2020 m. chemijos Nobelio premija – pagaliau žmogus išmoko „perrašyti gyvybės kodą“ (Video)  (8)

Pirmadienį paskelbus Nobelio fiziologijos ir medicinos, o antradienį – fizikos premijos laureatus, trečiadienį paskelbtas Nobelio apdovanojimas chemijos srityje. Už genų redagavimo įrankius šiemetine Nobelio chemijos premija apdovanotos dvi mokslininkės, iš Prancūzijos ir JAV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nobelio komiteto generalinio sekretoriaus Görano K.Hanssono žodžiais, šiemetiniai apdovanojimai įteikiami už „gyvyvbės kodo perrašymą“, o premija apdovanojamos dvi moterys: prancūzė Emmanuelle Cahrpentier ir amerikietė Jennifer A. Doudna.

Nobelio premijos paskelbimo spaudos konferencijos metu buvo užduotas klausimas, ar nebuvo dar kokių žmonių, kuriuos galima buvo įtraukti ir premijos gavėjus – į ką Nobelio komiteto atstovas Claesas Gustafssonas atsakė, kad tai yra klausimas į kurį Nobelio komitetas niekada neatsako, bet ypatingai džiaugiasi už šiemetinius laureatus - tačiau "ši tyrimų sritis yra platus laukas, ir čia sukuriama daug gero mokslo".

Vienu iš CRIOSPR/Cas9 technologijos kūrėju yra laikomas ir lietuvis Virginijus Šikšnys, už šį atradimą yra gavęs prestižinę Kavli premiją – bet nors straipsnis apie atradimą į mokslinius žurnalus buvo pateiktas ir anksčiau nei kitų mokslininkų, publikuotas buvo vėliau. Dėl šios priežasties iki šiol vis pasigirsdavo kalbų, kad V.Šikšnys irgi galėtų pretenduoti į Nobelio premiją.

 

Nobelio premija, kurią pasidalina visi laureatai, šiemet siekia 10 000 000 Švedijos kronų (kiek daugiau nei 950 000 eurų).

Praėjusiais metais chemijos Nobelio premija buvo įteikta Johnui B. Goodenoughui, Michaelui Stanley Whittinghamui ir Akirai Yoshino – už ličio baterijų sukūrimą.

1911 m. chemijos Nobelį už radioaktyvių elementų radžio ir polonio atradimą yra laimėjusi ir Marie Curie. Beje, ji buvo ir pirmoji mokslininkė, laimėjusi dvi Nobelio premijas: pirmoji jos Nobelio premija buvo įteikta 1903 m. už spontaninio (savaiminio) spinduliavimo tyrimus.

 

Iš viso dvi Nobelio premijas yra gavę vos keturi žmonės: Marie Curie, Linusas Paulingas (chemijos Nobelis už už cheminių jungčių tyrimus ir Nobelio Taikos premija už kovą prieš branduolinius ginklus), Johnas Bardeenas (abu apdovanojimai fizikos srityje, už tranzistorių sukūrimą ir matematinį superlaidumo modelį) ir Frederickas Sangeris (du Nobelio chemijos apdovanojimai už baltymų sudėties, o ypač insulino tyrimus ir už indėlį nustatant bazių sekas nukleorūgštyse).

Įprastai Nobelio premijos laureatai apdovanojami gruodžio 10 d. viešame renginyje, kur apdovanojimus guana iš Švedijos karališkosios šeimos rankų – tačiau šiemet dėl COVID-19 apdovanojimai bus transliuojami per televiziją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: