Skaitytojo požiūris. Ar reikalingas visuotinis kaukių dėvėjimas epidemijos metu ir kada Lietuvos vyriausybė sakė netiesą - anksčiau ar dabar?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kukulis4 2020-05-14 09:37
As visiskai is kitos puses ziuriu. Kauke devejau, ir toliau devesiu viesose vietose ne del saves, o del kitu. Jeigu as tapau viruso nesiotoju, tik to dar nezinau, tai man kostint, ciaudint, tiesiog stipriai iskvepiant virusas nors ir praeina pro kauke, taciau nukeliauja mazesni atstuma. Laikantis distancijos ir devint kauke, galimybe uzkresti kita zmogu mazeja zenkliai. Jeigu noreciau apsaugoti butent save - vaiksciociau su naro kostiumu ir kvepuociau is baliono.
bahuriux 2020-05-14 10:24
Aukso žodžiai!
Niemand 2020-05-14 11:27
Iš vienos pusės, gražu ir altruistiška, o iš kitos pusės - taip didini tikimybę pats užsikrėsti. Kiekvieno asmeninis pasirinkimas...
cave_dweller 2020-05-14 11:55
Tai vadinama ne altruistiškumu, o kolektyvine apsauga ir viruso plitimo ribojimu.
Niemand 2020-05-14 12:16
Galbūt, bet tas nekeičia faktų: (a) jei nesergi, su kauke didini riziką sau užsikrėsti; (b) apsauga mizerna, juolab kad dauguma naudojamų respiratorių turi vožtuvą iškvepiamam orui, kuris iš esmės eliminuoja apsaugą nuo aplinkinių užkrėtimo, jei pats sergi. Be kita ko, straipsnyje minimi moksliniai tyrimai rodo, kad susumavus pliusus ir minusus gauname apytiksliai nulį.
bahuriux 2020-05-14 12:23
Na jei gauname apytiksliai 0 reiškia gauname reibų minusą, nes reikia pirkti tas sumautas kaukes, kas automatiškai yra nereikalingos išlaidos ir gamtos teršimas ir dar grasina baudomis. Pliusas čia tik prekybos centrų savininkams. O gal dėl to ir buvo priimtas būtinas kaukiu dėvėjimas netgi vidury laukų ir miškų? Hehe tipo sąmokslo teoriją pavariau, bet kas paneigs, kad valdžiažmogiai sėdi verlininkų kišenėj?
kukulis4 2020-05-14 12:23
Jeigu visi elgtusi butent taip, tai tikimybe uzssikresti butu labai nedidele kiekvienam is musu. Paziurekim is salies i du dalykus: 1. Taip, mus priverte uzsideti kaukes, ivede kitus grieztus ribojimus, taciau lyginant su kitomis salimis uzsikretusiu turim labai mazai, nors testu atliekam labai daug. Negalima neigti, kad kaukes, kaip viena is priemoniu prie sito neprisidejo. 2. Ziurim i kokia Japonija. Ten zmones aplamai labai linke i kaukiu devejima - net paprasciausiai persalus. Na ir is ju rezultatu irgi matosi, kad sergamumas labai mazas, ypac lyginant su Italija ar Ispanija, kur zmones ne tik kad nemegsta kaukiu, taciau ir socialiai zenkliai artimiau bendrauja.
kestutisz 2020-05-14 12:41
Na taip, privertė, bet realiai ne virusą apribojo tik padidino budrumą - kad policija nepamatytų, na kaip vairuotojam mentai krūmuose išugdė ne norą greičio neviršyti, o akylumą/išradingumą Labiausiai prie neplitimo imho prisidėjo buvimas provincija, o ne kažkokia darbo imitacija. Na ir dar sėkmingai sutapo laikas, kad gan nedaug išvažiavo (ypač su vaikais) atostogauti - kalėdinis laikotarpis su vaikais nepigus, o velykinis jau sudegė. Na ir darželiuose/mokyklose intensyviai nepersimaišė kaip visuose gripo sezonuose. Na bet čia liūdnesnis jau. Japonijoje lyg ir neprivaloma, o kai žmogus savo noru daro tai jis daro ženkliai geriau nei "dėl paukščiuko". Vat ir dabar aš kur kas saugiau jaučiuosi kai neprivaloma - tas kas nešioja tikėtina, kad gal nešioja su neišoperuotu ventiliu, gal net išplautą etc, tai gal stosiu į tą eilę kur jis stovi, o ne kitą :)
Niemand 2020-05-14 12:57
Vienu metu buvo būtinas net po vandeniu, paskui patikslino, kad po vandeniu (maudantis ežere) nereikia
immortallt 2020-05-14 13:08
Lengvai, vietinių siuvyklų paremti užsakymais noro nebuvo, net siūlant pagaminti pigiau nei kinai, buvo atsisakoma ir stumiama į šoną. Ir kaukių reikėjo, kai buvo visiškai neaiški situacija, kiek serga. Iš to kampo, kad ne pats neužsikrėstum, o kad neaiškus skaičius nešiotojų, kurie net to nežino. O ir šiaip kultūros prisidengti čiaudint/kosint stinga.
Berserkas 2020-05-14 13:25
O Latvijoje, Estijoje irgi privalomą kaukes nešioti?
kukulis4 2020-05-14 14:01
Kiek pavyko rasti informacijos greitai pagooglinus, abejose salyse kaukes privalomos (in public).
sub 2020-05-14 14:57
Kaip taip didina riziką užsikrėsti? Kaukės dėvėjimas kaip tik mažina rizika užsikrėsti ir užkrėsti kitus.
migle.rukaine 2020-05-14 15:09
Konservatoriu uzsakomasis stdaipsnis.
HardAxe 2020-05-14 15:36
O kaip tu toj suknistoj Lietuvoj reguliuosi? Rašysi įstatyme, kad miške, jeigu medžių tankumas virš 5 į 10m, artimiausio žmogaus nėra per tiek metrų, dienos metas ir nelyja tai galima nedėvėti kaukės? O paskui policininkai turės kiekvienam idiotui aiškinti kur miškas, o kur parkas? O ką priskynoj daryt? Perdaug Lietuviai prie visko kabinėjasi, todėl ir buvo solidariai uždrausta.
Niemand 2020-05-14 15:38
Didina, jei naudojamos netinkamai - čiupinėjamos, naudojamos pakartotinai ir t.t., ką daro 99 proc. žmonių...
kestutisz 2020-05-14 15:51
Na, ir gavosi šnipštas, eilinė pakazūcha, su keliais garsiais nubaudimais būtent kažkur miške (gyvenamuosiuose rajonuose kiek kas vaikščiojo be tiek ir toliau nesidėjo, bo policija ir kiti draugovininkai susikoncentravo į pora centrinių gatvių ir žinoma miškelius). O tai, kad labiau neišplito tiesiog pasisekė dėl kitų priežasčių. Išvis realiai mačiau tik vieną padoriai realizuotą atvejį - priverstinės _nemokamos_ kaukės ikejoj (nevykdė nurodymų tik paraidžiui, o pažiūrėjo rimčiau - kad pas juos būtinos kaukės, šalikai ir kojinės ant galvų netinka). O nuo tada kai leido sėdėti be kaukių lauko kavinėse, pvz vingiaparkyje gerti alų - o šalia vaikščiojo ir gainiojo sustojusius pailsėti dviratininkus (bo >2 ar atsmaukta kauke) tai pasidarė net nebejuokinga :)
Evil Goku 2020-05-14 19:36
Ar reikia visur dėvėti kaukes? Manau, kad ne.
Niemand 2020-05-14 20:04
Kaukės nuo kvėpavimo sudrėgsta ir pačios tampa virusui itin palankia aplinka, t.y. ne tai kad užkerta kelią patekimui, o net pagerina virusui gyvenimą. Kaukės erzina odą, todėl dažniau liečiamas veidas su atitinkamom pasekmėm. Plius psichologinės problemos su (klaidingu) saugumo jausmu.
Evil Goku 2020-05-14 20:24
Tiesiog noriu pasitikslinti, kenkimas tai gaunasi, kad ant kaukės virusas išlieka ilgiau, nei kad ant veido odos? Manau, kad tikimybė maža, kad virusas patenka ant veido odos, bet neužkrečia žmogaus. O dėl veido lėtimo, tai čia turbūt labai individualu. Aš tai labai dažnai nesąmoningai liečiu veidą (pamėginkit patys pasekti), o būnant su kauke veido odą paliečiu tikrai daug rečiau. Bet taip kaip dėvim kaukes, tai nemanau, kad ji apsauga žmogų su kauke.