Atrastos 15 žvaigždžių, kuriose yra neįprastai daug fosforo ir kitų elementų: jokie šiandieniniai žvaigždžių evoliucijos modeliai nepaaiškina, kaip galėtų išaugti visų šių elementų gausa  ()

Žemėje, kaip ir apskritai Visatoje, yra nemažai fosforo. Jis būtinas visai Žemėje esančiai gyvybei. Įdomu, kad šiandieniniai Galaktikos cheminės evoliucijos modeliai negali paaiškinti stebimo fosforo kiekio – jie prognozuoja daug mažiau šio elemento.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip ir kiti elementai, išskyrus vandenilį ir helį, fosforas formuojasi žvaigždėse termobranduolinių reakcijų metu, taigi modelių ir stebėjimų neatitikimas greičiausiai reiškia, kad modeliuose neįtraukiamas kažkuris svarbus termobranduolinis procesas. Dabar atrastos 15 žvaigždžių, kuriose yra neįprastai daug fosforo.

Žvaigždės aptikos išanalizavus daugybės žvaigždžių infraraudonuosius spektrus. Žvaigždės spektre matomi cheminiai elementai yra tie, kurie egzistavo žvaigždės formavimosi metu – pačios žvaigždės pagaminti elementai tūno giliai jos branduolyje ir pasklinda į aplinką tik žvaigždei mirštant. Taigi galėtų būti, kad šios žvaigždės tiesiog susiformavo regione, kuriame buvo daugiau fosforo, pasklidusio iš anksčiau egzistavusių žvaigždžių.

Bet žvaigždėse taip pat aptikta daugiau, nei įprastai, deguonies, magnio, silicio, aliuminio ir sunkaus elemento cerio. Jokie šiandieniniai žvaigždžių evoliucijos modeliai nepaaiškina, kaip galėtų išaugti visų šių elementų gausa. Tai tik patvirtina, kad dar toli gražu ne viską suprantame apie kosminę nukleosintezę.

Tyrėjai teigia, kad galbūt stebimas elementų gausas galėtų paaiškinti nukleosintezės modeliai, įtraukiantys žvaigždės sukimosi poveikį bei reakcijas konvekciniuose žvaigždės regionuose.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature Communications.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()