Naujausias D. Trumpo pareiškimas sukėlė tikrą audrą: „Nustebtumėte sužinoję, kiek daug žmonių, ypač dirbančių priešakinėse kovos su koronavirusu fronto linijose, šį vaistą vartoja. Aš irgi jį vartoju“  ()

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį netikėtai atskleidė vartojąs maliarijai gydyti naudojamą vaistą hidroksichlorokviną, nors jo paties vyriausybės ekspertai tvirtina, kad jis netinkamas kovai su naujuoju koronavirusu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pabrėžęs, kad jo tyrimo dėl koronaviruso rezultatai buvo neigiami ir jam nepasireiškė jokie ligos simptomai, D. Trumpas sakė, kad „maždaug pusantros savaitės“ vartoja šiuos vaistus prevenciniais tikslais.

„Išgeriu tabletę kasdien“, – sakė prezidentas ir pridūrė, jog papildomai vartoja cinko.

Paklaustas, kodėl tai daro, D. Trumpas atsakė: „Nes manau, jog tai gerai. Girdėjau daug gerų kalbų.“

Pastarosiomis savaitėms prezidentas aktyviai palaikė antimaliarinio preparato hidroksichlorokvino naudojimą, nors kurie medikai mano, kad jis neveiksmingas gydant koronavirusinę infekciją, o JAV visuomenės sveikatos priežiūros pareigūnai yra įspėję, jog nėra patvirtinta, kad vartoti šį preparatą saugu.

Pastarieji D. Trumpo komentarai buvo visiškai netikėta žinia, iškart sulaukusi didžiulio žiniasklaidos dėmesio. Tą pačią dieną buvo pranešta, kad mirties nuo koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejų skaičius šalyje perkopė 90 tūkstančių. Šis skaičius sudaro trečdalį visų letalinių atvejų pasaulyje.

„Nustebtumėte sužinoję, kiek daug žmonių, ypač dirbančių priešakinėse kovos su koronavirusu fronto linijose, jį vartoja. Dirbantieji kovos su koronavirusu fronto linijoje, labai daugelis jų, jį vartoja. Aš jį vartoju“, – sakė D. Trumpas žurnalistams, dalyvavusiems susitikime Baltuosiuose rūmuose, skirtame aptarti restoranų sektoriaus problemas.

„Geriu jį, hidroksichlorokviną, va. Pradėjau jį vartoti prieš dvi savaites“, – kalbėjo jis.

D. Trumpas dažnai bando sumenkinti koronaviruso grėsmę. Praėjusią savaitę jis sakė, kad šis užkratas pavojingas tik nedideliam skaičiui žmonių. Prezidentas demonstratyviai nedėvi apsauginės veido kaukės, nors tai daryti rekomenduoja federalinės sveikatos priežiūros institucijos. Rekomendacijų viešose vietose būti su kaukėmis paiso dauguma Baltųjų rūmų administracijos narių.

Vienam iš asmeninių D. Trumpo padėjėjų buvo nustatyta koronavirusinė infekcija. COVID-19 buvo patvirtinta ir viceprezidento Mike'o Pence’o atstovei spaudai Katie Miller.

„Neatsakinga“

D. Trumpas sakė, kad vartoja hidroksichlorokviną pritarus Baltųjų rūmų gydytojui Seanui Conley.

Visgi prezidentas pažymėjo, kad tai buvo jo, o ne gydytojo, iniciatyva: „Paklausiau jo: „Ką galvojate?“ Jis atsakė: „Jei norite.“ Aš pasakiau: „Na taip, norėčiau.“

Kiek vėliau S. Conley išplatino pareiškimą, kuriame nurodė, kad po ilgų diskusijų su prezidentu apie visus argumentus „už“ ir „pieš“ jis pritarė, kad D. Trumpas vartotų šį antivirusinį preparatą.

„Priėjome prie išvados, kad potenciali nauda nusveria santykinę riziką“, – sakė C. Conley.

Prezidentas sakė sulaukęs daugybės teigiamų atsiliepimų iš žmonių apie šį maliarijai gydyti naudojamą vaistą. Tačiau kas tie žmonės, jis neįvardijo. D. Trumpas užsiminė apie laišką iš vieno Niujorko gydytojo, kuris esą gydė šiais vaistais šimtus pacientų ir „nė vieno iš jų neprarado“. Šio gydytojo pavardės prezidentas taip pat nenurodė.

JAV maisto ir vaistų administracija įspėja nevartoti hidroksichlorokvino nei prevenciniais, nei gydymo nuo koronavirusinės infekcijos tikslais, nes turima duomenų apie šio preparato šalutinį poveikį, įskaitant „rimtas širdies ritmo problemas, su kuriomis susidūrė COVID-19 pacientai“. Laikinos taisyklės leidžia vartoti šį vaistą tik išimtiniais atvejais.

Anksčiau šį mėnesį viename Niujorko medicinos leidinyje buvo rašoma, kad hidroksichlorokvino vartojimas kartu su antivirusinį poveikį turinčiu maisto papildu cinko sulfatu galėtų padėti veiksmingiau gydyti koronaviruso infekciją.

Tačiau Arizonos gydytojas Matthew Heinzas, dirbęs D. Trumpo pirmtako Baracko Obamos administracijoje, sakė, kad tokie vaistai, kaip hidroksichlorokvinas, nėra „nekenksmingi“, todėl jų vartojimas turi būti kontroliuojamas.

„Būtina labai griežtai pabrėžti, kad labai neatsakinga skatinti žmones vartoti hidroksichlorokviną ar kokią nors kitą nepatvirtintą priemonę“, – sakė jis.

Krizės metu D. Trumpas nekart pasisakė už tai, kad būtų bandomas įvairus galimas gydymas, nes esą nėra ko prarasti. Šią poziciją jis pakartojo ir pirmadienį.

„Jis, regis, daro poveikį. Galbūt daro, galbūt – ne, bet jei nedaro – jūs dėl to nesusirgsite ir nenumirsite, – sakė prezidentas. – Kasdien išgeriu po tabletę. Kažkuriuo metu liausiuosi tai daręs.“

Prezidentas pirmadienį vėl pakartojo, kad jam nepasireiškė jokie simptomai.

„Kas kelias dienas jie nori mane ištirti. Žinote, dėl suprantamų priežasčių. Turiu galvoje, esu prezidentas, taigi, jie nori mane tirti. Nenoriu, kad mane tirtų, bet jie to nori, – kalbėjo D. Trumpas. – Visų mano testų rezultatai buvo neigiami.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(3)
(9)
(-6)

Komentarai ()