Paprastas būdas sumažinti stresą bei rimtų širdies ir kraujagyslių ligų riziką  ()

Katė gali atnešti daug daugiau nei besąlygišką meilę po sunkios darbo dienos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimai rodo, kad kačių savininkai nuo širdies priepuolio ir kitų širdies ir kraujagyslių ligų miršta rečiau nei žmonės, kurie niekada neturėjo naminės katės.

Išvados atsirado analizuojant 4500 vyrų ir moterų nuo 30 iki 75 metų, kurie dalyvavo Nacionaliniame sveikatos ir mitybos tyrimo tyrime, duomenis. Visi šie asmenys pradėjo dalyvauti tyrime aštuntajame dešimtmetyje Jungtinėse Amerikos Valstijose, dar neturėdami širdies ir kraujagyslių ligų.

Daugiau nei pusė respondetų (55 proc.) pranešė, kad kažkuriuo savo gyvenimo momentu, kai vyko tyrimas, turėjo katę.

Palyginti su kačių savininkais, žmonės, kurie niekada neturėjo naminės katės, per 20 m. tyrimo laikotarpį 40 proc. dažniau mirė nuo širdies smūgio. Jie taip pat 30 proc. dažniau mirė nuo bet kokių širdies ir kraujagyslių ligų, įskaitant insultą, širdies nepakankamumą ir lėtines širdies ligas.

Tyrimo rezultatai buvo pripažinti moksliškai pagrįstais, nes tyrėjai atsižvelgė į kitus širdies ligų ir insulto rizikos veiksnius, įskaitant amžių, lytį, rasę, kraujospūdį ir rūkymą.

Tyrėjai nerado tokio poveikio žmonėms, turintiems namie šunį.

Išvados buvo pristatytos Amerikos insulto asociacijos (ASA) tarptautinėje konferencijoje.

Kačių mylėtojai mažiau stresuoja

Minesotos universiteto tyrėjas Farhanas Siddiqas sako, kad jo manymu, turintys augintinių pasižymi tokiomis asmenybės savybėmis kaip mažas stresas ir nerimas, apsaugantys juos nuo širdies ligų ir insulto.

„Šunų savininkai tikriausiai turi tas pačias savybes, kaip ir kačių, net jei duomenys to nepatvirtina“, – sako jis.

ASA atstovas daktaras Danielis Lacklandas, širdies ligų ekspertas iš Pietų Karolinos medicinos universiteto Čarlstonoje, sutinka, kad ir katės, ir šunys „yra geri, jie verčia jus jaustis geriau. Ir tyrimai parodė, kad bendras gerovės jausmas lemia geresnę bendrą sveikatą“.

Taigi, ar tai reiškia, kad iškart turėtumėte įsigyti katę, jei nenorite sirgti širdies ligomis ar mirti nuo insulto? „Tokiam užtikrintam tvirtinimui reiktų daugiau tyrimų, tačiau tikrai nebus blogiau – nebent esate alergiškas“, – sakė F.Siddiqas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(3)
(-1)

Komentarai ()