nepripažįsta Taivano valstybingumo ir draudžia jam dalyvauti savo posėdžiuose, nors formaliai Pasaulio sveikatos apsaugos asamblėja gali į organizaciją įtraukti narius, kurių nepripažįsta JTO (nors, teisybės dėlei, reikėtų pažymėti, kad ir kitų probleminių teritorijų atžvilgiu šia teise nesinaudoja).

Taivano įtraukimo į PSO struktūras procesas prasidėjo 2009 metais, kai Kinija organizacijos atstovams visuose renginiuose ir posėdžiuose leido dalyvauti stebėtojo teisėmis. Tačiau 2017 metais Kinija savo poziciją netikėtai sugriežtino ir sugebėjo atšaukti leidimus į PSO struktūras ne tik Taivano stebėtojams, bet net ir Taivano žiniasklaidai.

Dėl Taivano atšaukimo, PSO valdžia Taivano vyriausybę kaip politinį subjektą faktiškai ėmė ignoruoti. Sausio 15 dieną Taivano Susirgimų kontrolės centras pranešė, kad naujasis koronavirusas gali būti perduodamas iš žmogaus žmogui, o vyriausybė ėmė vykdyti epidemiologinės grėsmės protokolus. Tačiau PSO atsisakė šį pranešimą pripažinti ir oficialiai apie Covid-19 užkrečiamumą paskelbė tik po to, kai sausio 20 dieną apie tai pranešė Pekinas.

Dabar PSO specialistai priversti transliuoti duomenis apie susirgimus saloje kaip dalį KLR statistikos, o taip pat ignoruoti šios šalies sveikatos apsaugos sistemos patirtį. Tuo tarpu taivanietišką kovos su koronaviruso epidemija modelį daugelis ekspertų pripažįsta kaip vieną iš sėkmingiausių ir efektyviausių – nepaisant to, kad 23 milijonus gyventojų turinčiame Taivane koronavirusas buvo aptiktas beveik anksčiausiai, dabar ten iš viso yra vos 379 sergantieji.

Pasitaiko ir komiškų atvejų. Kovo 28 dieną Honkongo televizijos kanalas RTHK videoryšiu pasikalbėjo su PSO direktoriaus padėjėju Bruce'u Aylwardu. Kai žurnalistė paklausė, ar organizacija ketina kada nors pripažinti Taivaną ir leisto jam dalyvauti savo posėdžiuose, Aylwardas padarė ilgą pauzę, o paskui pasakė neišgirdęs klausimo ir paprašė užduoti kitą. Kai žurnalistė klausimą pakartojo, Aylwardas paprasčiausiai išjungė ryšį.


republic.ru

(37)
(25)
(12)

Komentarai (5)