Paukščių Takas prarijo dar vieną galaktiką? Atrastas dvigubai didesnio susiliejimo pėdsakas  ()

Pastaraisiais metais ėmė aiškėti Paukščių Tako susiliejimų istorija. Mūsų Galaktika, kaip ir kitos, per gyvenimą patyrė ne vieną susiliejimą; tiksliau sakant, ji suvalgė ne vieną palydovinę galaktiką. Iki šiol didžiausias žinomas susiliejimas buvo su galaktika, vadinama Gaia-Enceladu, nutikęs maždaug prieš 10 milijardų metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar atrastas kitas, panašaus amžiaus, bet dvigubai didesnio susiliejimo pėdsakas. Tai yra grupė žvaigždžių centrinėje Paukščių Tako halo dalyje, kurių cheminė sudėtis ir judėjimo greičiai labai skiriasi nuo aplinkinių.

Nors žvaigždės toli gražu nėra arti vienos kitų, o pasklidusios keturių kiloparsekų spindulio regione, jų savybės leidžia identifikuoti panašumą ir bendrą kilmę. Tikėtina kilmė atsiskleidžia išnagrinėjus į Paukščių Taką panašių galaktikų evoliuciją skaitmeniniuose modeliuose.

Palikti stebimą žvaigždžių populiaciją galėjo praryta palydovė, kurios pradinė žvaigždžių masė buvo apie 500 milijonų Saulės masių – dvigubai daugiau, nei Gaia-Encelado. Šią hipotetinę praeities palydovę tyrėjai praminė Herakliu. Dabartinės Heraklio paliktos žvaigždės sudaro apie trečdalį visų centrinėje halo dalyje esančių žvaigždžių, taigi šis įvykis buvo tikrai reikšmingas Paukščių Tako evoliucijai.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()