Radioaktyvusis skautas — liūdna branduolinį reaktorių gaminusio paauglio istorija  (8)

Davidas Charlesas Hahnas nuo pat vaikystės buvo mokslo entuziastas. Jam ypač patiko chemija, todėl jis norėjo surinkti visų cheminių elementų kolekciją. Tai darydamas Hahnas nemažai apie juos išmoko. Todėl galiausiai žengė vienintelį logišką žingsnį — būdamas 17 metų amžiaus nusprendė pasigaminti branduolinį reaktorių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Davidas Hahnas tuo metu buvo skautas ir norėjo gauti apdovanojimą už mokslinę veiklą. Daugybė vaikų to nori – jie kuria įvairius cheminius ar fizikos eksperimentus. Tačiau Hahnas nusprendė imtis šio to nelegalaus. Priešingai nei mano kai kurie jo istoriją perpasakoję šaltiniai, Hahnas puikiai suprato, kad tai, ką jis daro, nėra gerai.

Iš pradžių jis norėjo sukurti dauginantįjį reaktorių (angl. breeder reactor). Tai – reaktorius, kuris pagamina daugiau tikriems reaktoriams tinkamo kuro. Tas kuras Hahno atveju turėjo būti toris, kurį jis surinko iš stovyklavimo žibintų, ir uranas, kurį jis gavo apgaule iš mokslinių institucijų. Hahnas savo darbą pradėjo 1993 metais, kai jam buvo 17.

Manote, kad tai – neįmanoma? Urano rūdos ir dabar galima nusipirkti internetu. Tiesiog Hahnas apsimesdavo mokytoju ar net mokslo institucijų darbuotoju, kad urano pavyzdžiai jam būtų atsiųsti. Torio pelenų gryninimui Hahnas įsigijo daugybę baterijų, iš kurių išskyrė litį – jis tikrai puikiai išmanė chemiją. Savo reaktoriui jis taip pat rinko ir kitas radioaktyvias medžiagas – americį iš dūmų detektorių, radį iš senų laikrodžių ir tritį iš ginklų taikiklių. Pats reaktorius (greičiau jau neutronų šaltinis, nes toli projektas nepasistūmėjo) buvo didelis švino blokas su skyle viduryje.

Ilgainiui Hahnas ėmė abejoti savo projekto sėkme. Jis taip pat ėmė baimintis dėl savo radioaktyvių medžiagų. Taigi, maždaug 1995 metais jis po truputį ėmė mažinti savo pašiūrėje sukurtą laboratoriją. Tačiau tuomet ją aptiko policija. Kilo visuotinis skandalas, į kurį buvo įtrauktos ir FTB bei Branduolinės energetikos reguliavimo komisija. Radiacijos lygis pašiūrėje 1000 kartų viršijo normalų, todėl buvo nuspręsta statinį nugriauti. Hahno darbas buvo palaidotas Jutoje, kaip menkai pavojingos radioaktyvios atliekos.

Tiesa, į institucijų rankas pateko ne viskas. Hahno mama bijojo netekti namo, todėl pati pašalino dalį radioaktyvių medžiagų – išmetė į bendrų atliekų konteinerį. Tuomet Hahnas atsisakė sveikatos tyrimų, nors ekspertai teigė, kad jaunuolis tikrai stipriai sutrumpino savo gyvenimą, nes dirbo mažytėje uždaroje patalpoje be apsaugos priemonių.

Tačiau trumpam peršokime kelis metus į priekį – štai kaip Hahnas atrodė 2007 metais, būdamas maždaug 31 metų amžiaus:

Kas nutiko? Na, netekęs laboratorijos Hahnas ėmė ristis žemyn. 1996 metais nusižudė jo mama. Tuo metu Hahnas neteko ir merginos. Nors jis baigė mokyklą ir paskatintas tėvo, įstojo į universitetą, jame beveik nesilankė. Tuomet keturis metus tarnavo Kariniame jūrų laivyne, vėliau prisijungė prie Jūrų pėstininkų korpuso. Hahnas buvo geras karys, bet pats jautėsi apatiškas ir ligotas. Manoma, kad radioaktyvios medžiagos pakenkė vyro sveikatai. Jūrų pėstininkai Hahną paleido dėl jo sveikatos būklės.

Na, o tada žiniasklaida pasigavo aukščiau matomą Hahno nuotrauką. Tai – policijos darytas portretas, mat Hahnas buvo pričiuptas vagiantis dūmų detektorius savo daugiabučio patalpose. Hahnas dar anksčiau turėjo reikalų su FTB. Anonimas FTB pranešė, kad Hahnas šaldiklyje kuria naują reaktorių. Pareigūnai susisiekė su tuomet jau 31 metų vyru ir su juo pasikalbėjo apie viską – paranojinės šizofrenijos diagnozę, radioaktyvias medžiagas, narkotikus. Hahnas viską neigė, bet galiausiai buvo pričiuptas vagiantis dūmų detektorius.

Žinoma, žiniasklaida iš karto suvedė galus – prasta Hahno odos būklė reiškia, kad jis buvo apšvitintas. Galbūt, tačiau kur kas labiau tikėtina, kad taip vyras atrodė dėl narkotikų. Hahno aplinkos žmogus FTB pasakojo, jog Hahnas gausiai vartojo kokainą ir pamiršo savo vaistus nuo šizofrenijos. Hahnas tikėjo, kad kai kurie žmonės mintimis gali nukrėsti jo genitalijas, tačiau tuo pat metu dažnai bendravo su prostitutėmis. Ir rinko radioaktyvias medžiagas.

Už vagystę Hahnas gavo 90 dienų kalėjimo. Mažai? Dūmų detektoriai yra gana pigūs, o jokia terorizmo grėsmė nebuvo nustatyta. Hahnas buvo pamišėlis, kuris aplinkiniams galėjo pakenkti tik netyčia.

2016 metais, būdamas 39 metų amžiaus, Hahnas mirė. Vyras perdozavo fentanilio, receptinių vaistų ir alkoholio mišiniu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(20)
(5)
(15)

Komentarai (8)