Kodėl astronautai kosmose neknarkia, kas tie knarkimo kambariai ir kiti įdomūs faktai apie knarkimą  ()

Daug žmonių knarkia: anot Amerikos miego apnėjos asociacijos (AMAA), vien JAV knarkia 90 mln. gyventojų. Knarkimas ir miego apnėja dažnai painiojami, kadangi garsus ir dažnas knarkimas yra pirmiausias miego sutrikimo požymis. AMAA pažymi, kad miego apnėja visuomet sukelia knarkimą, tačiau knarkimas ne visuomet sukelia miego apnėją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu ne miego apnėja, tai kodėl mes knarkiame? Mokslininkai neturi tvirto atsakymo į šį klausimą, tačiau viena hipotezė yra tai, kad mes evoliucionavome taip, jog knarktume. Dideli garsai galėjo būti mechanizmas atbaidyti maitėdas, kuomet žmonės senovėje miegodavo laukinėje gamtoje.

Garsai, kuriuos laikome knarkimu, atkeliauja iš burnos gale esančio liežuvėlio. Šiame procese taip pat dalyvauja liežuvis ir tonzilės, tačiau viską lemia burnos atpalaidavimas: kai žmogaus kūnas atsipalaiduoja, minkšti audiniai susigrūda ir trukdo orui reguliariai patekti į organizmą. Šie oro tarpai tuomet žlegteli per audinius ir taip sukelia vibraciją bei triukšmą. Visa tai gali sukelti daugybė veiksnių – nuo miego apnėjos iki antsvorio, mat pernelyg didelis riebalų kiekis aplink kaklą sveria raumenis. Knarkimą taip pat gali sukelti tam tikros miego pozos.

Ko dar nežinome apie knarkimą? Žemiau pateikiame penkis mažai kam žinomus faktus apie knarkimą.

Blogos sveikatos pranašas

2013 metais leidinyje „JAMA“ paskelbtame tyrime knarkimas pavadintas sveikatos žudiku. Kaip jau minėta, miego apnėjos pacientai garsiai knarkia, nes jų oro patekimo takai yra iš dalies užtverti, tačiau knarkimas taip pat gali kenkti širdžiai. Mokslininkai iš Henry Fordo ligoninės Detroite išsiaiškino, kad knarkimas gali būti pirmas širdies ir kraujagyslių sistemos pažeidimo ženklas.

Kalbant apie vaikus, knarkimas gali prognozuoti jų blogą elgesį. Tyrimai parodė, kad knarkiantiems vaikams dažnai išsivysto hiperaktyvumo sutrikimas, jie turi emocinių problemų, įskaitant nerimą ir depresiją. Vienas pranešimas iš Melburno Monash medicininių tyrimų instituto parodė, kad knarkimas pernelyg dažnai pažadina vaikus, o tai turi įtakos jų elgesiui ir mokymuisi.

Knarkimas kosmose mažesnis

Nacionalinis sveikatos institutas (JAV) atliko tyrimą, kurio metu paaiškėjo, kad gravitacijos trūkumas sumažina astronautų knarkimą. Skrydžių chirurgas dr. J.D.Polkas aiškina, kad, kai nėra gravitacijos, kvėpavimo takuose susiformuoja mažiau trikdžių, kliudančių orui patekti į organizmą.

J.D.Polkas sako, kad knarkimas Žemėje nutinka, kai gravitacija traukia liežuvį ir minkštuosius audinius į burnos galą. Užtvėrus kvėpavimo takus, šie audiniai ima kleksėti. Mikrogravitacijos sąlygomis liežuvis ir žandikaulis nenuslenka link gerklės, todėl kvėpavimo takai nesusiduria su kliūtimis kosmose.

Kai kurie knarkia itin garsiai

Žmogaus knarkimo garsas gali pasiekti net 92 decibelus, o tokį garsą skleidžia pneumatinis kūjis. Tačiau viena moteris knarkia dar garsiau. Chroniška knarkikė Jenny Chapman kiekvieną naktį knarkia 111,6 decibelų garsu, o tai yra net 8 decibelais didesnis garsas nei žemai skraidantis lėktuvas.

Pati moteris pasakoja, kad buvo šokiruota, sužinojusi apie savo knarkimą. Ji žinojo, kad garsiai knarkia, tačiau nežinojo, kad garsas yra toks didžiulis.

Garsus knarkimas gali prognozuoti metabolinį sindromą. Leidinyje „Sleep“ paskelbtas tyrimas parodė, kad dažnai miego metu atsirandantys simptomai gali privesti prie sindromo išsivystymo, kuris padidina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Motinos rizikuoja savo sveikata

Moterys, kurios kiekvieną savaitę knarkia po 3-4 kartus, turi didesnę tikimybę pagimdyti mažesnius kūdikius ar pagimdyti juos atliekant cezario pjūvį. Tokią išvadą padarė Mičigano sveikatos sistemos universiteto mokslininkai, atlikę tyrimą, kuriame 2014 metais dalyvavo 1673 besilaukiančių moterų. Paaiškėjo, kad 35 proc. jų reguliariai knarkia. O moterys, kurios imdavo knarkti tik nėštumo metu, turi didesnę tikimybę ateityje kentėti nuo padidėjusio kraujospūdžio ir preeklampsijos.

Mičigano universiteto miego sutrikimų centro profesorius Louise'as O'Brienas sako, kad, sugebėjus nustatyti padidėjusias rizikas nėštumo metu, tokias kaip obstrukcinė miego apnėja, galima sumažinti tikimybę, kad šios moterys pagimdys mažesnius kūdikius ar bus priverstos gimdyti per cezario pjūvį, rašo medicaldaily.com.

Knarkimo kambariai

Knarkimas poras priverčia miegoti atskiruose kambariuose. Knarkimas, skirtingas miegojimo laikas ir pagarba partnerio privatumui yra pagrindinės priežastys, dėl ko 30-40 proc. porų nusprendžia miegoti atskirai. Tačiau ar žinojote, kad kai kurios poros įsirengia knarkimo kambarius?

Teigiama, kad aktorius Tomas Cruise'as buvo įrengęs knarkimo kambarį savo buvusiai sutuoktinei Katie Holmes. Tai iš esmės – paprastas atskiras kambarys, vienokiu ar kitokiu būdu sujungtas su bendru vonios kambariu. Tačiau jis įrengtas, kad sugertų triukšmą ir sumažintų bendrą triukšmo lygį.

Kai kurios poros ieškodamos naujo namo nekilnojamojo turto brokerių prašo, kad namas turėtų būtent tokį kambarį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()