Dietologė išrėžė, ką galvoja apie influencerių reklamuojamą arbatą: mielieji, jus tiesiog apgaudinėja ir lupa pinigus  (1)

Yra įvairių nuomonių, kaip mes, gydytojai dietologai, turėtume reaguoti į įvairiausią su mityba susijusią informaciją viešojoje erdvėje. Bet visgi kartais neperkalbamai pasirenkame tiesiog patylėti, nes nuoširdžiai – jaučiamės desperatiškai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Desperatiškai prieš nevaldomą srautą nekompetentingos, klaidingos ar klaidinančios informacijos. Prieš minią mitybos specialistais save besiskelbiančių asmenų, kurie prisistato žinias gilinę tūkstančiuose seminarų, kursų, paskaitų; kurie nurašinėja (nenurodydami, jog cituoja) tekstus ir pateikia juos kaip savo; kurie vieną tos pačios kompanijos pseudoliekninantį produktą karštai reklamuoja, o kitą jau kritikuoja; kurie apskritai reklamuoja savo sekėjams įvairų šlamštą ir kurie sugeba baigti dietetikos studijas kolegijoje ir tapti kvalifikuotais dietistais, bet pardavinėja organizmo valymo sultimis programas! (Tenka, tik apgailestauti, kad aukštasis mokslas visgi ne visagalis).

Bet visgi šįkart labiau ne apie juos, o apie kitą socialiniuose tinkluose aktyvią grupę – influencerius arba nuomonės formuotojus, kurie į jokias su mityba susijusias profesijas ir net pseudoprofesijas nepretenduoja.

Jie, kaip ir kai kurie mitybos specialistai, tiesiog reklamuoja viską – nuo tų pačių nanomazgočių iki sveikatai skirtų produktų. Tikrai suprantama, kad kai kurių iš jų tokia veikla yra vienintelis pajamų šaltinis ir nėra galimybių rinktis, ką reklamuoti, o su kuo visgi reikalų neturėti. Bet šįkart nustebino keli didelį autoritetą socialinėje erdvėje visose amžiaus grupėse turintys asmenys, kurie tikrai turi finansinę laisvę ir galimybę rinktis. Be to, jie yra išsilavinusios, brandžios ir, visada atrodė, tam tikrą vertybinį stuburą turinčios asmenybės. Ir nuoširdžiai nesuprantu, ar toks aklas bendradarbiavimas didelių pinigų ar žinių trūkumo rezultatas.

Pikta ir dėl to, kad kai kurie iš tų asmenų save pristato kaip socialiai atsakingus, užsiima labdaromis ir įvairiomis veiklomis nukreiptomis į jautrias asmenų grupės. Bet nepagalvoja (ar nenori pagalvoti), kad juos sekantys jauni žmonės arba žmonės susiduriantys su sveikatos problemomis, kurias žada išspręsti jų reklamuojami produktai, irgi yra informacijai jautri grupė.

Jeigu kažkas bando išsakyti pastabas, atsakymai įprasti: aš vartoti nesiūlau, tik suteikiu informaciją – jūsų teisė rinktis; jeigu sergate, pasitarkite su gydytoju; jeigu jums diagnozuotas valgymo sutrikimas, nesekite manęs. Ir ties šiuo paaiškinimu nusvyra rankos. Neseniai viena tokių socialiai hiperatsakingų asmenybių aktyviai siūlė išbandyti badavimą, o sulaukusi kritikos tiesiog rekomendavo jos paskyros neprenumeruoti. Oho! Čia tas pats, kaip alkoholikui rodyti, kalbėti ir siūlyti alkoholį, bet pasakyti jam: tu nematyk, negirdėk ir nepriimk mano pasiūlymo. Ar mes tikrai vienodai suprantame socialinę atsakomybę?

Ypač kai kalbama apie dalykus neturint tam kompetencijų, nesuvokiant realios problemos masto ir neįvertinant rizikos sveikatai bei galimų pasekmių. Taip, aš šios iki tol mane žavėjusios asmenybės nebeseku, nes šiurpai keliauja po kūną girdint tokius kliedesius iš išsilavinusio žmogaus ir nebegėda tampa svetima gėda. Bet daugybė žmonių, ypač jaunų, toliau seka ir tą informaciją sąmoningai ar ne siurbia į save. Toliau ir giliau vystomas kūno kultas, iškreiptas kūno vaizdo ir grožio suvokimas, kūno fiziologinių pokyčių ir senėjimo neigimas, iliuzija, jog egzistuoja auksinė piliulė ar stebuklingas metodas, kuris padės tai sustabdyti ar mažų mažiausiai suteiks nušvitimą.

Pastarųjų dienų srautas apie naują, bet ir eilinę detox programą ir siūlomą produktą nenustebino. Akivaizdu, kad ta kompanija rankų niekaip nenuleidžia ir sumažėjus vieno produkto paklausai greitai „sukuria“ tariamai naują. Bet iš esmės tai tas pats (...), tik kitoje rankoje. Pristatant produktus manipuliuojama teiginiais, kad mokslininkų sukurti, moksliniais tyrimais paremti, efektyvumu garsėjantys, natūralūs, unikalūs. Labai įdomus tas faktas, jog paskutinis produktas pristatomas kaip mokslininkų sukurtas, bet apie konkrečius mokslininkus neužsimenama. Ar mokslininkai ir jų universitetas sukūrę tokį stebuklą nenorėtų juo pasididžiuoti ir prisistatyti?

Aš nebesikartosiu apie tai, kad jokie maisto papildai, arbatos, programos nepadės nei organizmo detoksikuoti/ išvalyti, nei svorį sumažinti.

Mielieji, ar jūs suprantat, kad jus tiesiog apgaudinėja (norėtųsi rašyti kitą žodį, nes jis daug tikslesnis, bet tėvai skaito) ir be jokių skrupulų lupa iš jūsų pinigus? Jau ne iš vieno paciento girdėjau apgailestavimą, kad „nusipirkau tą reklamuotą produktą, bet nepadėjo“. Na, sakau, bent jau jūs kažkam padėjote.

Kai manęs viešai ar asmeniškai klausia, ką aš galvoju apie visus mitybos specialistus ir influencerius bei jų veiklą – visada atsakau, kad gyvename demokratinėje šalyje ir visi turi teisę po saule (beje, jų yra ir puikių). Turi teisę, kol tai nesukelia pavojaus žmogui ir jo sveikatai. Kai išgirstu raginimų, kad šiuo klausimu reikia kažką daryti, kažkaip spręsti – nuoširdžiai manau, kad niekas kitas, tik visuomenės švietimas gali tai sureguliuoti.

****

Kaip anksčiau „Delfi“ teigė kalbinta gydytoja dietologė E. Cikanavičiūtė, Jungtinių tautų maisto ir žemės ūkio organizacija yra apskaičiavusi, kad pasaulyje yra naudojama daugiau nei 50 tūkst. įvairių vaistinių augalų. Vertinant tokį miližinišką augalų ir juose esančių žinomų ar dar nežinomų bioaktyvių medžiagų kiekį net šiuolaikinė moksliniais tyrimais paremta medicina nėra pajėgi kol kas paaiškinti, kaip tiksliai mūsų organizmą gali veikti šie augalai ir įvairios jų kombinacijos.

Negana to, vaistinių augalų arbatose ar jų papildų sudėtyje gali būti nenurodytų cheminių medžiagų, kurios gali tapti pavojingos ne tik sveikatai, bet ir gyvybei. JAV maisto ir vaistų administracija 2007-2016 m. laikotarpiu nustatė 776 suklastotus maisto papildų preparatus, kurie buvo pozicionuojami kaip „augaliniai, natūralūs, tradiciniai“. Iš jų 317 preparatai buvo buvo skirti lieknėjimui, o dažniausiai rasta slapta medžiaga šiuose papilduose – buvo sibutraminas. Sibutraminas tai 2010 m. tiek JAV, tiek Europoje uždraustas iki tol svorio mažinimui naudotas vaistas, kurio vartojimas sietas su įvairiais sunkiais sveikatai ir gyvybei pavojingais pašaliniais reiškiniais, tokiais kaip širdies rimto sutikimai, infarktas, insultas, depresija, mintys apie savižudybę.

Ar galima tokias liekninančias arbatas gerti nuolat?

Net ir kalbant apie mums visiškai žinomus augalus ir jų arbatas gan sunku atsakyti į šį klausimą. Šiuo metu yra žinoma, kad yra augalų, kurie negali būti vartojami, jei žmogui yra taikomas gydymas specifiniais vaistais. Pavyzdžiui, greipfrutai ir bet kokie jų produktai nurodomi nevartoti tais atvejais, kai taikomas gydymas chemoterapiniais, krešėjimą veikiančiais, kraujospūdį ir cholesterolį reguliuojančiais, imunitetą moduliuojančiais, nervų sistemą veikiančiais vaistais, net antibiotikais. Greipfrutuose esančios specifinės medžiagos furanokumarinai yra metabolizuojami per tas pačias fermentų sistemas kaip ir pastarieji vaistai. Todėl greipfrutai gali susilpinti šių vaistų efektyvumą ir padidinti jų toksiškumą.

Taip pat yra žinoma, kad kai kurių augalų arbatos nerekomenduojamos nėštumo ir žindymo laikotarpiu. Pastebėta, kad kai kurių augalų arbatos gali stimuliuoti gimdos susitraukimus. Todėl siekiant nepadidinti persileidimo rizikos nėra rekomenduojamos nėštumo metu. Tokioms priskiriamos ramunėlių, kiaulpienių, anyžių, dilgėlių arbatos. Dalis arbatų nėštumo metu nerekomenduojama todėl, kad apskritai nėra žinomas jų poveikis nėščiąjai ir vaisiui.

„Šie pavyzdžiai, manau, yra puikios iliustracijos, kad žolelių arbatos ypač vartojamos nuolat ir gausiai gali daryti įtaką organizmo veiklai, bet, deja, mechanizmai nėra iki galo aiškūs ir tikslių rekomendacijų suteikti neįmanoma. Todėl tiek esant specifinėmis aplinkybėms, tiek įprastoms sąlygoms rekomenduojama vadovautis sveiku ir racionaliu protu, vartoti saikingais kiekiais net žinomos bei saugios sudėties vaistinių augalų arbatas“, – sakė E. Cikanavičiūtė.

Kokią žalą jos gali padaryti?

Yra žinių, kad galima prie jų priprasti ir vėliau organizmas nesugebės pats pasituštinti neišgėrus arbatos.

Kai kurios lieknėjimui skirtos arbatos savo sudėtyje turi senos lapų arba gali turėti ir nenurodytų vidurius laisvinančiai veikiančių cheminių medžiagų. Gausiai ir nuolat vartojant tokias arbatas gali išsivystyti „tingios storosios žarnos“ fenomenas, kai storasis žarnynas pripranta būti nuolat stimuliuojamas siekiant išsituštinti ir žmogus galiausiai tuštinasi tik vartodamas preparatus neretai vis didesnėmis dozėmis. Didžiausią pripratimo riziką sukelia senos lapų turintys preparatai, ricinos aliejus, magnio ir bisakodilio preparatai, todėl įprastoje klinikinėje praktikoje jie skiriami tik epizodiškai ir ne ilgiau nei dvi savaites.

Jokia arbata, papildas ar net registruoti vaistai skirti svorio mažinimui nemoko žmogaus besąlygiškai teisingų valgymo ir gyvenimo būdo įpročių. Sveikas svorio mažinimas – tai subalansuotos sveikatai palankios dietos ir gyvenimo būdo korekcijų ilgalaikė visuma. Esminis tikslas, jog ši priemonė taptų įprasto gyvenimo dalimi, o ne laikina priemone, kuri pagelbės epizodiškai sumažinti kūno masę. Priešingu atveju, grįžus prie iki intervencijos buvusių įpročių tikimybė, jog prarastas svoris taip pat sugrįš, itin didelė.

Parduodant įvairias arbatas, papildus ar kitokias priemones (pvz. sulčių programas), neretai žadamas ne tik lengvas, bet ir greitas svorio praradimas. Visgi reikia žinoti, jog greitas svorio mažėjimas susijęs su reikšmingu raumenų masės praradimu. Gali nutikti ir taip, kad svoris sumažės tik raumenų, bet ne riebalų sąskaita.

Žala, kuri labiausiai gąsdina gydytojus, tai galimai nenurodytų medžiagų esančių sudėtyje poveikis sveikatai ar net rizika gyvybei. Taip pat nerimą kelia ir šiuolaikiniu mokslu pagrįstos informacijos trūkumas apie augalų ir skirtingų jų kombinacijų įtaką organizmo funkcijomis, dėl ko nėra aiškių vaistinių augalų vartojimo rekomendacijų.

Negana to, sveikatai pavojų gali sukelti net elementarus skysčių vartojimas, kai jų suvartojama nepamatuotas ir itin didelis kiekis. Tad net ir per šį mechanizmą įvairios itin gausiu skysčių vartojimu peremtos programos gali sukelti reikšmingus elektrolitų pusiausvyros nukrypimus vedančius prie širdies ir kraujagyslių, nervų ir raumenų sistemos lengvesnių ar sunkensnių sutrikimų.

Visą tekstą rasite čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Evelina Cikanavičiūtė
(6)
(2)
(4)

Komentarai (1)