Žmogaus kūnas gali daugiau nei manyta - po persodinimo rankos prisitaikė prie naujos šeimininkės (Video)  ()

Kai rankų netekusiai Shreyai Siddanagowdai gydytojai pasiūlė naujas rankas, studentė iš Indijos nedvejojo – nepaisant to, kad tos rankos buvo didelės, tamsios ir gauruotos – ir seniau priklausė vyrui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau dabar jos rankos ne tik tapo plonesnėmis, jos taip pat pakeitė savo spalvą – ji prisiderino prie bendros merginos odos spalvos. Tai nustebino gydytojus, kurie atliko itin retą, net 13 valandų trukusią persodinimo operaciją.

S.Siddanagowdos mama Suma sako, kad donoras buvo aukštas vyras su dideliais ir ilgais pirštais. Tačiau, anot jos, dabar niekas nepasakytų, kad šios rankos kažkada priklausė vyrui. O mergina net pradėjo nešioti rankų papuošalus bei lakuoti nagus.

S.Siddanagowdos gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis 2016 metais, kai dar 18-metė mergina pateko į autobuso avariją, kurios metu buvo sutraiškytos abi jos rankos. Kadangi pirmoji pagalba nebuvo suteikta pakankamai greitai, gydytojai buvo priversti amputuoti abi jos rankas žemiau alkūnių.

Iš viso pasaulyje yra atlikta apie 200 sėkmingų rankų persodinimo operacijų – iš kurių 9 buvo atliktos Indijoje. Pirmoji tokia operacija buvo atlikta dar 1999 metais JAV, kai vyrui kairiąją apatinę rankos dalį nutraukė fejerverkas.

Shrey Siddanagowdos istorija

Tuo tarpu Indijoje pirmoji tokia operacija buvo atlikta 2015 metais Amritos medicinos mokslų institute, esančiame pietinėje Keralos valstijoje, kurioje tokia pati operacija buvo atlikta ir S.Siddanagowdai.

Didžiausia problema buvo rasti donorą. Dėl kultūrinių priežasčių indų šeimos po artimojo mirties nenori atiduoti velionio rankų donorystei.

Vienas iš gydytojų, kurie atliko merginai operaciją – Dr. Subramania Iyer – sako, kad įprastai rankų donorystės reikia laukti labai ilgai. Rekonstrukcinės chirurgijos specialistas pasakoja, kad dėl šios priežasties ieškantieji donoro net nebekreipia dėmesio, jei rankos priklausė kitos lyties žmogui.

Galiausiai 2017 metų rugpjūtį gydytojai gavo donoro rankas. O S.Siddanagowda ir jos šeima jas priėmė.

Pirmiausiai donoro rankos buvo prijungtos ties kaulais – o tik vėliau buvo sukabintos sausgyslės, kraujagyslės ir oda. Po persodinimo operacijos mergina dar metus laiko turėjo lankytis fizioterapijoje – kad apsiprastų su naujomis savo rankomis, įgytų mobilumą ir pojūčius.

Dr. S.Iyeris sako, kad S.Siddanagowdos rankų spalva greitai ėmė keistis, tačiau jis negali paaiškinti, kodėl taip nutiko. Anot jo, taip galėjo nutikti dėl melanocitą stimuliuojančio hormono, kuris skatina melanino gamybą. Gydytojai vis dar svarsto, ar melatociną stimuliuojantis hormonas gali daryti įtaką odos spalvai.

Melaninas yra natūralus pigmentas, kuris odai, akims ir plaukams suteikia spalvą. Dermatologė iš Naujojo Delio Dr. Shehla Agarwal sako, kad rankų plaukuotumas dingo dėl testasterono trūkumo – ir taip pat pritarė, jog hormonų pokyčiai taip pat paaiškina ir spalvos pokyčius.

Tačiau mokslininkė taip pat nurodė kitus galimus veiksnius. Anot jos, donoras galėjo gauti daugiau saulės šviesos ar būti fiziškai aktyvesnis, palyginus su mergina.

Tuo tarpu S.Siddanagowdai pokyčiai labai patinka. Pokyčiais patenkinti ir jos gydytojai.

Dr. S.Iyeris sako, kad visa gydytojų komanda jaučiasi labai laiminga. Jis pasakoja, kad geriausia akimirka buvo, kai jo gimtadienio proga mergina jam atsiuntė ranka parašytą laiškelį. Anot gydytojo, geresnės dovanos gimtadienio proga ir negalėjo būti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(44)
(1)
(43)

Komentarai ()