Kanapės paveikia regėjimą, net jei daug jų mėgėjų to nežino  (4)

Svaiginimasis kanapėmis jau daug kur yra legalus, o ir ten, kur jis vis dar uždraustas, žmonės tai daro nuolat. Mokslininkai neketina su tuo kovoti. Tačiau jie norėtų, kad žmonės būtų informuoti ir gerai suprastų galimą šalutinį kanapių poveikį. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad kanapės paveikia regėjimą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Regėjimą paveikia ir alkoholis, bet jūs tai tikriausiai žinote. Apsvaigęs žmogus mato prasčiau nei būdamas blaivus. Kanapių poveikis yra trumpalaikis ir suprastėjusi rega atsistato per kelias valandas. Tačiau blogai tai, kad žmonės prastai įvertina kanapių poveikį ir gali imtis veiklų, kurioms geras regėjimas yra būtinas. Tai yra pavojinga.

Mokslininkai mažo mastelio tyrime tyrė 31 savanorį. Jų rega buvo tikrinama kai jie buvo visiškai blaivūs ir kai buvo apsvaigę nuo kanapių. Mokslininkai taip pat apklausė tyrimo dalyvius, domėdamiesi, kaip jiems patiems atrodo, ar kanapės paveikia jų regą.

Buvo pastebėta, kad apsvaigę nuo kanapių žmonės sunkiau sutelkia dėmesį, suprastėja jų trimatis aplinkos suvokimas ir rega apskritai. Priklausomai nuo apsvaigimo laipsnio, tai gali reikšti, kad žmogus neturėtų darbuotis peiliu, nes prastas trimatis aplinkos suvokimas gali prisidėti prie supjaustytų pirštų.

 

Tačiau net 30 % apklaustųjų teigė, kad jiems atrodo, kad kanapės jų regos visiškai nepaveikia. Mokslininkams tai atrodo pavojinga, nes toks neteisingas savo galimybių vertinimas gali paskatinti kanapių mėgėjus užsiimti potencialiai pavojinga veikla. 65 % teigė, kad jų rega suprastėja bent šiek tiek.

 

Mokslininkai stengiasi sukurti rekomendacijas, kurios geriau informuotų kanapių mėgėjus. Jau yra tyrimų, skelbiančių, kiek laiko po kanapių vartojimo reikėtų nevairuoti. Kanapių entuziastai į tokius tyrimus dažnai reaguoja labai aršiai, bet tai nėra  prieš jų pomėgius nukreipta informacija. Tiesiog reikia žinoti, kad kanapės svaigina ir pagal tai vertinti savo galimybes bei planuoti tolesnius veiksmus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(20)
(-7)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: