Besijungiančių juodųjų skylių poros: tyrimas atskleidė, kaip dažnai tai nutinka  ()

Kai susilieja dvi galaktikos, po kurio laiko susijungia ir jų centrinės supermasyvios juodosios skylės. Susiliejimas sujaukia dujas galaktikoje, tad daug šansų, kad migruojančios juodosios skylės pasigaus daug dujų ir taps aktyviais branduoliais. Kaip dažnai tai nutinka?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame tyrime bandoma atsakyti, ieškant dvigubų aktyvių branduolių daugybėje galaktikų nuotraukų.

Paėmę daugiau nei 34 tūkstančių žinomų kvazarų – labai ryškių aktyvių galaktikų – katalogą, tyrėjai aptiko 421, turintį du spinduliuotės maksimumus. Tačiau ne kiekviena tokia galaktika iš tiesų turi dvigubą aktyvų branduolį – kai kur tai yra mūsų Galaktikos žvaigždžių šviesos projekcija ar koks kitas trikdis. Detaliai išnagrinėję visus kandidatus, tyrėjai aptiko tris tikrai dvigubus aktyvius branduolius.

 

Iš viso dvigubų aktyvių branduolių žinoma nedaug, tad šis atradimas padės geriau suprasti visą jų populiaciją.

Įvertinę, kokios dalies analogiškų sistemų jie galėjo ir neaptikti dėl per mažo atstumo dangaus skliaute tarp branduolių, tyrėjai apskaičiavo, kad dvigubi branduoliai pasitaiko tik maždaug 0,3% visų kvazarų. Tai labai nedidelis procentas, rodantis, kad įsižiebti aktyviems branduoliams reikia daugiau, nei tik galaktikų susiliejimo, ir kad net po susiliejimo visai nebūtinai įsižiebia abu galaktikos branduoliai.

 

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()