8 keisti faktai apie protingus žmones: ar pasižymite šiomis savybėmis?  (4)

Dažnas nepabijos pasakyti, kad aplink jį – vien kvailiai. Tačiau protingi žmonės neretai tampa mokslininkais, kurie ieško kriterijų, parodančių, koks žmogus yra tikrai protingas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslas domisi žmonių intelektu ir per daugybę metų pastebėjo ne vieną keistą faktą apie protingus individus, rašo Innovation House. Štai 8 iš jų:

1. Protingi žmonės labiau mėgsta kates

2014 metais atliktas tyrimas parodė, kad šunis mylintys ir juos auginantys žmonės yra aktyvesni. Tai – suprantama. Šuo ragina šeimininką būti fiziškai aktyvesniu. Tačiau kates auginantys žmonės, pasirodo, yra protingesni. Tai galima paaiškinti įvairiai, tačiau tikėtina, kad kates renkasi tie, kurie daugiau dirba, mokosi ir negali skirti laiko šuns vedžiojimui.

2. Protingi žmonės eina miegoti vėliau ir keliasi – vėliau

Šis teiginys grindžiamas ne moksliniu darbu, o hipoteze, kurią vis dėlto patvirtina žurnale „Psychology Today“ paskelbto tyrimo rezultatai. Loginė grandinė yra tokia: kiekvienas gyvas organizmas turi savo cirkadinį ritmą: vienu metu biologiniai procesai sulėtėja, o kitu – pagreitėja. Paprastai visas ciklas trunka maždaug 24 valandas. Anot tyrinėtojų, evoliucijos metu protingiausi iš mūsų protėvių išsiugdė sugebėjimą sąmoningai nutraukti ritmą, ir įgyvendinti savo tikslus (tai buvo aukštesnių primatų intelekto pasireiškimas, o ne įprasti gyvuliniai instinktai) ir šią savybę perdavė per genus palikuonims. Todėl šiandien tie iš mūsų, kurie pasirenka „naktinių pelėdų“ gyvenimą, yra labiau protingi protėvių palikuonys. Ir jaunų amerikiečių atliktas tyrimas patvirtino šią teoriją.

3. Protingi žmonės yra aukštesni

Nepulkite matuoti savo ūgio ir juoktis iš žemesnių draugų, tačiau 2008 metais atliktas tyrimas parodė, kad aukštesnį IQ turintys žmonės yra aukštesni ir uždirba daugiau.

4. Protingi žmonės mėgsta pabūti vieni

Dešimt metų tyrėjai bandė išsiaiškinti, kaip socializacija yra susijusi su žmonių intelekto tobulėjimu ir jų pasitenkinimu gyvenimu. Leidinio „British Journal of Psychology“ autoriai pranešė, kad laikas, praleistas su draugais, paprastai padidina žmonių pasitenkinimą gyvenimu. Tačiau šio pasitenkinimo laipsnis yra atvirkščiai proporcingas mūsų intelekto išsivystymo lygiui. Taigi protingi žmonės sąmoningai vengia papildomos socializacijos, nes tai nesuteikia jiems pasitenkinimo. Taigi, jei esate intravertas, tai gali būti dėl jūsų išvystytų intelektinių sugebėjimų.

5. Neturėjo lytinių santykių mokykloje

Vienas tyrimas, į kurį įtraukti 12000 žmonių duomenys, nustatė, kad tie, kurie mokykloje neturėjo lytinių santykių, yra protingesni. Mokslininkai mano, kad protingesni žmonės tiesiog vengia rizikos, pasižymi prastesniais socialiniais įgūdžiais ar tiesiog tam neturi laiko.

6. Protingesni išmoksta skaityti anksčiau

Kada išmokote skaityti? Kai buvo maždaug 5 metų amžiaus? Tai – laikas, kuomet išmoksta skaityti daugiausia žmonių. Tačiau mokslininkai iš Jungtinės Karalystės nustatė, kad tie, kurie ima skaityti anksčiau nei kiti, užaugę dažnai būna protingesni. Įdomu tai, kad šiam tyrimui pasirinkti dvyniai, kurie išmoko skaityti ne vienu metu. Iš viso į tyrimą įtraukta 2000 dvynių porų ir daugelis brolių ir seserų, kurie ėmė skaityti anksčiau, užaugę lengviau susidorodavo su intelekto testais.

7. Visada jaudinasi

Egzistuoja visa eilė tyrimų, kurie rodo, kad protingesni jauni žmonės dėl visko jaudinasi. Nerimą jiems kelia įvairios situacijos, įskaitant ir tas, kurios nėra pavojingos ar labai reikšmingos. Jie jaudinasi dėl kitų nuomonės, socialinių ryšių, ateities, savo pačių ydų. Kartais perdėtas nerimas gali peraugti ir į įvairius sutrikimus.

8. Jie yra gana liekni

Net keli tyrimai parodė, kad tie vaikai, kurie surenka daugiau taškų intelekto testuose, užaugę dažniausiai būna liekni. Vienas tyrimas net surado tiesioginį ryšį – kuo didesnė liemens apimtis, tuo žemesnis intelektas. Kitas šiek tiek naujesnis tyrimas parodė, kad tarp vaikų aukštesnis kūno masės indeksas gali būti siejamas su aukštesniu IQ.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(61)
(33)
(28)

Komentarai (4)