Ar dėvint kaukę ima trūkti deguonies? Medikas pademonstravo asmeniniu pavyzdžiu  (16)

Vienas iš kaukių priešininkų argumentų – jos esą trukdo laisvai kvėpuoti, dėvėtojas esą nepakankamai gauna deguonies. Tuo mėgsta bandyti pasiteisinti ir sportuojantys karantino metu – esą prie didesnio krūvio kaukė trukdo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau intensyvios terapijos terapijos gydytojas iš Didžiosios Britanijos Tomas Lawtonas neseniai paneigė šią teoriją asmeniniu eksperimentu – dėvėdamas kaukę, nubėgo beveik maratonui prilygstantį atstumą.

„Dirbu intensyvioje terapijoje, suprantu žmogaus fiziologiją, todėl žinojau, kad tokie mitai yra netiesa“, – „CTV News“ sakė jis.

Vyras išsikėlė tikslą: nubėgti 35 kilometrus aplink Bredfordo miestą, kuriame pats gyvena, dėvint kaukę ir sekant deguonies kiekį organizme.

„Pagalvojau – kaip galėčiau tai įrodyti? Kaip galėčiau nuraminti žmones, kurie visai norėtų dėvėti kaukes, bet prisibijo?“, – pasakoja vyras.

 

T.Lawtonas stebėjo deguonies kiekį viso jo bėgimo metu, naudodamas pulsoksimetrą – kad galėtų stebėti faktinius duomenis, kaip kaukė paveikė jo kvėpavimą. Bėgimo metu jis kas pusvalandį tikrino deguonies kiekį. Bet kokie rodmenys virš 95 proc. Buvo traktuojami normaliu deguonies lygiu.

 

„Visą laiką [rodmenys] buvo nuo 98 iki 99, visiškai normalus deguonies kiekis“, – praneša bėgikas. Tai reiškia, kad per visą bėgimą jis neturėjo jokių problemų dėl deguonies.

Nors jis pripažįsta, kad kaukę bėgant dėvėti buvo nepatogu – ypač po to, kai ji tapo prakaituota – tačiau T.Lawtonas tikina, kad dėvint kaukę deguonies lygis kraujyje niekaip nesumažėja, nesvarbu kokia veikla užsiimama.

 

 

„Kaukė tikrai nėra malonu, ir suprantu žmones, kuriems nepatinka jas dėvėti – tačiau tai yra vienas iš dalykų, kuris mums padeda“, – sako medikas.

Tokius pačius rezultatus rodo ir kitas, šįkart JAV atliktas tyrimas. Kaip Lrytas.lt rašė anksčiau, deguonies įsisavinimas buvo tiriamas ir sveikiems žmonėms, ir karo veteranams, turintiems osbstrukcines plaučių ligas. Tyrimas parodė, kad nė vienoje tiriamųjų grupėje nebuvo užfiksuotas sumažėjęs deguonies kiekis.

Parengta pagal „CTV News“, ir „EurekaAlert!“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(21)
(-6)

Komentarai (16)