„Superegzotiški“ dinozaurai taps realybe? Vienas iš Neuralink įkūrėjų sako, kad turime technologiją, kuria galima sukurti tikrą Juros periodo parką  ()

Max Hodak nori sukurti naujus, „superegzotiškus“ dinozaurus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš Neuralink įkūrėjų, Maxas Hodakas, neseniai antraštėse mirgėjęs pasiūlymu kurti religiją su svaigalų naudojimu ir kad jo kompanijos smegenų ir kompiuterio sąsaja iš pašaknų pakeis žaidimus, grįžta — ir ragina sukurti tikrą Juros periodo parką.

„Jei norėtume, ko gero, galėtume sukurti Juros periodo parką,” rašo Hodakas savo tvite. „Tai nebūtų genetiškai autentiški dinozaurai, bet [gūžtelėjantis emodžis]. Gal 15 kryžminimo+inžinerijos metų sukurs superegzotiškų naujų rūšių.”

Priminsime, kad „Jurassic Park” ir „Jurassic World” yra penkių filmų frančizė — šešta dalis dabar kuriama — paremta populiariu Michael Crichton’o romanu apie tai, kokia bloga idėja įkurti Juros periodo parką. Naujausius genetinių tyrimų pasiekimus pasitelkti visiškai naujoviškiems padarams kurti, aišku, viliojanti idėja, tačiau yra didelis skirtumas tarp idėjos įgyvendinimo galimybės ir tokios idėjos gerumo.

De-išnykimo drama

 

 

Bet žaidžiant dievą ir kuriant naujus dinozaurus, ne viskas taip smagu. Vėliau Hodakas pridūrė, kad de-išnykimas galėtų tapti vertingu bioįvairovės didinimo įrankiu, nes, panašu, gyvename masinio išnykimo eroje.

„Bioįvairovė (antipažeidžiamumas (antifragility)) yra išties vertinga; išsaugojimas svarbus ir turi prasmę,” pratęsė Hodakas po kelių minučių. „Bet kodėl reikėtų tuo apsiriboti? Kodėl gi nepabandžius sukurti naujoviškos įvairovės?”

Jau ne vienus metus konservacionistai reiškia susirūpinimą dėl išnykusių rūšių atgaivinimo — vadinamojo de-išnykimo proceso — iš dalies dėl to, kad ekosistemos, kuriose jie gyveno, dėl vienos ar kitos priežasties vystėsi jau be jų. Ir todėl rūšių prikėlimas — ir ypač, visiškai naujų bioįvairovės formų kūrimas — iš esmės prilygtų naujo invazinės rūšies įleidimui į ekosistemą, kuri nėra pritaikyta ją palaikyti.

 

 

Kitaip tariant, tai labai įdomi idėja, tačiau yra nemenka rizika, kad ji savo tikslo nepasieks — visai kaip filmuose.

Dan Robitzski
futurism.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()