Visiškai radikalus ir naujoviškas gydymo būdas: japonų mokslininkai siūlo virusus sunaikinti iš vidaus pasitelkus nanorobotus  (3)

Šiuo metu internete pilna naujienų apie tai, kaip skirtingų šalių mokslininkai bando gydyti pasaulyje siautėjantį koronavirusą, tačiau iš visų jų labiausiai išsiskiria japonų mokslininkų siūlomas metodas – nanorobotai, kurie virusą naikintų iš vidaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, tokie nanorobotai šiuo metu negali padėti kovoti su SARS-CoV-2 virusu, kadangi nėra tam paruošti. Tačiau manoma, kad jie turėtų padėti kovoti su ateityje įvyksiančiomis pandemijomis. Dabar atliekami tyrimai jau parodė, kad nanorobotai padeda kovoje su vėžiu, todėl mokslininkai tiki, kad jie padės ir kovoje su virusais.

Tam, kad virusas būtų pašalintas iš žmogaus kūno, reikėtų tūkstantinės šių nanorobotų armijos. Jie keliautų žmogaus kūne ir identifikuotų, diagnozuotų bei galiausiai infiltruotųsi į virusą ir pradėtų jį naikinti iš vidaus.

Prie šių nanorobotų kūrimo dribantis mokslininkas Kazunori Kataoka teigia, kad koronaviruso pandemija įvyko per anksti ir nanorobotai dar nebuvo paruošti. Bet jo nuomone, ateityje pasaulis tikrai susidurs su dar viena pandemija, kuria greičiausiai sukels nežinomas ir galbūt dar baisesnis virusas – ir tada nanorobotai jau bus pasirengę padėti žmonijai.

Tarsi ligoninė kūne

„Prie „ligoninės kūne“ koncepcijos mes dirbame jau devynerius metus. Šie nanorobotai gebės atlikti medicinines procedūras, kurios padės naikinti virusą iš vidaus. Tiesa, kūne jų reikės daug, nes tik taip jie aptiks anomalijas, jas diagnozuos ir paskirs reikiamą gydymą“, – sako K.Kataoka.

Sunku net ir apibūdinti, kokio dydžio bus šie nanorobotai. Mokslininkai sako, kad šie prietaisai yra mažesni nei 100 nanometrų skersmens, t.y. 10 000 kartų plonesni už popieriaus lapą. Šie nanorobotai yra sferinės formos, o energijos gauna iš žmogaus kūno šilumos.

Žmogaus kūne vieni nanorobotai bus paskirti infiltruotis į apsikrėtusias ląsteles, o kiti rinks kitą organizmo informaciją – ir per kūne įmontuotą mikroschemą ją perduos gydytojams.

Kiekvienas toks nanorobotas bus įmautas į specialią hidrofilišką kapsulę – kad jo neaptiktų žmogaus imuninė sistema ir organizmas nepradėtų priešintis.

Iki koronaviruso pandemijos didžiausias dėmesys nanorobotų pritaikyme terapijoje buvo skiriamas vėžio gydymui – kadangi nuo 1981 metų Japonijoje ši liga sukelia daugiausia mirčių. Tai dalinai susiję su Japonijos populiacijos senėjimu.

„Šie nanorobotai yra pakankamai maži, kad patektų į vėžio ląstelęs, o iki šiol atlikti klinikiniai tyrimai parodė, kad tai gana efektyvus gydymo metodas. Šiuo metu pradėti tyrimai su trečios stadijos vėžiu, rezultatus turėtume gauti iki šių metų galo“, – teigia K.Kataoka.

Kova su pandemija

„Sukurti vaistą, kuris galėtų veikti molekuliniu lygmeniu ir kovotų prieš, pavyzdžiui, koronavirusą, yra sunku ir tai užtrunka ilgai. Reikia išbandyti daugybę įvairiausių medžiagų ir stebėti, kurios yra efektyvios prieš virusą, bet tuo pačiu nepažeidžia pačios ląstelės“, – sako K.Kataoka.

„Makromolekuliniai vaistai ir biologiniai junginiai, kurie paveikia baltymus ir nukleorūgštis, yra puikūs kovojant prieš koronavirusą. Nanorobotai veikia panašiai – jie pristato riekiamas medžiagas į tas kūno vietas, kurioms reikia pagalbos kovojant su virusais. Bandymai su nanorobotais, kurie bus skirti kovoti su virusais, greičiausiai prasidės per ateinančius metus“, – tęsia mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(4)
(4)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: