Visa tiesa apie vakcinas nuo COVID-19: išvardijo, kam skubėti skiepytis nereikėtų  ()

„Pfizer/BioNTech“ sukurta vakcina amerikiečių priežiūros institucijų pripažinta saugia visiems – net ir pažeidžiamiausiems garbaus amžiaus asmenims, skelbia CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis JAV Maisto ir vaistų administracijos skubos tvarka suteiktu leidimu naudoti minėtąją vakciną, ja skiepyti galima visus vyresnius nei 16 metų žmones. Imunizacijos praktikų patariamojo komiteto rekomendacija taip pat skelbia, kad skiepas saugus kone visiems.

Viena sveikatos priežiūros sistemos darbuotoja iš Aliaskos, niekada nepatyrusi alerginės reakcijos į jokius skiepus, po COVID-19 vakcinos injekcijos antradienį patyrė gana ryškų šalutinį poveikį, tačiau sveikatos ekspertai teigia, kad tokie atvejai itin reti.

„Remiantis duomenimis, su kuriais turėjome progą susipažinti, šios vakcinos labai gerai toleruojamos“, – sako „Allergy & Asthma Network“ alergologė ir viena iš vakcinos bandymų vertintojų Purvi Parikh.

„Susidūrėme su gyvybei pavojinga pandemija. Neturime, kaip apsiginti. Dauguma žmonių turėtų būtinai pasiskiepyti, tik labai retais atvejais galima būtų ginčytis, kad kažkam galbūt būtų geriau nesiskiepyti“, – teigia ekspertė.

Štai ką jau žinome apie tuos, kas turėtų, o kas neturėtų skiepytis nuo COVID-19.

Vakcinai alergiški žmonės

Federalinė JAV maisto ir vaistų administracija į kategoriją tų, kuriems nevertėtų skiepytis, įtraukė tik vieną grupę – tuos, kurie yra patyrę sunkią alerginę reakciją į nors vieną iš „Pfizer/BioNTech“ vakcinos sudedamųjų dalių.

Perspėjime ant vakcinos etiketės priduriama, kad medicinos įstaigos privalo pasirūpinti sprendimais, kaip prireikus skubiai suvaldyti alergines reakcijas.

 

Du sveikatos priežiūros darbuotojai iš Jungtinės Karalystės, praeityje patyrę alerginių reakcijų į skiepus, kelioms minutės po vakcinos nuo COVID-19 injekcijos pajuto šalutinį poveikį. Abu darbuotojai atsigavo ir jaučiasi puikiai, skelbia „National Health System England“.

Jungtinėje Karalystėje kol kas asmenys, dėl skiepų patyrę alerginių reakcijų, nuo COVID-19 nevakcinuojami. Jungtinėse Valstijoje Ligų kontrolės ir prevencijos centrai teigia, kad tokių problemų seniau patyrę asmenys gali gauti vakciną nuo COVID-19. Tik tokie pacientai turi gauti visą reikiamą informaciją apie galimas rizikas. P. Parikh teigimu, jiems taip pat patariama, nors ir neprivaloma, pasitarti su savo gydytoju.

„Gydytojas turi pasidomėti jūsų sveikatos istorija ir įvertinti, ar yra alerginės reakcijos rizika, ar ne. Tokio vertinimo prireikia labai nedideliam skaičiui žmonių, labai nedideliam“, – teigia ekspertė.

Pacientai, kuriems seniau skiepai sukėlė alerginę reakciją, turėtų po vakcinavimo būti bent pusvalandį stebimi, nurodoma Federalinės maisto ir vaistų administracijos gairėse. Tuos, kurie alerginių reakcijų istorijos neturi, pakanka stebėti penkiolika minučių.

Kitų alergijų turintys žmonės

Kitų alergijų turintys žmonės, pavyzdžiui, alergiški maistui ar grybeliui, problemų dėl COVID-19 vakcinos turėtų neturėti.

„Atlikdami klinikinius bandymus, mes įtraukėme ir alergiškus žmones, net ir asmenis, turinčius labai stiprių alergijų vieniems ar kitiems maisto produktams. Neįtraukėme tik tų, kuriems tuo metu buvo pasireiškusi alerginė reakcija. Taigi, buvo tūkstančiai alergiškų žmonių, ir vakcina jiems nesukėlė jokių problemų“, – sako P. Parikh.

Besilaukiančios ir maitinančios moterys

 

Kadangi kol kas nėra duomenų dėl vakcinos nuo COVID-19 saugumo besilaukiančioms moterims, tik jos pačios gali nuspręsti, ar nori skiepytis, sako Federalinės maisto ir vaistų administracijos Biologinių vertinimų ir tyrimų centro vadovas, mokslų daktaras Peteris Marksas.

„Besilaukiančiai moteriai susirgti COVID-19 nėra gerai, taigi gali atsirasti norinčių pasiskiepyti, tačiau ir to tvirtai rekomenduoti mes negalime. Šiuo atveju sprendimą priima tik pats žmogus“, – per spaudos konferenciją sakė P. Marksas.

„Pfizer“ klinikiniuose tyrimuose besilaukiančių moterų nedalyvavo, tačiau 23 savanorės pastojo tyrimų laikotarpiu. Jokių nesklandumų nekilo. „Pfizer/BioNTech“ teigia, kad minėtąsias moteris stebės ir toliau.

Remiantis stebėjimų duomenimis, absoliuti rizika besilaukiančioms moterims įvardijama kaip menka. Kadangi mRNR vakcinose gyvo viruso nėra, jos organizme greitai skyla ir į ląstelės branduolį nepatenka. Genetinių pokyčių tokia vakcina nesukelia.

Amerikos akušerių ir ginekologų asociacija pabrėžia, kad „atimti vakcinos iš besilaukiančių moterų, atitinkančių vakcinavimo kriterijus, nevertėtų“.

Klinikiniuose tyrimuose maitinančios moterys nedalyvavo, tačiau mRNR vakcinos, anot ekspertų, neturėtų kelti rizikos maitinamam kūdikiui, tad minėtoji asociacija mano, kad vakcina turėtų būti siūloma ir žindančioms moterims.

Vyresnio amžiaus ir gretutinių ligų turintys žmonės

 

Gretutinių ligų turintys ir vyresnio mažiaus žmonės turėtų būti skiepijami nuo COVID-19.

„Pfizer“ vakcinos bandymų paskutiniame etape nustatyta, kad gretutinių ligų turinčių asmenų vakcinavimas toks pats veiksmingas kaip ir sveikų asmenų. Vyresnio amžiaus žmonės, dalyvavę vakcinos bandymuose, patyrė mažiau ir švelnesnių šalutinių poveikių, teigiama bendrovės išplatintame pareiškime.

Asmenys, kuriems slopinama imuninė sistema

Ši vakcina tinkama ir asmenims, kuriems dėl vienos ar kitos ligos slopinamas imuninės sistemos atsakas (pavyzdžiui, onkologinėmis ligomis sergantiems asmenims). Anot Federalinės maisto ir vaistų administracijos, tai turėtų būti paties žmogaus sprendimas.

„Pfizer“ vakcinos klinikiniuose bandymuose dalyvavo ŽIV infekciją nešiojantys asmenys su slopinama imunine sistema, tačiau specifinių duomenų apie šių asmenų situaciją nėra, tad nevrtėtų daryti išvadų dėl šios vakcinos saugumo minėtiems pacientams.

„Kalbant apie besilaukiančias moteris ir asmenis, kurių imuninė sistema slopinama, laba svarbu kiekvieną atvejį vertinti individualiai“, – vertina P. Marksas.

Žmonės, sergantys ar sirgę COVID-19

Vėlyvieji klinikiniai duomenys leidžia daryti išvadą, kad vakcina saugi ir padeda žmonėms, jau kartą persirgusiems COVID-19, neužsikrėsti dar kartą. Šis teiginys galioja nepriklausomai nuo to, kaip sunkiai konkretus asmuo persirgo naujuoju koronavirusu.

 

Asmuo, šiuo metu sergantis COVID-19, turėtų palaukti, kol pasveiks, ir tik tada skiepytis. Jokių rekomendacijų, kada persirgus galima skiepytis, nėra.

Žmonės, gydęsi COVID-19 antikūnais

Nėra saugumo duomenų apie žmones, kurie buvo gydomi antikūnų terapija arba pasveikusių asmenų plazma, ir vakciną.

Kadangi pakartotinai užsikrėsti naujuoju koronavirusu per 90 dienų nuo pirminio užsikrėtimo praktiškai neįmanoma, JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai rekomenduoja persirgusiam asmeniui prieš skiepijantis palaukti bent tris mėnesius.

Taip pat nėra duomenų, kad vakcina gali apsaugoti asmenį, kuris neseniai turėjo sąlytį su užkratu. Žmonės nuo viruso apsaugoti tik tuo atveju, jeigu jau praėjo viena ar dvi savaitės po antrosios vakcinos.

Paaugliai

16-17 metų paaugliai gali būti skiepijami tais atvejais, jeigu gavo suaugusio asmens sutikimą.

„Pfizer“ vakcinos bandymuose dalyvavo 153 šešiolikos ir septyniolikos metų paaugliai, pirminė duomenų analizė atskleidė, jog jokių nuogąstavimų dėl vakcinos saugumo nėra.

Detalesnės informacijos, kaip ši amžiaus grupė reagavo į vakciną, labai mažai, tačiau JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai teigia, kad „nėra jokių biologiškai pagrįstų priežasčių abejoti, jog vakcina aštuoniolikos neturintiems asmenims kelia kažkokį pavojų“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()