Tai tikri murkiantys žudikai, kuriuos daugelis turime namuose: ar žinote, ką jie veikia jums nematant?  ()

Daugelis turbūt yra girdėję, kad laukinės katės yra didžiulė laukinės gamtos problema – pavyzdžiui, Australijoje laukinės katės bendrai žudo daugiau nei tris milijardus gyvūnų per metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 1788 m. katės suvaidino pagrindinį vaidmenį daugumoje iš 34 Australijos žinduolių rūšių išnykime, ir dabar yra didžiausias pavojus dar mažiausiai 123 kitų gresiančių išnykti vietinių rūšių.

Tačiau naminės katės taip pat naikina gyvūnų populiacijas. Nauja mokslininkų analizė apima 66 skirtingų tyrimų apie namines kates rezultatus, kuriais buvo siekiama įvertinti Australijos naminių kačių populiacijos poveikį šalies laukinei gamtai.

Ir rezultatai yra pribloškiantys. Vidutiniškai kiekviena klajojanti katė per metus žudo 186 roplius, paukščius ir žinduolius. Australijos atveju, tai yra nuo 440 iki 8 100 gyvūnų kvadratiniame kilometre per metus plote, kuriame gyvena naminės katės.

Jei turite katę ir norite apsaugoti laukinę gamtą, turėtumėte ją laikyti tik namų viduje. Australijos statistika teigia, kad taip elgiasi tik 29 proc. kačių savininkų, o likęs 71 procentas (arba 2,7 mln.) visų naminių kačių paliekamos klaidžioti ir medžioti laisvai.

Be to, jūsų augintinė gali išeiti jums nežinant. Adelaidėje atlikto tyrimo metu nustatyta, kad iš 177 kačių, kurių savininkai manė, kad naktį jų katės praleidžia namuose, 69 (39 proc.) buvo patraukusios ieškoti naktinių nuotykių.

Šiek tiek daugiau nei ketvirtadalis Australijos namų ūkių (27 proc.) laiko namines kates, o maždaug pusė kates laikančių namų ūkių turi dvi ar daugiau kačių.

Daugelis savininkų tiki, kad jų gyvūnai nemedžioja, nes niekada nepamato gyvūnų nužudymo pėdsakų. Tačiau tyrimais, kuriuose katės buvo su stebėtos pasitelkiant apykakles, o taip pat ištyrus kačių išmatas nustatyta, kad daugelis naminių kačių žudo gyvūnus nenešdamos jų namo. Vidutiniškai naminės katės namo atneša tik 15 procentų savo grobio.

Bendrai sudėjus, naminės katės per metus Australijoje užmuša 390 milijonų gyvūnų.

Tai, kad tinkama dieta, t.y. katės šėrimas mėsa, užkirs kelią medžioklei, yra mitas: katės medžioja net ir nebūdamos alkanos.

Įvairūs prietaisai – tokie kaip varpeliai ant apykaklių – pardavinėjami reklamuojant kaip užkertantys kelią medžioklei. Nors kai kurie iš tokių elementų gali sumažinti sėkmingų medžioklių skaičių, visiškai medžioklės tai neeliminuoja.

Ir tai neapsaugo nuo kačių kišimosi į laukinę gamtą. Kai katės vaikštinėja ar medžioja, laukiniams gyvūnams tenka daugiau laiko skirti bėgimui ar slapstymuisi – vietoje maisto paieškos sau ar savo jaunikliams. Ar poilsiui.

Tuo tarpu neišleidžiant kačių iš namų, taip jos apsaugomos ir nuo dažnų sužeidimų ir nepageidaujamo dauginimosi. Į lauką išleidžiamos katės dažnai kovoja su kitomis katėmis, net kai jos pačios nėra itin kovingo charakterio – jas gali užpulti kitos katės.

Klajojančias kates taip pat dažnai partrenkia automobiliai. O pasak JAV Humaniškosios draugijos, iš namų neišleidžiamos katės gyvena keturis kartus ilgiau nei tos, kurios laisvai klajoja.

Iš namų neišleidžiamos katės taip pat turi mažesnę tikimybę užsikrėsti ligomis – tame tarpe ir tomis, kurios pavojingos žmonėms, kaip, pavyzdžiui, taksiplazmozė, kuri gali sukelti persileidimus ar apsigimimus.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(4)
(16)

Komentarai ()