Didžiulio tyrimo išvados kelia baimę: kas penktam pasveikusiam COVID-19 pacientui per 90 dienų išsivysto psichiniai sutrikimai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

NekenciuReklamos 2020-11-13 16:05
kovidas zudo mikroflora, t.y. virusas uzuot rinkesis sveikas lasteles renkasi bakterijas (zarnyno mikroflora)?????????????????????????? gal as cia jau ir baigsiu diskusija. Cia netgi mano teiginys, kad tu visiskai nesupranti apie rasai, tau nepades susimastyti ir pakeisti mastymo "kampo". Tau tikrai truksta biologijos pagrindu suprasti virusu uzkretimo mechanizma.... p.s. ir kodel zmones tokie kaip tu yra Dunning Kruger efekto paveiktieji....man protu nesuvokiama.
Niemand 2020-11-13 16:06
Kaukės tėra viena iš taikytų priemonių. Be jų taip pat buvo ir yra kitos priemonės, socialinė distancija ir sustiprinta higiena, kuriios neabejotinai veikia... Kalbant apie medikus - efektyvumas matuojamas apsaugos lygiu (rizikos sumažėjimu) teisingai naudojant apsaugos priemones. Kalbant apie epidemiją (masinį reiškinį, kurio absoliuti dauguma dalyvių nėra medikai) - efektyvumas matuojamas vidutiniu apsaugos lygiu, t.y. kiek sumažėja rizika vidutiniam piliečiui įvertinant vidutinę apsaugos priemonių naudojimo praktiką. Kaukių efektyvumas epidemiologine prasme yra objektyviai daug mažesnis už jų efektyvumą medikams.
menten 2020-11-13 16:30
Taip, ir šiuo metu turimi įrodymai - kaukės epidemiologiškai naudingos
immortallt 2020-11-13 16:41
Jo, sustiprinta higiena... Viešajame tualete paskaičiuok, kiek iš 10 žmonių nusiplauna rankas? Anksčiau buvo 1 dabar 2? Socialinė distancija, čia kai pvz. parduotuvėje priverstas vežimą statyti už savęs, nes kitaip atsistoja taip, kad į ausį kvėpuoja? Kad ir su kauke. Neneigiu, kitos priemonės ir turi įtakos, bet nereikia sakyti, kad kaukės nepadeda. Vėl, kalbant apie bakterijų užsiveisimą kaukėje ir pan., čia problemos kaukės nešiotojo, jei jis nevala, tai jo paties reikalas. Bet net jei jis pasigaus COVID ir bus su kauke, aplinkiniam nesvarbu, kad jis sirgs stipriau, čia jo paties reikalas. Jei dramatiškesniu pavyzdžiu, jei nešiojiesi ginklą (tarkime normalu), tai visuomenei geriau, kad 1/100 ginklų su saugikliu gali blogai suveikti ir nunešti ranką šaunančiam, ar geriau visų ginklai be saugiklių, 100% patikimumu šaudo, bet vat 10/100 be saugiklio esant ginklui nušausi ko nenorėjai. Aš sakau velniop, lai neša ranką. Nes kalba eina ne apie individą, ir jo teisingą ar neteisingą nešiojimą, o ar kaukės iš viso padeda mažinti viruso plitimą ar ne. Dar paprasčiau, anksčiau jau rašiau, jei žaizda atvira ir stipriai kraujuoja, sterilus tvarstis žaizdai gerai ar ne? Manau mažai kas atsiras, kas sakys, kad kenkia. O vat ateis Pilypas iš kanapių, ištrauks iš fekalijų griovio tvarstį, užsidės jį ant atviros kraujuojančios žaizdos ir dabar rėks, kad tvarsčiai sukelia gangreną, reikia uždrausti tvarsčius. Tai kaip į tokį žiūrėsit? Nevala ir tiek.
jull 2020-11-13 16:46
Preitoj temoj nebuvo laiko tau atrasyt, atrasystiu sitoj. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32371934/ Jau kalbejom, studija rimta, randomizuota, tik apie kaukiu efektyvuma koronaviruso atveju ten nelabai verto demesio kas yra. Imtis maza, pagrindiniu statistiniu parametru nera, control grupes rezultatai is esmes tie patys kaip ir target. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32467353/ Ok, net jei nevertinam to, kad ji retrospektyvi (Kinjoj!), kad kaukiu efektyvumas tirtas kartu su kitom praktikom (distancinimas ir dezinfekcines praktikos), kaip tau atrodo, pats setupas (sergantis seimos narys) smarkiai panasus i kaukiu devejima viesose vietose? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7315794/ Soriukas, bet sitoj nera nei vieno zodzio apie kaukes, gal kazka sumaisei. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32931726/ Su sita problemos tos pacios, kaip ir su pries tai mineta kinu. Vistik as laikyciau, kad joje yra vienas finding kaukiu naudai: kaukes devintys yra labiau linke laikytis social distancing. T.y, galetume sakyt, kad kaukes kaip "raudonos veliavytes" fukcija galbut yra pagrista, tik reiketu patikimesniu ir daugiau studiju. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32737790/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32897661/ Eeehhhhmmm... kas tau asocijuojasi su anglisku zodziu "perspective" mokslines literaturos remuose? pamastymas? rasinelis? spekuliacija? Cia nera jokiu duomenu ir neturi but, tokia "perspective" zanro paskirtis, pateikt savo nuomone. Vnz., as sakyciau, kad kaukes kaip "raudonos veliavytes" fukcija galetu but pateisinama ir nors nezinau visuomenes sveikatos specialistu virtuves, itariu, kad kaukes viesose vietose gal niekada ir nebuvo skirtos niekam kitam. Patys pagalvokit: devejimo praktiku kontroliuot neimanoma, nei efektyvumas nei saveika su kitom priemonem nezinomi, tai ir pagristai tiketis is tokios priemones nera ko.
Niemand 2020-11-13 17:13
Aš esu toks pilietis, kuriam sunku užsidėti kaukę, bet distancijos laikausi Barzda, rūkau, alergija medicininiam impregnantui, neprisiruošiu nusipirkti respiratoriaus (nežinau kur gauti, kolegos senai žadėjo suorganizuoti, bet taip ir nesuorganizavo) ir šiaip absoliučiai išsiblaškęs visais ūkiškais klausimais. Net jei matyčiau tame žaidime prasmę, man būtų labai sunku "žaisti pagal taisykles".
DarkNRG 2020-11-13 17:17
Daugumoj saliu, siuo metu stebimas gripo susirgimu sumazejimas, nes dalis ju tiesiog tenka Covidui. Dalis zmoniu, kurie butu numire nuo gripo, mirsta nuo Covido. Jiems gripas net nediagnozuojamas. Zmones dabar tiesiog daugiau saugos, senoliai daugiau namie buna, zmones atstumo laikos, 2 karantinai.. ir t.t. Cia daugiau del visu saugojimosi priemoniu kartu, nei vien del kaukiu. Nesakau, kad kaukes visai yra 0. Mazose uzdarose patalpose kur daug zmoniu buna, as suprantu. Transportas pvz. Bet kai tau liepia jas tasyt gatvese, parkuose, tai gal baikit juokus.
menten 2020-11-13 17:26
filosofuot galima ilgai, dėl to ir ieškome įrodymų, kurie pagrįstų efektyvumą arba ne. Kai kas čia sako, kad "kaukės labai žalingos" - bet jie jokių straipsnių nepateikia savo nuomonei pagrįsti - nei su maža imtimi, nei statistikškai nepatikimų, nei su kitokiais metodologiniais trūkumais. O dabar surinkti įrodymai liudija, kad kaukės efektyvios, jei turi informacijos, kad kenkia - visada galima pasidalinti
menten 2020-11-13 17:28
Niemand, pats visada prašai kliautis statistika, o ne pavieniais pavyzdžiais o dabar remiesi tik savo asmeniniu pavyzdžiu. Na, manau, kad piliečiai (statistinė dauguma) nenorintys nešioti kaukės, taip pat nesilaikys atstumo ir higienos - bet įrodymų aišku neturiu, čia gal kokią apklausą reiktų daryti
menten 2020-11-13 17:33
poveikis - kad nebūtų spekuliacijų - čia nuo atstumo ar rankų plovimo. Dėl parkų pritariu - ir epidemiologai sako, kad tai turi menką naudą arba neturi išvis
immortallt 2020-11-13 18:36
Apklausos čia kaip tame anekdote: Draugė pasakoja draugei, sako "va nusipirkau raudonus aukštakulnius su 8 cm kulniuku, arba kaip vyrai pasakytų 12-14 cm". Visi meluose ir sakys, kad daro taip kaip reikia, ne kaip iš tikrųjų.
NekenciuReklamos 2020-11-14 20:31
visa sita situacija 2020taisiais mane apskritai vercia susimastyti, kodel zmones, kurie tiki technologijomis (kaip bebutu, kad registruotumeisi technologijos.lt reikia turet bent kazkiek dedukciniu ir edukaciniu gebejimu) pandemijos metu sugeba rasyti tokias "nesamones", kaip kad kaukes neveikia, covid19 nesukelia neurologiniu pazeidimu, istorija/geologija suklastotos (na cia is kitu technologijos.lt temu istraukiau) ir dar ginti savo nuomone, netgi pateikus akivaizdzius yrodymus, kad jie klysta... Zinau tik tiek, po 2020, jeigu kada bus "zombiu apokalipse", labiausiai bijosiu pusiau apsisvietusiu zmoniu, NE neissilavinusiu/pusdurniu/fanatiku. Kaip bebutu - gyveni ir mokaisi.
Manobataibuvo2 2020-11-16 21:16
O kokia kaina jau bus nebe pigi? Žlugę įmonės? Žmonės be pajamų, depresijose, savižudybėse, sugriuvę šeimos? Būriai bedarbių priklausomi nuo valdžios malonės pašalpų forma? Praskolintos valstybės? Vardinti toliau?
Manobataibuvo2 2020-11-16 21:19
Tu ir taip visko bijai, tai viena baime daugiau ar mažiau didelio efekto tavo likimui neturės. Taip , kad gali nebijoti Beje, ar čia ne tas Kriugerio efektas?
Niemand 2020-11-17 01:07
pažiūrėjau savo pliusus/minusus, ir linksma, ir liūdna, vieni pliusuoja, nors, neturi žalio supratimo apie biologiją/mediciną ir nesupranta, ką aš rašau, kiti minusuoja dėl lygiai tos pačios priežasties
Manobataibuvo2 2020-11-17 07:57
Kokią išvadą galima iš to padaryti?
Manobataibuvo2 2020-11-17 08:23
Praplėskim tavo teorijos taikymo sritį: girtiems vairuotojams atimama teisė vairuoti, nes jie pavojingi/potencialiai pavojingi aplinkiniams. Bet mes nežinome kas vairuoja/gali vairuoti girtas, kol nepagautas/nepatikrintas. Tai uždrauskime vairuoti visiems, nes keli procentai kartais važinėja girti ir gali ką nors nutrenkti. Taip pat žmonės kartais ką nors apiplėšia ar nužudo, ar paima kyšį ir sėda į kaliūzę. Gal tada visus profilaktiškai? Nekvepia diktatūra? Su tokia LOGIKA, gali pasirinkti gali kokią nori priežastį ir iš jos išrutulioti pateisinimus, kodėl įvedami kokie nors apribojimai/didesnė kontrolė. Istorija (netgi labai nesena, kurią dar patys atsimename) žino daug pavyzdžių, kai buvo vykdomas teroras dėl "visuotinio gėrio". Būtent tai dabar ir vyksta.
Manobataibuvo2 2020-11-17 08:26
Tai gal tu ir toliau dėvėk tą kaukę, kodėl jei tau ji taip veikia, tai nori, kad ir kiti ją nešiotų? gal kitiems ji veikia atvirkščiai?
Manobataibuvo2 2020-11-17 08:37
Užtai labai gerai tinka kaip psichologinio auklėjimo/laužymo priemonė - gryna mąstymo vergų kalvė...
conjurer 2020-11-18 04:08
Koks botas save vadintų botu, jei norėtų apsimesti žmogum?