Šilkinė oda? Kita jūsų odinė piniginė galės būti atspausdinta iš šilko (Video)  (1)

Gyvūnų odas žmonės naudoja jau kelis tūkstančius metų. Tai - tvirta, ilgaamžė ir, priklausomai nuo laikotarpio, madinga medžiaga. Kadaise iš odos buvo gaminami ir šarvai, dabar iš jos dažniau kuriami batai, papuošalai, diržai ir striukės. Tačiau oda nėra labai draugiška aplinkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžioji mūsų naudojamos odos dalis atkeliauja iš galvijų pramonės. Ji pati savaime nėra labai draugiška aplinkai, bet odos naudojimą galėtume pateisinti kaip šalutinio produkto išsaugojimą - juk vis tiek valgome mėsą. Tačiau tuomet natūrali oda yra apdorojama chemikalais ir dažoma. Jūsų odiniai batai greitai nesuirs, o irdami aplinką dar pamaitins ir toksiškomis medžiagomis.

Bet negi turėtume visiškai atsisakyti odos? Juk ji tokia stilinga ir tvirta!

Mokslininkai ieško aplinkai draugiškesnių odos alternatyvų. Vieni kuria sintetinę odą, kiti ją augina iš grybų, treti dabar bando sukurti odą iš šilko pluošto. Žinoma, tai nebus tikra oda, bet jei tai bus kokybiška medžiaga, savo savybėmis ir išvaizda primenanti odą, tai bus labai populiarus pasirinkimas tekstilės gamintojams.

 

Procesas nėra labai sudėtingas. Natūralus šilko pluoštas yra maišomas su vandeniu, plastifikatoriais ir tirštikliais. Gaunama į plastiką panaši medžiaga, kurią vėliau galima naudoti su 3D spausdintuvais. Ši medžiaga gaminama kambario temperatūroje nenaudojant aplinkai kenksmingų chemikalų.

 

Tam, kad galutinis produktas būtų tvirtesnis, mokslininkai šilko-odą spausdina ant chitozano - vėžiagyvių egzoskeletų polisacharido. Gautas audinys iš tikrųjų primena odą ir gali būti apdirbamas panašiai. Geriausia tai, kad įvairius gaminius galima spausdinti, o ne siūti. Tai turėtų pagreitinti gamybos procesus ir pagerinti jų tikslumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: