Ar tikrai alkoholio vartojimas sunaikina virusą, sukeliantį COVID-19? PSO skelbia, kas yra mitai, kas tiesa  ()

COVID-19 pandemijos kontekste šalys visame pasaulyje privalo imtis ryžtingų veiksmų, kaip sustabdyti viruso plitimą. Šiomis sudėtingomis aplinkybėmis gyvybiškai svarbu pasirūpinti, kad žmonės gautų pakankamai informacijos ir apie kitas rizikas bei pavojus sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiame Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) parengtame straipsnyje pateikiama svarbi informacija, kurią privalu žinoti apie alkoholio vartojimą ir koronavirusą COVID-19, ir paneigiami pastaruoju metu socialinėje žiniasklaidoje ir kituose kanaluose propaguojami mitai.

Svarbiausia, ką turėtume prisiminti: alkoholio vartojimas neapsaugo nuo naujojo koronaviruso ir neužkerta kelio pavojui juo apsikrėsti.

Pagrindiniai su alkoholio vartojimu ir COVID-19 susiję mitai:

Mitas: alkoholio vartojimas sunaikina virusą, sukeliantį COVID-19

Tiesa: Alkoholis tikrai nesunaikins jokių virusų. Jeigu alkoholį vartoja jau susirgęs asmuo, rizika jo sveikatai dar išauga. Alkoholis (mažiausiai 60 proc. koncentracija) puikiai tinka odai dezinfekuoti, tačiau vidinio vartojimo metu jokios organizmo dezinfekcijos tikrai neatlieka.

Mitas: geriant stipriuosius alkoholinius gėrimus, net ir įkvėpus viruso dalelių, jos žūsta.

Tiesa: Vartojant alkoholį, jis tikrai nesunaikins įkvėpto viruso, ir tikrai nedezinfekuos nei burnos, nei gerklės. Kitaip tariant, alkoholis tikrai neapsaugos nuo COVID-19.

Mitas: Alkoholis (alus, vynas, distiliuoti gėrimai ar trauktinės) stimuliuoja imuninę sistemą ir didina atsparumą virusui.

Tiesa: Alkoholis kenkia imuninei sistemai ir tikrai jos nestiprina bei nedidina atsparumo virusams.

Alkoholis: ką daryti ir ko nedaryti per COVID-19 pandemiją?

Venkite alkoholio ir taip apsaugokite savo imuninę sistemą bei aplinkinius nuo galimų rizikų. Šiuo mums visiems itin įtemptu metu svarbu išlikti blaiviems ir neprarasti budrumo, juk negalime žinoti, kada teks skubiai priimti svarbius sprendimus, galinčius nulemti tiek jūsų pačių, tiek jūsų šeimos, tiek bendruomenės gerovę. Jeigu vartojate alkoholį, vartokite minimaliai, neapsvaikite.

Venkite alkoholio, nes jis skatina rūkyti ir atvirkščiai: vartodami alkoholį, rūkantys asmenys surūko daugiau, o priklausomybė nuo nikotino siejama su sudėtingesnėmis COVID-19 komplikacijomis. Be to, prisiminkite, kad rūkymas uždarose patalpoje itin žalingas aplinkiniams.

Pasirūpinkite, kad vaikai ir paaugliai negalėtų gauti alkoholio. Savo pavyzdžiu rodykite, kad vartoti alkoholio nereikėtų.

Su vaikais ir paaugliais aptarkite problemas, susijusias su alkoholio vartojimu ir COVID-19, pavyzdžiui, karantino pažeidimus, socialinio atstumo nesilaikymą, dėl kurių pandemiją sunkiau suvaldyti.

Kontroliuokite, kiek laiko jūsų vaikai praleidžia prie televizoriaus ir kompiuterio ekranų, pasirūpinkite, kad jų nepaveiktų alkoholio reklama.

Niekada nemaišykite alkoholio ir vaistų, net ir augalinių preparatų, nes rizikuojate susilpninti jų poveikį arba priešingai – jį sustiprinti iki pavojingo ribos.

Nevartokite alkoholio, jeigu vartojate centrinę nervų sistemą veikiančius vaistus (vaistus nuo skausmo, migdomuosius, antidepresantus ir t.t.), nes alkoholis gali pavojingai sutrikdyti kepenų funkciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()