Rusija sukūrė visiškai unikalią COVID-19 vakciną - žmonėms netinka, bet tai gali užkirsti kelią viruso mutacijoms  (3)

Rusija irgi gamina COVID-19 vakcinas, nemažai jų eksportuojama ir į Europą. „Sputnik V“ vardu žymima vakcina, kaip teigiama, yra efektyvi. Tačiau Rusija ką tik pristatė dar vieną COVID-19 vakciną, kurios gamyba gali prasidėti jau kitą mėnesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Carnivak-Cov“ vakcina, kaip ji dabar vadinama, nėra skirta žmonėms. Tai - COVID-19 vakcina šunims, katėms, lapėms, audinėms ir kitiems gyvūnams. Pasirodo, šios vakcinos klinikiniai bandymai prasidėjo dar praėjusių metų spalį. Galima pajuokauti, kad žmonėms skirtų vakcinų bandymai šiuo požiūriu yra paprastesni, nes juos pakanka išbandyti su žmonėmis. Rusiška „Carnivak-Cov“ vakcina turėjo būti išbandyta su keliomis skirtingomis gyvūnų rūšimis.

Antikūniai buvo aptinkami 100 % paskiepytų gyvūnų. Žinoma, tai nereiškia, kad „Carnivak-Cov“ suteikia absoliučią apsaugą, tačiau ji stipriai sumažina užsikrėtimo tikimybę. Kiek laiko ši apsauga išlieka dar aiškinamasi, bet bent jau 6 mėnesius, kaip teigia šios vakcinos kūrėjai.

 

Jei „Carnivak-Cov“ gamyba iš tikrųjų bus pradėta, tai bus pirmoji ir kol kas vienintelė COVID-19 vakcina, sukurta specialiai gyvūnams, kaip teigiama TASS pranešime. O skiepyti gyvūnus iš tikrųjų bus labai svarbu.

Vakcinų - tiek skirtų žmonėms, tiek leidžiamų gyvūnams - užduotis yra nutraukyti viruso plitimo kelius. Jei bus paskiepyta didelė žmonių dalis, SARS-CoV-2 viruso plitimo keliai stipriai susitrauks ir liga turėtų išnykti. Ar bent jau stipriai atsitraukti. Be to, vakcinos sumažina sunkių simptomų riziką, todėl net užsikrėtus COVID-19 ši liga nesukelia didesnio pavojaus gyvybei.

 

Tačiau gyvūnams skirta COVID-19 vakcina turi ir kitą užduotį. Ji ne tik turėtų apsaugoti gyvūnus, bet ir sumažinti viruso mutavimo galimybes. Jei koronavirusai ir toliau plis tarp gyvūnų, tik laiko klausimas, kada atsiras mutacija, kuri ir vėl bus labai pavojinga žmonėms. Gali būti, kad nuo jos nesaugos ir dabar naudojamos vakcinos.

„Medical Xpress“ skelbia, kad „Carnivak-Cov“ vakcina jau domisi gyvūnų veisimo centrai, kuriems ligų protrūkiai yra labai pavojingi, ypač pandemijos laikotarpiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai (3)