Nauji vėjai porų lovose: populiarėja miegojimas atskirai ir kodėl tai vyksta  ()

Priežasčių, kodėl miegoti vienoje lovoje su pasirinktu gyvenimo partneriu nėra taip romantiška, kaip neva turėtų būti, yra ne viena. Knarkimas, nuolatinis vartymasis, antklodės tempimas, skaitymas prie įjungtos šviesos yra tik keletas aplinkybių, dėl kurių nemažai porų susimąsto apie miegojimą atskirai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši idėja tiktai iš pažiūros atrodo gąsdinanti – jokios tragedijos žengus tokį žingsnį tikrai nenutinka (bent neturėtų). Miegojimas atskirai reiškia tiktai tai, ką reiškia šita frazė: tai – persikėlimas į skirtingas lovas tada, kai ketinama miegoti. Tiems, kuriems miegojimas drauge neretai virsta kankyne, o norint užmigti prireikia milžiniškų pastangų, toksai sprendimas gali atrodyti ne tik patrauklus, bet ir racionalus, rašoma portale womenshealthmag.com.

Norinčių įgyvendinti šį sumanymą – išties nemažai. Daugiau nei 30 proc. per vieną tyrimą apklaustų piliečių prisipažino, kad mintis miegoti atskirai jiems atrodo patraukli.

Kodėl verta apsvarstyti miegojimo atskirai idėją?

Dėl to, kad pagerėtų miego kokybė, žinoma. „Jei tik partnerio miegas trukdo užmigti, tikrai prasminga apsvarstyti galimybę miegoti atskirai. Galbūt partneris knarkia, gal per miegus blaškosi, galbūt dėl savo darbo grafiko eina miegoti kitu laiku? Jei taip yra, vadinasi, bent kartkartėmis verta pamiegoti atskirai,“ – sako neurologas Chrisas Winteris, vadovaujantis Šarlotsvilyje (JAV) veikiančiai miego sutrikimų klinikai.

Miegas – ypač svarbi poilsio būsena. Kokybiškai išsimiegantys žmonės dažniau renkasi sveikus produktus, nėra linkę persivalgyti ar užkandžiauti, yra produktyvesni, energingesni, sumanesni ir t. t. „Prastas, nevisavertis miegas gali gerokai apkartinti poros santykius, – pamini Ch. Winteris. – Tinkamai neišsimiegantys žmonės dažnai būna suirzę, prasčiau supranta partnerio emocijas, yra impulsyvūs, linkę į depresiją.“

Taigi, miegas turėtų būti laikomas prioritetine vertybe ne tik dėl sveikatos, bet ir dėl darnių santykių. Miegoti atskirai gali būti patogiau ir paskutiniais nėštumo mėnesiais arba tada, kai padaugėja darbo ir tenka laikytis įtempto grafiko. Kitaip sakant, išsiskyrimas nakčiai gali būti tik kuriam laikui įvedama priemonė – jokiu būdu ne nuolatinė tradicija. Atskiromis lovomis galima naudotis tik pavienėmis naktimis, tarkim, prieš svarbius dalykinius susitikimus. Galiausiai, galima bent kartą pamėginti šitaip pasielgti, norint patikrinti miegojimo atskirai strategijos veiksmingumą.

Ar miegant atskirai nenukenčia santykiai?

Ch. Winteris ragina atsikratyti nuostatos, kad miegojimas vienoje lovoje – būtina pilnaverčių santykių sąlyga. „Miegoti atskirai yra žmogaus asmeninis sprendimas, o abipusė meilė tikrai galima ir nesidalijant bendru miegamuoju“, – sako jis. Porų konsultantė Sherry Amatenstein pripažįsta, kad pareikštas noras miegoti atskiroje lovoje dažnai sukelia partneriui nerimą.

Visgi ji ragina pamėginti paaiškinti, kad tai neturi nieko bendro su jam puoselėjamais jausmai. Taip pat derėtų vyti įtarias mintis, kai tokį norą išsako partneris. Verta žinoti, kad, remiantis Nacionalinio miego fondo pateiktais duomenimis, net 38 proc. piliečių įsitikinę, jog partnerio miego sutrikimai arba neramus miegas, daro neigiamą poveikį santykiams. Tai tik patvirtina teiginį, kad sprendimas miegoti atskirai – daugeliu atžvilgių sveikintinas pasirinkimas. Sh. Amatenstein atkreipia dėmesį ir į tai, kad miegant atskirai atsiranda galimybė pabūti vieniems. „Visada patartina turėti kokią nors erdvę ir laiką, kurie priklausytų tik jums asmeniškai“, – nurodo ji.

Nuo ko pradėti, norint išmėginti šią strategiją?

Tikrai ne visi gyvena taip prabangiai, kad galėtų pasigirti turintys du miegamuosius. Tačiau jei įsirengti atskirą miegamąjį jums – ne problema, pagalvokite, kaip tai padaryti kuo sumaniau. „Nuosavą miegamąjį galima įsirengti atsižvelgiant vien į asmeninius poreikius: išsirinkti patį patogiausią čiužinį, įsirengti atitinkamą apšvietimą, savo nuožiūra sureguliuoti temperatūrą“, – sako Ch. Winter ir priduria, kad šie patogumas gali net labai pagerinti nakties miegą.

Galbūt norėtumėte, kad miegamajame stovėtų baltojo triukšmo aparatas arba suktųsi ventiliatorius? Miegant atskirai tikrai galima išmėginti ir sunkesnę antklodę, nebūgštaujant, kad ją besitaisydami kam nors trukdysite. Jei galimybės įsirengti atskirą miegamąjį nėra, kuriam laikui galima persikelti miegoti ant sofos svetainėje.

Toks sprendimas, aišku, gali būti tik laikinas, bet, kaip jau minėta, niekas ir neprivalo tęstis amžinai. Dar būtina pasakyti, kad miegojimas atskirai neturi tapti dingstimi išguiti iš poros santykių seksą. Jam tiesiog privalote rasti ir vietos, ir laiko, bet tai daryti turėsite sąmoningai.

Taigi, intymias sueitis teks planuoti, tačiau tikėtina, kad tai darysite ypač noriai, nes ko jau ko, o energijos kokybiškai išsimiegodami tikrai turėsite į valias.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(7)
(1)

Komentarai ()