Vis daugiau vyresnių žmonių rūko kanapes ir gydytojai nežino, ką apie tai manyti  ()

Mokslininkai pastebi, kad kanapių vartojimas tarp vyresnių nei 65 metų amžiaus žmonių pastaraisiais metais stipriai išaugo. Ją dar labiau didina COVID-19 pandemija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai JAV jau kurį laiką pastebi, kad vis daugiau vyresnių žmonių rūko kanapes. Per 2015-2018 metų periodą kanapių vartojimas tarp vyresnių nei 65 metai žmonių išaugo net 75 %. Tiesa, šis skaičius atrodo kiek perdėtai sensacingai, nes kanapių vartotojų skaičius tiesiog išaugo nuo 2,4 iki 4,2 %. Tačiau 2019 metais jis jau pasiekė visus 5 % ir toliau auga. Mokslininkai neabejoja, kad per COVID-19 karantino laikotarpį vyresnių kanapių mėgėjų skaičius tik dar labiau padidėjo.

Vyresni žmonės kanapes naudoja dėl įvairių priežasčių. Pavyzdžiui, 69 metų Harryis B. Lebowitzas teigia, kad marihuana jam padeda susitvarkyti su nugaros skausmu, nerimu ir miego apnėja. Jis teigia, kad COVID-19 jam sukėlė daugiau nerimo, kurį reikėjo malšinti su tirštesniu kanapių dūmu. JAV Nacionalinė kanapių pramonės asociacija teigia, kad 2020 metais kanapių vartojimas išaugo 20 %.

 

Pandemijos laikotarpis yra susijęs su stipriu nerimu, baimėmis, nemiga. Kanapės, kaip teigia jų vartotojai ir kai kurie moksliniai tyrimai, gali padėti nurimti, geriau miegoti ir sumažinti skausmą. Tačiau kai kurie gydytojai yra sunerimę dėl išaugusio vyresnių kanapių mėgėjų skaičiaus.

Kodėl gydytojai nerimauja? Nes nėra tyrimų, įrodančių, kad kanapės nekenkia patiems vyriausiems žmonėms. Kaip jos veikia jų širdis, miegą ir protą? Nepakankama duomenų, kad būtų galima užtikrintai atsakyti į šį klausimą. Be to, žmonės gali perdėtai pasikliauti kanapių poveikiu ir pamiršti vartoti įprastus vaistus - tai gali būti dar didesnė problema.

 

Bet gal tai yra ne senolių, o mokslininkų problema? Reikalingos rekomendacijos, apibrėžiančios sveiką ir saugų kanapių vartojimą, kad žmonės žinotų, ko galima tikėtis ir ko kanapės padaryti negali. Kitaip tariant, šis straipsnis baigsis taip kaip ir tūkstančiai kitų rašinių apie mokslą - reikia išsamesnių tyrimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()