Tai tikras fenomenas su vaikais: šis reiškinys vyksta po karų, bado ar maro, o dabar mokslininkai laukia, ar nebus to paties ir po COVID-19  ()

Ar žinojote, kad po karo, maro ir bado laikų visada gimsta daugiau vaikų? Mokslininkams įdomu, ar tai nutiks ir po COVID-19 pandemijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų, kad taip nutiks mano ir ne vienas interneto naudotojas. Virtualioje erdvėje pilna pamąstymų apie būsimus karantino vaikus, kurie gims dėl to, kad namie užsidariusioms poroms tiesiog nėra ką veikti. Ir tai yra tikras fenomenas - daugiau vaikų gimė ir po karų, ir po bado ar maro laikotarpių. Tiesiog šviesėjantis gyvenimas žmones skatina planuoti šeimas, o iš karų sugrįžę vyrai būna pasiilgę meilės ir taikos.

Tik neskubėkite kelti taurių už meilę ir taiką. Bocconi universiteto mokslininkai mano, kad gimstamumo šuolis po COVID-19 pandemijos neįvyks. Mokslininkai netgi prognozuoja gimstamumo mažėjimą. Kodėl?

Šįkart paskui pandemiją seks ne atsigavimo laikotarpis, o ekonominė krizė. Be to, mokslininkai pastebi, kad žmonės dabar labiau turi rūpintis savo vaikais. Tai, žinoma, nėra blogai, tačiau karantinas vaikus uždarė namie ir tėvai negali pasikliauti darželiais ir mokyklomis. Taigi, mintys apie didesnę šeimą gali būti atidedamos.

Besivystančiose šalyse, ypač ten, kur gimstamumo kreivė jau yra pasukusi mažėjimo kryptimi dėl urbanizacijos, moterų darbo ir išsilavinimo, COVID-19 pandemijos poveikis bus mažesnis. Kita vertus, tokiose šalyse šeimos susiduria su daugiau sunkumų planuodamos vaikus. Taigi, pandemija gali sukelti trumpalaikį gimstamumo padidėjimą.

Vakarų šalyse gimstamumas gali ir sumažėti dėl jau išvardintų faktorių - laiko stokos, prastos ekonominės situacijos ir apribotų institucionalizuotų pagalbos galimybių. Tai tik dar labiau pablogins mūsų demogracinę situaciją - populiacija vis labiau senės ir trauksis. Tačiau, jei laiku imsis deramų priemonių, politikos formuotojai gali padėti žmonėms, norintiems kurti ar plėsti šeimas.

Gimstamumo šuolis neįvyko ir po 1918-ųjų Ispaniškojo gripo pandemijos. Tai sietina su pesimistiniu požiūriu į ateitį - juk ir Pirmasis pasaulinis karas buvo ką tik pasibaigęs. Tačiau šiek tiek vėliau gimstamumo šuolis visgi įvyko. Taigi, gali būti, kad ir po COVID-19 praėjus keliems metams įvyks pagyvėjimas šioje gyvenimo sferoje, jei tik ekonomika leis žmonėms kiek optimistiškiau žvelgti į ateitį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(8)
(0)

Komentarai ()