Neįprastai aktyvi galaktika: žvaigždės čia taip greitai formuojasi kaip nei vienoje kitoje panašios masės galaktikoje tokiu atstumu nuo mūsų  ()

Kiekviena galaktika kelis procentus gyvavimo laiko praleidžia aktyvioje būsenoje – tuo metu į jos centrinę supermasyvią juodąją skylę sparčiai krenta dujos, o jų šviesa nustelbia visos galaktikos žvaigždžių spinduliuotę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aktyvumas dažnai galaktikose sukuria tėkmes, kurios išstumia lauk dujas ir sulėtina ar sustabdo žvaigždžių formavimosi procesą. Bet tėkmių susiformavimas ir poveikis galaktikai užtrunka, tad kai kuriose aktyviose galaktikose turėtume matyti ir daug šaltų dujų, dar formuojančių žvaigždes.

Pastaraisiais metais aptikta keletas tokių „šaltų kvazarų“, o naujame tyrime pristatomi detaliausi tokios galaktikos stebėjimai.

 

Galaktika CQ 4479, esanti pusantro gigaparseko atstumu, žvaigždes formuoja maždaug šimto Saulės masių per metus sparta – apie dešimt kartų sparčiau, nei kitos panašios masės galaktikos tokiu atstumu nuo mūsų. Būtent sparti žvaigždėdara ir atkreipė tyrėjų dėmesį. Nagrinėdami galaktiką detaliau, jie atrado centre egzistuojant aktyvų branduolį.

 

Stebėjimai taip pat atskleidė iš branduolio kelių šimtų kilometrų per sekundę greičiu plintančią tėkmę. Kol kas nežinia, kiek ji nutolusi nuo centro, bet akivaizdu, kad reikšmingos įtakos žvaigždes formuojančioms dujoms ji dar nepadarė. Tad CQ 4479 greičiausiai aktyvia tapo palyginus neseniai.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()