Pirmą kartą Paukščių Tako centre aptiktos molekulinės dujos - aiškėja jų išskirtinė reikšmė  ()

Mūsų Galaktika, Paukščių Takas, nėra aktyvi – centre esanti juodoji skylė dujas ryja labai lėtai, o branduolys švyti labai silpnai, lyginant su tuo, koks galėtų būti. Visgi praeityje situacija buvo kitokia, o praeities aktyvumo pėdsakai išlikę iki šių dienų. Vienas iš tokių pėdsakų yra vėjas, pučiantis nuo Galaktikos centro, nors šiuo metu nėra jį palaikyti galinčių spinduliuotės šaltinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau seniau nustatyta, kad vėją sudaro karštos bei šiltos jonizuotos ir šaltos atominės dujos. Dabar pirmą kartą jame aptiktos ir molekulinės dujos.

Molekulių signalas užfiksuotas dviejuose atominių dujų debesyse. Šie debesys, būdami tankesni už aplinkines dujas, juda lėčiau, bet vis tiek tolsta nuo centro daugiau nei 250 km/s greičiu. Abiejų debesų molekulinių dujų masės viršija 350 Saulės masių, taigi jie yra gana reikšmingi rezervuarai, kuriuose galėtų formuotis žvaigždės. Būtent tai yra svarbiausia atradimo implikacija – iš mūsų Galaktikos centro išpučiama žvaigždes formuoti galinti medžiaga. Jei tai vyksta ir kitose šiuo metu neaktyviose galaktikose, tokios tėkmės gali būti svarbi galaktikų evoliucijos komponentė, palyginama su aktyvių galaktikų tėkmėmis.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()