Katė baigia išgalabyti visus sodo paukščius? Mokslininkai rado sprendimą, kaip nuslopinti žudikiškus instinktus: neprireiks nei sterilizacijos, nei augintinio laisvės ribojimo  ()

Jeigu auginate katę, tikrai atpažįstate tą laukinį žvilgsnį ir koncentraciją savo augintinio veide, kai šis medžioja. Naujas tyrimas atskleidžia, kaip galite sustabdyti savo katę nuo žalos darymo biologinei įvairovei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekseterio universiteto mokslininkų atliktas tyrimas atskleidžia, jog yra du pagrindiniai metodai, kuriuos kačių savininkai gali naudoti, kad šios mažiau medžiotų: žaiskite su jomis kasdien ir maitinkite jas baltymais praturtintu maistu.

Tyrimas parodė, kad maitinant kates baltymais praturtintu maistu, 36 proc. sumažėjo grobio, kurį jos parsinešė namo, skaičius. Tuo tarpu kasdien žaidžiant su šeimininku nuo penkių iki dešimties minučių, grobis sumažėjo 25 proc.

„Šis projektas suteikia mums, kačių savininkams, alternatyvų, kurios yra paprastos ir veiksmingos bei lengvai pritaikomos“, – teigia dr. Adamas Groganas, RSPCA laukinės gamtos vadovas.

Tyrimas, pagrįstas 12 savaičių trukmės 355 kačių bandymu 219 namų ūkių pietvakarių Anglijoje, taip pat parodė, kad kačių antkaklių varpeliai neturėjo jokio pastebimo poveikio medžioklei.

Kaip pažymima Ekseterio universiteto pranešime spaudai, natūralių metodų paieška kačių medžioklei sumažinti yra labai reikšminga.

Paprastos alternatyvos vs. tradiciniai metodai

 

Tradiciniai medžioklės mažinimo metodai, pavyzdžiui, kačių sterilizavimas, dažnai yra prieštaringi ir kačių savininkai juos laiko nepriimtinais.

„Ankstesni šios srities tyrimai buvo sutelkti į kačių medžioklės slopinimą, laikant jas namuose arba pritaikant antkaklius, prietaisus ir atgrasymo priemones“, – sakė profesorius Robbie McDonaldasEkseterio aplinkos ir tvarumo instituto.

„Nors kačių laikymas uždarose patalpose yra vienintelis tikras būdas užkirsti kelią medžioklei, kai kurie šeimininkai nerimauja dėl pasekmių, susijusių su jų kačių galimybės išeiti į lauką ribojimu.

„Mūsų tyrimas rodo, kad taikydami visiškai neinvazinius, nevaržančius metodus, šeimininkai gali pakeisti tai, ką nori daryti pačios katės.

„Žaisdami su katėmis ir keisdami jų mitybą, kačių šeimininkai gali sumažinti daromą poveikį laukinei gamtai neribodami augintinių laisvės.

 

Mokslininkai teigia, kad maitinant katę baltymais, gautais iš augalinių šaltinių, pavyzdžiui, iš sojų, naminėms katėms gali imti trūkti mikroelementų, skatinančių medžioklės instinktą.

Kitas neseniai atliktas kačių tyrimas gilinosi į katžolės suaktyvintas nervų sistemas, o tai rodo, kad augalas suaktyvina panašius nervinius kelius, kaip ir heroinas bei morfinas žmonėms.

Kitas kačių medžioklės tyrimo žingsnis yra išsiaiškinti, ar galima tiksliai nustatyti konkretų mikroelementą. Jei mokslininkams pavyks tai padaryti, jie galės pridėti tą mikroelementą į kačių maistą, kad sumažintų kačių medžioklę.

Mokslininkai taip pat planuoja ištirti, ar skirtingi žaidimo stiliai turi skirtingą poveikį – pavyzdžiui, nužudymo imitacija (žaislinės pelės) gali sumažinti katės norą medžioti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(4)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: