„Menininko š*das“ - kiek kainuoja tokia šlykšti skardinė-meno kūrinys?  (5)

Piero Manzoni - italų menininkas, išgarsėjęs savo ironišku poiūriu į avangardą. Vienas iš garsesnių jo kūrinių - 1961 metais sukurta skardinių serija. Kadangi tokių skardinių buvo net 90, Manzoni, sakykime, turėjo labai pasistengti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Menininko š*das“ (it. „Merda d'artista“) - toks užrašas puošia kiekvieną skardinę. Čia taip pat rašoma, kad skardinės turinys buvo supakuotas šviežias, ten jo net 30 gramų ir gaminys buvo sukurtas ir užkonservuotas 1961-ųjų gegužę. Viduje, kaip teigiama, iš tikrųjų yra Manzoni išmatų mėginys. Žavinga.

Tuo metu Manzoni iš tikrųjų tyrinėjo meno ir menininko ryšius. Ką gamina menininkas, o ką gamina jo kūnas, pasirodo, yra du skirtingi dalykai, bet gal juos galima sujungti? Manzoni net bandė supakuoti iškvėptą orą. Tačiau įkvėpimą garsiausiam serijos kūriniui pasiūlė menininko tėvas, kuris kadaise sūnui pasakė - „Tavo darbai yra mėšlas“.

Manzoni tėvas gamino konservus - turėjo nedidelį konservavimo cechą. Taigi, nereikia būti genijum, kad sujungtum du taškus (o gal reikia?). Taigi, tais lemtingais 1961 metais Manzoni pasauliui pristatė 90 skardinių su „Menininko š*das“ etiketėmis.

Tos skardinės, beje, iš tikrųjų yra gana sunkios - akivaizdu, kad jos nėra tuščios. Tiesa, vienas iš Manzoni draugų vėliau teigė, kad viduje tėra šiek tiek gipso. 1989 metais buvo demonstruojama viena atidaryta tokia skardinė, kurioje buvo matyti kažkoks supakuotas daiktas. Iš tikrųjų, niekas nežino, kas yra skardinės viduje, nes jos atidarymas sunaikintų jos vertę. Pati skardinė yra plieninė, todėl jos turinio neįmanoma nustatyti rentgeno spinduliais ar kitomis priemonėmis.

Apie kokią vertę kalbame? 2008 metais skardinė Nr. 83 aukcione buvo parduota už 97 tūkstančius Didžiosios Britanijos svarų. 2015 metais „Menininko š*das“ nr. 54 buvo parduotas jau už 182 tūkstančius svarų. Na, o 2016 metais Milane viena tokia skardinė buvo parduota už 275 tūkstančius eurų. Nemažai, turint omenyje, kad 1961 metais kiekviena skardinė kainavo 37 dolerius. Ši vertė buvo nustatyta pagal tuometines aukso kainas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(7)
(11)

Komentarai (5)