Tyrimas parodė, kas dukart padidina tikimybę mirti nuo COVID-19  ()

Koronavirusu užsikrėtę pacientai, kuriuos kamuoja aukštas kraujospūdis, dukart labiau rizikuoja mirti nuo COVID-19 infekcijos. Tai parodė tarptautinis mokslinis tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau anksčiau žinota, kad aukštas kraujospūdis gali pabloginti sunkius ligos simptomus, bet naujausias tyrimas, kurio rezultatai paskelbti praėjusį ketvirtadienį mokslo žurnale „European Heart Journal“ rodo, kokia ta rizika yra didžiulė.

Tarptautinė mokslininkų komanda, kuriai vadovavo Siano mieste, Kinijoje esančios Xijing ligoninės kardiologijos skyriaus tyrėjai Fei Li ir Ling Tao, ištyrė 2 tūkst. 866 pacientų, gydytų Uhane, Kinijoje, kur pirmąkart pastebėta koronaviruso epidemija, ligos išrašus. Vos kiek mažiau nei 30 proc. jų turėjo aukštą kraujospūdį.

„Greitai po to, kai vasario pradžioje pradėjome gydyti COVID-19 pacientus, pastebėjome, kad kone pusė tų, kurie mirė, turėjo aukštą kraujo spaudimą. Tai sudarė gerokai aukštesnį procentą, palyginti su tais, kuriems pasireiškė tik lengvi COVID-19 simptomai“, – teigė Ling Tao pranešime.

Mokslininkų komanda pastebėjo, kad mirė 4 proc. pacientų, turėjusių aukštą kraujo spaudimą, palyginti su 1,1 proc. tų, kurių spaudimas buvo normalus.

Atmetus tam tikrus skirtumus tarp pacientų, paaiškėjo, kad turintiems aukštą kraujospūdį mirties rizika padvigubėja. 7,9 proc. pacientų, kurie liovėsi vartoti kraujospūdį reguliuojančius vaistus, mirė.

Vėliau tyrėjai peržvelgė dar 2 tūkst. 300 pacientų medicinos įrašus, kad išsiaiškintų, ar svarbu, kokius vaistus jie vartojo kraujopspūdžiui sumažinti. Nerimauta dėl vaistų, žinomų, kaip ACE-2 inhibitoriai ir angiotenzino receptorių blokatoriai (ARB), kurie naudoja mechanizmą, panašų į kelią, kuriuo koronavirusas patenka į ląsteles. Kai kurie gydytojai bijojo, kad šie vaistai gali padėti virusui lengviau užkrėsti ląsteles.

Bet mokslininkai neaptiko tam įrodymų.

„Buvome gana nustebę, kad šie rezultatai neparėmė mūsų pirminės hipotezės. Tiesą sakant, rezultatai buvo priešingi, parodantys ACE-2 inhibitorių ir angiotenzino receptorių blokatorių naudą, – komentavo Ling Tao. – Taigi siūlome pacientams nenutraukti ar nepakeisti savo įprastinio hipertenzijos gydymo, nebent taip nurodytų gydytojas“.

Tai patvirtino kitus mokslinius atradimus.

„Svarbu, kad pacientai, turintys aukštą kraujospūdį, suprastų, jog jiems labiau gresia mirti nuo COVID-19. Jie turėtų gerai savimi pasirūpinti pandemijos metu ir jiems reikia daugiau dėmesio, jeigu užsikrėstų koronavirusu“, – sakė Fei Li.

Parengta pagal CNN

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(3)
(4)

Komentarai ()