Šie vaistai jau šluojami iš lentynų - skelbiama, kad vaistai nuo rėmens pagydo ir COVID-19: ką apie tai sako tyrimai  ()

Mokslininkams pradėjus kitoje Atlanto pusėje ganėtinai populiaraus vaisto nuo skrandžio rūgštingumo tyrimą aiškinantis jo efektyvumą gydant COVID-19, visuomenėje vėl pasklido kol kas dar niekuo nepagrįsta viltis, paskatinusi lėkti į vaistines ir šiuos vaistus šluoti iš lentynų, rašo „Business Insider“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Famotidinas yra preparatas, pasižymintis antacidiniu ir antihistamininiu poveikiu. Lietuvoje šis junginys yra siūlomas tik injekcine forma ir skiriamas tik pagal receptą, todėl galima tikėtis, kad amerikitiškos „bėdos“ jo neištiks.

O problemų priežastimi tapo ligoninių tinklo „Northwell Health“ mokslininkų atliekamas šio vaisto tyrimas siekiant nustatyti, ar jis pagerina COVID-19 pacientų gydymo eigą. Nepaisant to, kad tyrimą buvo siekiama atlikti kuo tyliau, kad žinia nepasklistų į visuomenę ir žmonės neracionaliai neišpirktų vaistų, kurie yra reikalingi ir kitiems sutrikimams gydyti, o žiniai pasklidus „Northwell Health“ medikas dr. Kevinas Tracey įspėjo žmones nepirkti šio vaisto be reikalo, didžiausi JAV vaistinių tinklai jau susidūrė su šio junginio tiekimo problemomis – daugumoje valstijų ir internetu jo įsigyti nebeįmanoma.

Kol kas jokių užtikrintų duomenų, kad famotidinas koronavirusu užsikrėtusius pacientus paveiks kaip nors teigiamai, nėra, aiškino K.Tracey. Ir net jeigu tų teigiamų poveikių bus, vargu ar tai kiek nors padės žmonėms susipirkusiems didelius kiekius famotidino tablečių – mokslininkai naujausiame tyrime tiria tik labai didelių injekuojamų famotidino dozių – kur kas didesnių, nei skiriamos padidėjusio skrandžio rūgštingumo gydymui – poveikį.

„Nereikėtų bėgti į vaistines ir prisipirkti kalną vaistų nuo rėmens“, – aiškino medikas.

Tyrimo vykdytojai visokeriopai stengėsi neviešinti fakto, jog vykdo šio preparato tyrimą, nes nujautė, kad vien dėl to prie vaistinių nusidrieks eilės. „Jei apie tai pasikalbėtume su netinkamais asmenimis arba per anksti pradėtume platinti viešus pareiškimus, vaisto nebūtų įmanoma įsigyti“, – sakė K.Tracey.

O mediko baimė nebuvo iš piršto laužta.

Panaši situacija buvo stebėta po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir verslininkas Elonas Muskas paskelbė, kad tiki kelių dešimčių metų senumo antimaliarino preparato hidroksichlorochino efektyvumu prieš COVID-19. Kol kas galutinių šio preparato klinikinių tyrimų rezultatų dar nėra, tačiau yra žinoma, kad jis didina širdies aritmijų riziką, o JAV Maisto ir vaistų administracija pataria nevartoti šio preparato be gydytojų priežiūros.

Politiko ir verslininko reklama patikėję žmonės pradėjo kaupti hidroksichlorochino atsargas, todėl vaistinėse nebeliko preparato, kuris iki šių dienų yra taikomas ir tam tikroms autoimuninėms būklėms gydyti.

„Baimė, chaosas ir panika yra kur kas didesnė grėsmė žmonijai, nei virusas, ypač kai chaosas kyla dėl vaisto, kuris net nežinia, ar veikia“, – sakė buvęs farmacininkas, įmonės „Rx Savings Solutions“ vadovas Michaelas Rea.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()