Neįtikėtina: mokslininkai sukūrė dangą, kuri virusus žudo net 90 dienų  (2)

„Pirkinių krepšeliai ir vežimėliai dezinfekuojami po kiekvieno naudojimo“, skelbia pranešimas prekybos centre. Ir gerai - kuo daugiau bendro naudojimo paviršių bus dezinfekuota, tuo saugiau lauksime pandemijos pabaigos. Tačiau gal ateityje jų nereikės dezinfekuoti taip dažnai - mokslininkai sukūrė dangą, kuri virusus žudo net 90 dienų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Honkongo mokslo ir technologijų universiteto mokslininkai sukūrė antimikrobinę dangą, kurią pavadino MAP-1. Tai - kelių lygių polimerinė danga, kuri, kaip teigia jos kūrėjai, naikina 99,9 % visų infekcijas sukeliančių virusų - SARS-CoV-2, tymus, gripo virusus ir taip toliau. Iš tiesų, MAP-1 naikina visus mikrobus. Tačiau svarbiausia tai, kad tai nėra tiesiog dezinfekantas, naikinantis ant paviršiaus jau esančius pavojingus mikroorganizmus - tai yra danga, kuri naikina tuos mikrobus, kurie atsiranda ant jos.

Mokslininkai jau išbandė šią dangą skirtingose srityse. Ligoninėse cirkuliuoja daug pavojingų mikrobų. MAP-1 padengta širma po trijų savaičių turėjo 98,7 % mažiau mikrobų nei analogiška šia danga neapdorota širma. Tai leidžia spėti, kad ši danga galėtų padėti sumažinti ligoninėje patiriamų infekcijų skaičių. Tai, beje, buvo tik dalis 7 mėnesius ligoninėse trukusių bandymų. Ta pati MAP-1 danga gali būti naudojama ir vandentiekio bei kanalizacijos vamzdžiams dengti. Mikrobų kolonijos juose skatina koroziją.

MAP-1 gali būti naudojamas ant metalinių, betoninių, medinių, stiklinių bei plastikinių paviršių, juo galima apdoroti audinius. Mokslininkai yra įsitikinę, kad ši danga yra netoksiška, nedirginanti odos ir net nekenkianti aplinkai. Jie netgi galvoja, kad MAP-1 galėtų būti panaudotas rankų dezinfekciniams skysčiams gaminti. Ši medžiaga taip pat galėtų būti maišoma į dažus, oro filtrus ar net įterpiama į chirurgines kaukes. Mokslininkai jau kuria technologijas, leidžiančias pagaminti MAP-1 nanoskaidulas, kurias būtų lengva įterpti į įvairius audinius, taip jiems suteikiant ilgalaikių priešmikrobinių savybių. Na, bet šie planai - ateičiai, nes kol kas MAP-1 išbandyta tik kaip paviršių danga.

MAP-1 fiziškai neleidžia mikrobams prisitvirtinti prie paviršiaus. Šiame mišinyje taip pat yra net keli mikrobus žudantys polimerai, kurie sunaikina paviršių palietusius virusus ir bakterijas. Jų veikimas nėra labai sudėtingas - šiluma (pavyzdžiui, žmogaus rankų) ar drėgmė aktyvuoja polimerą ir jis išskiria nedidelį dezinfekanto kiekį. Tarp tų sunaikinamų virusų - ir SARS-CoV-2, kuris dėl savo struktūros iš tikrųjų nėra sunkiai sunaikinamas. MAP-1 privalumas yra tas, kad ši danga išlieka iki 90 dienų. Honkongo mokslininkai ją jau panaudojo 70 institucijų - vaikų dienos centruose, senelių namuose, darželiuose, pradinėse ir vidurinėse mokyklose. Greitu metu MAP-1 bus išbandyta ir autobusuose, mokyklose, prekybos centruose.

MAP-1 kūrimas prasidėjo gerokai prieš COVID-19 pandemiją. Ši danga buvo kuriama kaip pramoninis produktas, leidžiantis išvengti ne tik ligų plitimo, bet ir bakterijų paskatintos metalų korozijos. Mokslininkai taip pat norėjo išspręsti ligoninėse plintančių infekcijų problemą. Tačiau dabar, žinoma, šis išradimas matomas kitokioje šviesoje. Galima neabejoti, kad tarptautinės mokslininkų komandos taip pat norės išbandyti šią diaugiasluoksnę polimerinę dangą, kad įsitikintų jos patikimumu ir veiksmingumu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(1)
(20)

Komentarai (2)