„SpaceX“ pavyko! JAV astronautai sėkmingai išskrido į kosmosą – štai kaip viskas vyko, kas toliau ir išskirtinės Elono Musko emocijos (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Abe7 2020-05-31 23:44
Bezosas ne kvailys ir jo strategija kita – jam nereikia žūtbūt gauti nasos kontrakto, kad išgyventų (kaip reikėjo SpaceX). Pažiūrėsim po metų ar dviejų, kai turėtų startuoti New Glenn raketa, kas ten gausis jam.
conjurer 2020-06-01 01:16
Yra ne tik jie, yra daug kompanijų kurios į šitą traukinį šoka, tik spaceX ir space amazon turi didesnes ambicijas, ir daugiau viešų ryšių. Ir jie visi turi vienokius ar kitokius kontraktus su NASA. Problema iki šiol buvo ta, kad USA į naujų raketų gamybą buvo įvelta daug valstijų, ir subkontraktorių, ir tam sukurta per daug darbo vietų, kas skrydžius padarė brangiais, bet garantuotais, nes visi suinteresuoti tas darbo vietas išsaugoti. Dabar tai tarsi prakeiskmas, nes tas vietas reikia išsaugoti, tačiau SLS dar neveikia. Taigi 1/4 NASA biudžeto yra 10 metų kišama į projektą kuris neduoda jokių vaisių. Todėl visai logiškas sprendimas sukurti aibę privačių firmų kurios veiktų efektyviau, ir iš kurių bent viena turėtų veikiantį sprendimą. Dėl to kartais atrodo kad Blue Origin yra tiesiog SpaceX kopija, tam kad būtų SpaceX kopija.
robertasdd 2020-06-01 10:34
nevisai y tema, bet ar boingas nera amerikoje kaip roskosmosas rusijoje? t.y. ar baltieji rumai (nzn gal nasa ar kongresas) negali jiems "nuleisti" "zadanijos" padaryti ta raketa / laiva prioritetiniu budu? aisku ten visokie konkursai apmokejimai taxu mazinimai ir t.t. bet kazkaip jie turetu tartis tuos dalykus.
siqis 2020-06-01 11:02
Žmogau, žmogau... CCCP , kaip ir JAV, turėjo dvi katastrofas su žmonių žūtimi. Taip, žuvo mažiau, bet tik todėl, kad Sojuzas netoks talpus kaip Šatlas (max 3 vs 7). Antra, net padarius 9 metų pertrauką, JAV yra atlikus daugiau pilotuojamų skrydžių , nei CCCP/Rusija - 165 vs 151! Tuo pačiu išlieka daugiausiai iškėlus astronautų į kosmosą. Ir po sėkmingo Crew Dragon paleidimo Rusija nebepavys JAV .
Kirtis 2020-06-01 11:04
Ten viskas vyksta atvirkščiai. Tokio lygio bendrovės "nuleidinėja" pageidavimus, kokių kontraktų norėtų tam, kad per rinkimus Baltieji Rūmai "netyčia" nepakeistų šeimininko
siqis 2020-06-01 11:09
Visiškai skirtingi dalykai.
siqis 2020-06-01 11:13
JAV lobizmas yra legalus dalykas, todėl korupcijai čia mažiau vietos.
Niemand 2020-06-01 11:34
Pastaraisiais metais, deja, tokie patys. Valgo valstybinius pinigus stambiu mastu ir jokio rezultato...
siqis 2020-06-01 13:51
Nėra taip ir blogai su tuo Starlaineriu. Išsilaižys vaikiškas žaizdas ir tiek. Tiesiog paskubėjo , o SpaceX užsigazavęs , tai vargiai kas dabar galėtų palaikyti tempą su jais konkuruodami. Kaip ir su Tesla panašiai. Šiemet gal Starlaineris dar ir nekels astronautų, bet kitais metais visiškai jau realu.
conjurer 2020-06-01 14:56
Na buvo tik vienas skrydis, ir tas nelabai sėkmingas. Metų pabaigoje planuojamas jo pirmas susijungimas su ISS. Dragon kapsulė jau nuolat tai darė. Taip kad nežinau ar planuoti žmonių kėlimai 2021 metais yra realu. Pamenu James Webb teleskopą jau 2007 planavo paleisti.
immortallt 2020-06-01 17:33
Man rodos nesuprantate, kas yra lobizmas... Tai nereiškia, kad įmonės gali duoti politikams "kyšį" ar materialiai/paslaugomis atsilyginti už palankius sprendimus. Tai vis tiek yra korupcija, ir tuo lobistai užsiimti negali. Lobizmas yra savo idėjų ir minčių siūlymas. Pvz., užsimano JAV kariuomenė naujo ginklo, koks runkelis prisižiūrėjęs star wars sako, davai užsakome death star pagaminti. Tada įsijungia lobistai ir kreipia kalba kad death star pagaminti kol kas neįmanoma, nėra visos eilės technologijų ir net teoriškai nėra tokių finansinių galimybių, o kas jei X-37 padaryti, kuris galėtų leisti daryti va tokius slaptus dalykus. Tada susigundo ir skelbia pirkimą tam tikrų specifikacijų, kurių nori kariuomenė, tačiau neapribojant pirkinio taip, kad galėtų tik vienas pasiūlyti. Arba dar mandresnis pirkimų variantas yra - pirkimas vykdomas etapais, pvz. atrenka penkis laimėtojus kurie siūlo idėją, iš jų tris atrenka, kurie geriausią konstrukciją brėžiniuose padarė, tie trys gamina prototipus ir iš jų atrenka 1-2, kurie ir vykdo gamybą. Bet lobistai, kuo toliau, tuo labiau yra būtini. Pirmiausia, lobistai atsiranda nepriklausomai jie oficialūs ar ne. Kaip kitaip valdžia sužinos apie verslo poreikius ir kaip galima paskatinti jų augimą. Antra, tam kad apsisaugoti nuo korupcijos, labai gerai žinoti, kas visgi yra lobistas ir kieno interesus atstovauja.
Chevy 2020-06-01 17:37
Na paleido du į kosmosą. Vien pavadinimas ko vertas Launch America. Pažiūrėjau visą startą nuo pradžios iki galo. Dvejopas jausmas. Džiugu už naują žaidėją kosmoso užkariavime, bet iškyla ir klausimų. Kodėl priešstartinių procedūrų metu visi su veido kaukėmis tik astronautai ir projekto vadovas su dar vienu, arčiausiai esantys astronautų, be kaukių. Jie jau vakcinuoti nuo COVID-19?. Visur lydinti juodų "nindzių" palyda, automatinius ginklus pasiruošusi ir su lengvuoju šarvuočiu iki paleidimo bokšto lydinti apsauga. Tikras holyvudas. Astronautų kombinzonai primena baltai nudažytą suvirintojų darbinę aprangą, tik su baikerio šalmų. Ar ką tokie "konbezai" gali ką apsaugoti. Po starto kaip visada nuo 11-12 km. aukščio raketa gula į beveik horizontalų skrydį žemės atžvilgiu, palaipsiui kildama į 200 km. aukštį. Nėra vientiso vaizdo, kameros perjuginėjamos, kaip visada. Iš vienos kameros, rodančios antros pakopos variklį, žemė užapvalinta, iš kitos tiesi. Kaip tai... 3:22 min. prasilenkia su kažkokiomis baltomis šiukšlėmis, 3:24 min. ant antros pakopos variklio gaubto važinėja kažkokios dalys. Įdomu kokios medžiagos "folija" gali plazdėti esnt 7 000 - 17 000 km/h greičiui. Nėra pirmos pakopos pačio nusileidimo ant platformos vaizdo. Koks per "velnias" įskrenda i modulį atsiskyrus 2-ai pakopai, skrydžio 12:31 min įskrenda ir 12:34 išskrenda atgal, kairiame apatiniame ekrano kampe. Šiukšlė?. Jau ir kosmosą prišiukšlinom. Pradėsit vadinti mane konspirologu ar kokia neišmanėliu. Galit jei norit, bet man iškyla techniniai klausimai, kurie atitinka šio puslapio temą.
siqis 2020-06-01 21:06
Deja, bet matyti , kad Jūsų "techninis" išsilavinimas silpnokas, tai kažin ar suprasit.
Chevy 2020-06-01 21:40
Deja, bet matyti , kad Jūsų "techninis" išsilavinimas silpnokas, tai kažin ar suprasit.[/quote] Ačiū už "techninį" atsakymą. Nesiginčysiu, gal ir silpnokas, todėl parašiau technologijų puslapio diskusijoje su viltimi kai ką sužinoti. Man atsakymai yra taip, nes taip yra, paprastai netinka, smegenėlės užduoda klausimus. Tiek to, nesivarginkit. Apie lobistus, kieno kur kokie pinigai, kas verkia ir kas džiaugiasi pasiskaitysiu.
Finalfour 2020-06-01 22:14
O tai kas keisto kad raketa pereinai horizontalu skrydi? Jeigu tau atrodo kad i komsosa reikia kilti tiesiai i virsu, tai gal nebeteskim sitos diskusijops. Nes net nesuvoki, KODEL kosminiai aparatai skrieja orbita. Turbut niekad negirdejai apie tai, kad skrydis orbita apie zeme - tai nuolatinis kritimas i ja, o kodel nenukrentama - 10 klasej praleidai fizikos pamokas ir nesuzinojai
bahuriux 2020-06-01 22:36
klausimus, ne apie gravitacijos dėsnius ir orbitos mechaniką nes kas bent jau žaidžia KSP tą puikiai žino), bet apie patį video. Maždaug puse iš tų kliurkų būtu galima paaiškinti, bet ir aš noriu išgirsti iš ekspertų kompetengą nuomuonę, pvz kodėl nebuvo galima sklandžiai parodyti visą pakilimą neiškerpant gabalo, arba pirmos pakopos nusileidimą neiškerpant video?
conjurer 2020-06-01 23:32
Yra baisesnių neišmanėlių, kažkas minėjo kad virusams daugintis nebūtinos svetimos ląstelės. Ir dar tas pensininkas...
conjurer 2020-06-01 23:35
Nekalbėk taip su žmonėm, po to jie įsižeidžią, nebegrįžtą ir tampa plokščiažemiais. Tie juos priima išskėstom rankom, ir tokius kokie jie yra.
siqis 2020-06-02 00:08
Apie tai dažnai kalbama ir youtube kanale Alpha Centauri. Ten taip pat aptariama ta "folija" ar pirmos pakopos atsiskyrimo metu atsirandantys "NSO" . O jei neaišku, kodėl ten žemė tai išgaubta, tai įgaubta, tai jau plokščia, vadinasi laikas užsirašyti į fotografijos būrelį .
AAA000 2020-06-02 01:05
tu per sudetingai aiskini procesa. galetu raketa negreitet ir i jokius ten sonus ar orbitas nesikraipyt, o tik pakilt statmenai tuos 400km ir tada palaukt kosmines stoties. bet tada butu toks nedidelis smugis, kai stotis atskristu ir ivyktu "susijungimo kontaktas" va sito jis nezino ir tiek jis galvoja, kad galima prieit prie autostrados, issiziot ir isokt i vaziuojanti 2000km/h eiles greiciu auto kur byra "gabalai" ir "objektai" - ten paprastai serksnas. net tik del temperaturu bet ir del visokiu slegiu skirtumu pokyciu. ta prasme ten daug procesu. lektuvai irgi apsala ir byra nuo ju "gabalai" ir "objektai", ir net "purskia chemitrailus" , nors ten tiesiog kitokio slegio erdvines strukturos ore, toks kaip oro vamzdis. svarbu kad pati raketa nebyra