Deimantinės egzoplanetos egzistuoja? Naujame tyrime teigiama, kad taip  ()

Anglis yra vienas dažniausiai pasitaikančių cheminių elementų Visatoje. Esant tinkamoms sąlygoms, anglis gali virsti deimantu – ar gali taip nutikti visos planetos mastu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame tyrime teigiama, kad taip. Tyrime nagrinėjama planetų, sudarytų daugiausiai iš karbidinių uolienų, evoliucija. Tokios planetos gali susiformuoti prie žvaigždžių, kurių sudėtyje yra daug anglies, palyginus su deguonimi. Žemas šių elementų gausos santykis, kaip Saulėje, nulemia silikatinių uolienų (sudarytų iš silicio ir deguonies) dominavimą, o aukštas – karbidinių (sudarytų iš silicio ir anglies).

 

Laboratoriniais bandymais nustatyta, kad esant aukštai (2500 laipsnių) temperatūrai bei aukštam (50 gigapaskalių, arba 500 tūkstančių atmosferų) slėgiui, silicio karbidas, sąveikaudamas su vandeniu, suformuoja smėlio bei deimanto mišinį ir išskiria vandenilio dujas.

Taigi, jauna karbidinė planeta gali tapti deimantine, kai į ją krenta vandens turinčios kometos ir asteroidai. Aišku, ji nebus visa sudaryta vien iš deimantų, tačiau reikšmingą plutos ir mantijos dalį gali sudaryti būtent šie brangakmeniai. Išsiskyręs vandenilis, o šiek tiek žemesniame slėgyje – metanas, gali iškilti į paviršių ir suformuoti atmosferą. Reakcijų metu sumažėja planetos tankis, todėl deimantinė planeta turėtų būti retesnė nei karbidinė ar silikatinė – tą būtų galima nustatyti išmatavus jos masę ir spindulį.

 

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()